Передплата 2024 «Добрий господар»

Український прапор називав «рваною тряпкою»…

Особа, яка дозволяла собі ці ганебні речі, майже два роки працювала у парламенті

Свого часу Аксьонова оголошували у розшук. Однак це не завадило йому стати народним депутатом.
Свого часу Аксьонова оголошували у розшук. Однак це не завадило йому стати народним депутатом.

У Верховній Раді незабаром стане на одного народного депутата менше. Заяву про дострокове складення повноважень написав позафракційний Андрій Аксьонов, колишній мер Добропілля на Донеччині, який потрапив до парламенту у березні 2021 року за результатами проміжних виборів в окрузі № 50. Мотивів своєї відставки 52-річний Аксьонов не пояснює, але інші парламентарії і громадськість підозрюють, що ними могло бути скандальне політичне минуле цього функціонера. А саме — його антиукраїнська позиція, за яку рано чи пізно доведеться відповідати.

Саме через цю позицію 19 травня 2021 року члени фракцій «Європейська Солідарність», «Голос», а також позафракційний Гео Лерос скандували «Ганьба!» на адресу Аксьонова, коли той складав присягу народного депутата. На думку демократичної опозиції, ця особа не мала права бути у законодавчому органі України — бо завжди глибоко зневажала її.

За інформацією «Радіо Свобода», за 10 днів до проміжних виборів СБУ надала у ЦВК відомості про те, що в Аксьонова є паспорт країни-агресора, просила вжити заходів. Однак там заявляли, що не мають таких повноважень. Згодом та ж СБУ (нею тоді керував пізніше звільнений з посади Іван Баканов) відреклася від своїх же заяв і заявляла, що не мала даних про наявність в Аксьонова російського паспорта — хоча такі дані тоді документально підтверджував нардеп Дмитро Лубінець, нинішній Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Член Партії регіонів Аксьонов у штики сприймав суспільні переміни в Україні. У селищі, де головував, забороняв проводити автопробіг майданівців. Був організатором псевдореферендуму про відділення від України окупованих українських територій Донеччини й Луганщини. За словами місцевих депутатів, на його подвір'ї висіли прапори рф, терористичних угруповань. В анексованому Криму, куди втік, минаючи український кордон, подав заяву про набуття російського громадянства, місцем свого проживання вказав Севастополь. Коли до нього як до мера місцевий депутат звертався із запитанням, чому в Добропіллі немає українських прапорів, Аксьонов відповідав, що йому не потрібно, щоб у місті маячили «ці рвані тряпки».

Проти Аксьонова порушували кримінальні справи, оголошували у розшук, брали під нічний арешт — але завжди уникав відповідальності. Можливо, тепер, коли Верховна Рада ухвалила закон про протидію колаборантам, компетентні органи ретельніше придивляться до Аксьонова (якщо той ще не дременув з України)? І зроблять висновки зі своєї страусячої позиції, яку займали, коли цей персонаж входив у велику політику.

Схожі новини