Передплата 2024 ВЗ

Зрадник із золотою зіркою Героя

Навіть під час війни власник стратегічного підприємства України постачав двигуни до бойових російських гелікоптерів

Колишній “регіонал” Богуслаєв (на задньому плані) у залі суду.
Колишній “регіонал” Богуслаєв (на задньому плані) у залі суду.

Чим мала би займатися заможна, усім забезпечена, з мільйонами доларів на рахунку людина, якій виповнилося 83 роки? Яка обцілована долею, має пошану від людей і найвищі почесті від держави? Звичайно ж — радіти життю, бавити внуків. І дякувати Богові та шанувати землю, на якій виросла. Але ця людина, всупереч загальноприйнятним нормам моралі, свою країну зрадила — і працювала на ворога…

Мова про почесного президента акціонерного товариства «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва. Особу, удостоєну звання Героя України, трьох орденів Ярослава Мудрого, Державної премії, народного депутата у Верховній Раді п’яти скликань, академіка, почесного громадянина Запоріжжя. На схилі літ, коли Україна веде кровопролитну битву за свою незалежність, цей чоловік співпрацював із російськими окупантами. Постачав їм двигуни і запчастини до ударних гелікоптерів, які згодом вбивали українців, руйнували їхні домівки.

Пособництво державі-агресору, колабораційну діяльність Богуслаєва викрили працівники Служби безпеки України. Вони задокументували ділові, навіть приятельські розмови цього горе-підприємця з керівниками військових корпорацій росії. У той час, коли українці благали світ закрити від ударів окупанта небо, цей псевдогерой України пропонував агресору продукцію власного заводу, зокрема унікальні двигуни до гелікоптерів Мі-8 АМТШ-ВН «Сапсан», КА-52 «Алігатор», Мі-28Н «Нічний мисливець». Більше того, радив «діловим партнерам», через яку країну краще поставити цю продукцію, щоб обійти санкції. Пропонував росіянам оснастити їхні гвинтокрили своїми новітніми розробками.

У задокументованих розмовах чути, з якою зневагою Богуслаєв відгукується про українців — «смірнєє сталі, бл…». І як розшаркується перед окупантами. Попереджає одного зі своїх співрозмовників, щоб росіяни не зупинялися, бо мовляв, якщо путін закінчить наступ в Україні, тоді «націоналісти нас кончат».

Показовий факт: почесний президент «Мотор Січі» без жодного жалю повідомляє, що на територію його підприємства упали російські ракети «Іскандер». При цьому каже, що сприймає це з розумінням, «абсолютно без всякой злоби»…

Ну, і «вишенька на торт» — у Богуслаєва знайшли російський паспорт.

За рішенням Шевченківського райсуду Києва, Богуслаєва і його спільника, одного з керівників підрозділу «Мотор Січі» Дзюбу, взяли під варту без права внесення грошової застави. Обом загрожує до 15 років в’язниці.

Дивно, що Богуслаєва взяли за шкірку лише тепер, коли вже наробив чималої біди для України. Про те, що нерівно дихає до росії, було відомо давно. Він і не приховував цього: голосував за антиукраїнські рішення у парламенті, на базах відпочинку вивішував російські прапори і плакати про вічну дружбу і спільне майбутнє з москвою. Водночас на своїх підприємствах демонстративно відмовлявся вивішувати державний прапор України…

А тим часом…

В Офісі президента України не виключають, що зааре­штованого В’ячеслава Богуслаєва, який має російський паспорт, можуть обміняти на українських військовополоне­них. Такий варіант розвитку подій допустив радник керівни­ка ОПУ Михайло Подоляк в інтерв'ю виданню «Настоящее время». «Ми, якщо потрібно, все зробимо для того, щоб за­брати реальних громадян України, не ось цих фіктивних ря­джених, скажімо так, червоних директорів, а реальних гро­мадян. Робитимемо все що завгодно. І ці суб'єкти можуть потрапити теж в обмінний список», — заявив Михайло Подо­ляк. І навів при цьому історію з Віктором Медведчуком, яко­го вдалося обміняти на українських військовополонених. «Щодо Медведчука, ви бачите, використали суб'єкт: відда­ли, отримали всі дані, всі свідчення й віддали — займайтеся там своїм Медведчуком. Забрали своїх класних хлопців. Я сподіваюся, що ми будемо використовувати будь-яку мож­ливість, будь-яких людей, особливо громадян росії, для того, щоб забрати своїх пацанів», — сказав в інтерв'ю рад­ник керівника Офісу президента.

Не підтримує цієї ідеї військовий журналіст, громадський активіст Юрій Бутусов. За його словами, Богуслаєв пови­нен отримати максимальний термін ув’язнення, і його не можна міняти у росії - інакше він здасть всі наші виробни­чі можливості, і ворог може знищити багато важливих для України об'єктів. А ще, на думку Бутусова, зрадник допомо­же росії збудувати власне виробництво авіаційних двигунів.

Схожі новини