Передплата 2024 ВЗ

Запатентувати «неякісних дітей»

Вирішила скандальна депутатка від «Слуги народу». Це викликало величезний негативний резонанс у суспільстві

У парламенті Галина Третьякова відчуває підтримку таких одіозних депутатів, як Микола Тищенко...
У парламенті Галина Третьякова відчуває підтримку таких одіозних депутатів, як Микола Тищенко...

Здавалося б, у розпал російської агресії наші одіозні «достойники» мали би порозумнішати, а внутрішньополітичні конфлікти, скандали, зашквари за їхньої участі мали б залишитися у минулому. Цього, на жаль, не спостерігається. Війна нічого не вчить. Раз за разом випливають непривабливі історії, де головними антигероями стають члени уряду, високі клерки президентської канцелярії, народні депутати. Свіжий привід хапатися за голову дала голова парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Порушила рівноправність громадян

Замість того, щоб виявити якусь важливу соціальну ініціативу, від якої втомленим від війни громадянам жити стало би бодай трохи легше, ця членкиня пропрезидентської фракції «Слуга народу» вдалася до дивного рішення. Через свою адвокатку Вікторію Зажигаєву звернулася в «Укрпатент» із проханням зареєструвати торговельні знаки «Неякісні діти», «Якісні діти». Ні більше, ні менше! Наявність такої заявки підтверджує видання «Главком», яке опублікувало скріншоти відповідних прохань.

Якщо хтось призабув — нагадаємо. Ідіотський вираз «неякісні діти» пані Третьякова вжила ще у травні 2020 року, виступаючи на вебсемінарі, що його провела Київська школа економіки. Розмірковуючи про державну підтримку малозабезпечених сімей, депутатка сказала, що подекуди жінки народжують саме для того, щоб отримати матеріальну допомогу. І, як наслідок, за словами Третьякової, «ми отримуємо дітей дуже низької якості».

Фраза членкині парламенту, яка в силу своїх обов’язків багато в чому визначає соціальну стратегію у державі, спровокувала суспільне обурення. Представники демократичної опозиції вимагали усунути Третьякову від керівництва профільним комітетом, бо вона, кажучи мовою закону, допустила «публічні висловлювання, спрямовані на порушення рівноправності громадян за ознаками рівня статку, походження, освіти». Головне слідче управління Державного бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу. Однак далі цього справа не пішла. Депутатська більшість не захотіла карати хамовиту колегу. Вона ж заявляла, що її неправильно зрозуміли. Сказала, що ці слова належать одному із нобелівських лауреатів. І при всьому цьому вирішила запатентувати свої бздури…

Скандал штампує за скандалом

Пані Третьякова не вперше приголомшує своєю безтактністю, котра межує з аморальністю і навіть криміналом. Парламентські журналісти зафіксували її «амурне» телефонне листування, коли у сесійній залі обговорювали державної ваги питання — законопроєкт «Про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО». Поки тривали дебати з цього питання, «слуга» Третьякова обговорювала у чаті з чоловіком «секс на новому матраці»…

Не знати, чиїми державними інтересами керувалася ця персона, коли заявляла, що «пенсіонери на окупованих росією територіях мають право на дві пенсії». Тобто заслужили отримувати цю соціальну допомогу одночасно і від України, і від країни-агресора…
Не забувала Третьякова і про себе кохану. Скаржилася, що після вирахування податків отримує на руки «всього» 32−35 тис. грн. Водночас вважала, що українцям достатньо буде зарплати до 5,5 тис. грн.

Укотре «проявила» себе Третьякова, коли розповсюдила цинічний коментар загадкової смерті колишнього члена фракції «Слуга народу» Антона Полякова. Забувши золоте правило — «про покійних або добре, або нічого», провідна функціонерка парламенту і партії у внутрішньофракційному чаті цинічно написала: «Одним ворогом менше». Коли ж неврівноважену депутатку присоромив спікер, а потім замість неї попросив пробачення голова фракції, жодних висновків не зробила. Своє словоблудство пояснила… демократією, свободою слова.

Розвитком історії з «неякісними дітьми» Галина Третьякова продовжує шокувати українців. І вкотре ставить питання про те, який «цвіт нації» вони делегували у владу.

Коментар для «ВЗ»

"Досягла такого рівня токсичності, що у новому парламенті її не побачимо…"

Віталій Кулик, директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства

Третьякова — контроверсійний представник «Слуги народу». До неї неоднозначне ставлення як у партії, так і у фракції. Вона не є лідером думок. Найімовірніше, її намір зареєструвати згадані торговельні марки — це спроба припинити скандал, який був пов’язаний з її висловлюванням, з тим зашкваром, в який потрапила. Третьяковій чомусь здалося, що доведення цього скандалу до фарсу шляхом реєстрації торгових марок буде прикольним. І що на цьому хайпі вдасться змістити акценти, знизити негативні збитки для її репутації, іміджу. Але ніяких плюсів їй це не додало. Сталося навпаки. Бо такими речами, як «неякісні діти», гратися взагалі не можна. Це поза межами добра і зла навіть у піарі.

Третьякова займає ключову позицію у соціальному комітеті парламенту, на неї орієнтуються, оцінюючи можливі дії чи виробляючи політику самої президентської партії у цій сфері. Депутатка потрапляє у серію скандалів — але її не прибирають, обмежуючись символічним покаранням. І вона поглиблює скандал. Те, що зараз випливло, вкотре показує якість людського матеріалу, з якого зліплено партію «Слуга народу». Не сказав би, що інші фракції мають кращу якість. Як на мене, у цій Верховній Раді ми маємо приблизно однакову якість усіх фракцій-груп, можливо, за винятком «ОПЗЖ». Йдеться про низькі професійні, моральні якості. Депутати не розуміють, куди потрапили і як функціонує держава. У них відсутня політична відповідальність перед своїми виборцями. Вони не готові відповідати на виклики. Третьякова у цій ніші якраз і перебуває. Очевидно, вже досягла якогось рівня токсичності, і в наступних виборчих списках «Слуги народу» її не буде.

Схожі новини