Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вів щоденник про те, що робив з потерпілими…

Журналістка «ВЗ» дізнавалася деталі справи 49-річного львів'янина, якого звинувачують у розбещенні неповнолітніх

Роман Московченко. Фото з соціальних мереж
Роман Московченко. Фото з соціальних мереж

Львів'янина Романа Московченка, якого підозрюють у розбещенні й зґвалтуванні дітей, скерували на примусове лікування до психіатричного закладу. Таку ухвалу виніс Галицький районний суд. Відомо про шістьох потерпілих і про 147 епізодів розбещення, повідомили журналістці «ВЗ» в обласній прокуратурі.

Нагадаємо, Роман Московченко працював у львівській приватній школі Святої Софії. Організовував для дітей з неповних і неблагополучних сімей поїздки у Карпати, на озеро Світязь тощо. Кошти на такі відпочинкові табори отримував від благодійників-підприємців.

«У прокуратури немає інформації, чи мав підозрюваний благодійний фонд. Нам відомо, що з 1991 до 1996 року він навчався у Духовній семінарії. За результатами навчання у священники не висвятився, — повідомили у відділі інформації обласної прокуратури. — Підозрюваний вів щоденник про те, що робив з потерпілими. Пізніше вносив інформацію у комп’ютер (рукописи відсканував і теж вніс у комп’ютер). Ці щоденники — докази у справі. Крім того, є фото й відеодокази. Зараз він не засуджений. Після його лікування буде здійснюватися судовий розгляд. Якщо підозрюваного визнають осудним, йому загрожує 15 років позбавлення волі (про такий термін прокурор клопотатиме у суді)».

У прокуратурі зауважили, що усі свої злочини Московченко вчиняв з 2006 по 2015 рік. Розслідування у цій справі розпочали 2019-го. «Проводилися дві психіатричні експертизи, — повідомили в обласній прокуратурі. — Одна під час досудового розслідування. Його визнали осудним (здоровим). Потім ще одна експертиза під час судового розгляду. І ця друга експертиза визнала його психічно хворим (тобто неосудним). Експертизу проводила КНП Львівської обласної ради „Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня“. Галицький районний суд виніс ухвалу, за якою його відправили на лікування».

Один із правоохоронців, який займався цією справою, розповів журналістці «ВЗ», що потерпіла Ірина уже у дорослому віці (у 22 роки), звернулася по допомогу у ГО «Жіночі перспективи». Там з нею працювали психологи, які й порадили їй написати заяву до поліції. І правоохоронці розпочали розслідування.

«Він у приватній школі мав свій кабінет. Називав себе «Брат Роман» (діти його називали братчик Роман. — Авт.) Під виглядом доброго священнослужителя просив у благодійників кошти на поїздки дітей із незахищених сімей на відпочинок, — розповів правоохоронець (державне обвинувачення у Галицькому районному суді, нині цю справу веде прокуратура. — Авт.). — Купував дітям алкоголь… Підпоював їх, а потім організовував ігри сексуального характеру (на дотики), придумував різні покарання. Є відео, де вони усі п’яні. Він і дітвора по 12 років…

У мене немає сумніву, що він причетний до цих злочинів. Ми знайшли відеодокази, як він це робив. Статевий акт знімав на відео. І така ситуація була не одна. Ми мішками виносили ці відеокасети. Там не лише відео, яке потрапляє під Кримінальний кодекс, а й усі виїзди дітей. Усі записи архівував. Коли почалися слідчі дії, обшуки, його морально-психічний стан похитнувся. Уже було видно, що він не «при собі». Шість потерпілих написали заяви. А є такі потерпілі, які відмовилися писати заяви. Хтось заміж вийшов, хтось поїхав за кордон.

Ми встановили, що він затягував дітей у боргову кабалу (позичав їм гроші), і за це вони мали робити певні речі… Мені відомо, що він пробував накласти на себе руки. У лікарні вени намагався порізати ложкою, а у СІЗО ліз у петлю… «Дах поїхав» остаточно.

Чи є перспектива, що підозрюваний одужає? Чи не симулює? Яку роль у цій гучній справі відіграє Благодійний фонд «Святої Софії», яким керував підозрюваний? Хто, окрім нього, мав відношення до цього Фонду?

Як дізналася журналістка «ВЗ» з власних джерел, Московченко отримує лікування, але яким буде його результат, невідомо. Своїх рідних не впізнає — ні маму, ні брата. Багато фактів у його пам’яті ніби «стерті». Таке враження, що його психіка «зламалася».

"Під час дебатів у Галицькому районному суді мама Московченка показала фотографії, на яких зображені її син Роман та потерпіла Ірина (зараз дівчині 26 років. — Авт.), — розповідає мій співрозмовник. — Фото зроблені за два місяці до того, як Ірина написала заяву до поліції. Вони були у Європі, зокрема у Швейцарії, Італії, Іспанії, Португалії. На усіх фото вони поруч".

Коментар для «ВЗ»

"Сторона захисту звертає увагу на те, що суд першої інстанції взагалі не досліджував жодних доказів, а тому фактично ґрунтував вирок на показаннях п’яти потерпілих — про події 16-річної, 10-річної, 8-річної давності, — повідомила адвокатка Московченка. — Від самого початку розслідування цього злочину сторона обвинувачення, порушуючи принцип презумпції невинуватості, повідомила як персональні дані підозрюваного, так і деталі інкримінованих йому злочинів, чим сформувала громадську думку про його винуватість. І саме це стало поштовхом до його психічного зриву, який треба було одразу лікувати.

Слідчі й прокурори тривалий час відмовляли Московченку у лікуванні, чим поглибили його неосудний стан. Перебуваючи в неадекватному стані, Московченко не зміг дати жодних пояснень чи доказів своєї невинуватості, що спростило роботу прокурорам і слідчим. Через такі дії сторони обвинувачення ми, можливо, ніколи не дізнаємося правди".

Схожі новини