Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Медична реформа-2021: як лікуватимуть пацієнтів у Львові

Наше місто стало першим в Україні, яке провело медичну реформу, об’єднавши міські лікарні. Що це означає?

Медицина – це сфера, в розвиток якої особливо не втручались в Україні десятки років. Тож 2021-й став для неї роком змін. Принаймні у Львові. Вісім місяців у міській Ратуші посилено працювали над новою медичною стратегією до 2024 року. Врешті зійшлись на створенні трьох медичних об’єднань – у галузях невідкладної допомоги, вторинної допомоги та акушерства й гінекології. Назва, адреса, послуги – незмінні, змінюється лише структура та підпорядкування.

Фото Романа Балука
Фото Романа Балука

Ми з’ясували, як вплинуть такі зміни в медичній системі міста на повсякденне життя львів’ян та чи зміняться умови роботи для лікарів.

ДЛЯ ЧОГО?

Перший етап держрефор­ми – зміни в сімейній медицині – уже відбувся. Так, майже 95% львів’ян вже підписали деклара­цію із лікарем. Другий етап – змі­на в роботі вторинної і третин­ної ланок – завершили цьогоріч. Йдеться про лікарні, які нада­ють швидку та паліативну допо­могу, проводять операції й реа­білітації, а також про госпіси та пологові. Змінилося й фінансу­вання: відтепер замість бюджет­ного утримання держава купує у медзакладу лише певну послугу. А це означає: більше пацієнтів – більше коштів.

У мерії кажуть: таким є до­свід успішних країн (Німеч­чини, Австріїтощо), тож об’єднавшись, лікарні заро­блятимуть більше, зможуть за­лучити більше пакетів послуг, відкривати нові напрямки, об­мінюватись досвідом і лікаря­ми, спільно використовувати техніку й покращувати якість роботи. В іншому ж разі, чима­ло медзакладів могли просто зникнути, не витримавши кон­куренції.

ХТО ОБ’ЄДНАВСЯ?

1. Лікарня швидкої медичної допомоги, 8-а та дитяча місь­кі лікарні (ТМО-1 швидкої допо­моги).

2. 1-а, 4-а та 5-а міські лікар­ні, лікарня «Госпіс» (ТМО-2 пла­нової допомоги).

3. Пологовий будинок №1 і 3-я міська лікарня (ТМО-3 аку­шерства та гінекології).

ЩО ЦЕ ДАСТЬ ЛЬВІВ’ЯНАМ?

Людина, яка потрапляє до лікарні, має отримувати допо­могу в повному обсязі, і все це має надаватися в одному місці та бути найвищої якос­ті. Має підвищитися і швид­кість надання послуг. Скажімо, якщо в дитячу лікарню приве­зуть маленького пацієнта, що потребуватиме допомоги від­сутнього в медзакладі вузько­го спеціаліста, дитину не пе­рескеровуватимуть в іншу лікарню. Фахівця зі структури ТМО просто покличуть у медзаклад і зможуть прооперувати та надати всю допомогу в ди­тячій лікарні.

Також об’єднання дасть змо­гу залучати нові послуги, яких раніше у Львові не надава­ли. Так, скажімо, у медичному об’єднанні 1 з’явився сучасний «Центр трансплантації».

СКІЛЬКИ ЦЕ КОШТУВАТИ­МЕ?

Медичні послуги, як і прийом, огляд, діагностика та лікування, і надалі оплачуватиме держа­ва. Проте для цього пацієнту по­трібно підписати декларацію із сімейним лікарем.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ ДЛЯ МЕ­ДИКІВ?

Умови праці стануть кращи­ми, адже лікарні зможуть збіль­шити своє фінансування за но­вою системою. Покращиться й діагностика та лікування, посту­пово оновиться медичне облад­нання, з’явиться більше можли­востей для особистого розвитку – у межах об’єднання. Меди­ки зможуть ініціювати відкрит­тя нових медичних напрямків, працювати над власними роз­робками, залучаючи міжнародні гранти. Буде і підвищення заро­бітної платні – розпочати обіця­ють із молодшого персоналу.

Фото Романа Балука
Фото Романа Балука

ЧИ БУДУТЬ СКОРОЧЕННЯ?

Ні, жоден медзаклад не буде зачинений: навпаки – мережі розширюватимуть. Головні лі­карі залишаються на своїх по­садах. Натомість керівників об’єднань обиратимуть за кон­курсом.

«Від початку року, завдяки залученню медичних експертів, роботі медичної групи та про­фільної депутатської комісії, ко­лег з USAID і Be-It Health, вда­лося напрацювати стратегію. Відтак Львів став першим міс­том в Україні, яке провело таку комплексну та достатньо склад­ну реформу. Основне завдан­ня, яке ми ставимо, – щоб за 4-5 років наші медичні закла­ди були у переліку ТОП-100 кра­щих медичних закладів світу. А для цього мусимо зробити низ­ку трансформацій», – коментує перший заступник міського го­лови Львова Андрій Москален­ко.

Серед цілей, які місто ставить до 2024 року у медицині, – зни­зити рівень смертності, підви­щити народжуваність, ефектив­но лікувати онкологію, хвороби серця та органів дихання, про­філактувати захворювання, зо­крема – завдяки вакцинації.

Читайте також: Львівська облрада додатково виділила понад 10 млн на медицину

Схожі новини