Передплата 2024 «Добрий господар»

“Якщо маєте COVID-сертифікат, можете зайти всередину кафе, якщо ні — винесемо каву до входу”

Деякі заклади через нові карантинні правила скасували вечірки до Хелловіну

З 30 жовтня у Львові стартувала «червона зона» карантину. У заклади громадського харчування пускають лише з документом, який підтверджує дві дози вакцини, негативним ПЛР чи антигеновим тестом на Covid-19, дійсним протягом 72 годин. Увесь персонал має бути вакцинований двома дозами. Без паспорта вакцинації можна зайти лише у продуктові магазини, аптеки та заклади, де торгують товарами першої необхідності.

Журналістка «ВЗ» відвідала кілька закладів у Львові, щоб побачити, як у відвідувачів перевіряють сертифікати вакцинації, чи персонал на вимогу показує клієнтам свої документи про так звану ковідну безпечність і чи вплинуло це на відвідуваність закладів.

… По дорозі у продуктовий супермаркет відвідала «Креденс-кафе», що на вулиці Пороховій, де зазвичай замовляю каву «з собою». При вході стоїть стіл з стіками цукру, палички для розмішування напоїв. На дверях — оголошення «Тут безпечно! Вхід лише для вакцинованих».

Креденс-кафе. Фото автора
Креденс-кафе. Фото автора

Не встигла все роздивитися, як до мене підійшов офіціант. «Якщо маєте COVID-сертифікат, можете зайти всередину кафе. Якщо ні — винесемо каву чи інший напій до входу», — сказав офіціант. «Звісно, маю!», — відповіла. «Прошу показати», — попросив хлопець. Відкрила додаток «Дія» (для цього на секунду-дві довелося приспустити маску з обличчя, аби програма мене впізнала.- Авт.) і показала офіціанту сертифікат. Заходжу всередину, замовляю капучино. В обідню пору тут зазвичай чимало відвідувачів, особливо молодих людей, які смакують кавовими напоями і працюють з ноутбуком. В перший день «червоного» карантину побачила обмаль відвідувачів. Хоча працівники кафе кажуть, що наразі не відчули, що у них менше гостей. «То ще вихідні, з понеділка буде більше людей. Буде складніше при вході перевіряти сертифікати», — розповів офіціант. Попросила показати його сертифікат. Офіціант відкрив на своєму телефоні додаток «Дія» і показав. Каже, що дві дози вакцини отримав ще кілька місяців тому і радить це зробити невакцинованим якнайшвидше, аби вберегти здоров’я.

У центрі Львова відвідала італійський ресторан «Валентино». При вході там також прискіпливо перевіряють документи про вакцинацію, стежать за температурним скринінгом, масками і пропонують продезінфікувати руки. Процедура займає не більше тридцяти секунд. Менеджер ресторану «Валентино», керівник Школи гостинного сервісу Михайло Шевелюк запевнив «ВЗ», що усі працівники ресторану та готелю вакциновані і мають відповідні паспорти про вакцинацію.

«Для зручності наших гостей, співпрацюємо з центром Hemo Medika, який знаходиться поруч, а саме на вул. Князя Романа, 34, де можна зробити швидкий тест на визначення антигену COVID-19 та отримати результат вже за 15 хвилин, — каже Михайло Шевелюк. — Оскільки ми сумлінно дотримуємося карантину і бережемо здоров’я персоналу та відвідувачів, довелося скасувати вечірку до Хелловіну, яка мала відбутися 31 жовтня. Але у нас працюватиме тематична фотозона, де можна зробити колоритне фото на згадку».

Заходжу в популярний ресторан галицької кухні «Бачевських». Там при вході теж перевіряють паспорти вакцинації, стежать, чи всі в масках.

Ресторан "Бачевських". Фото з відкритих джерел
Ресторан "Бачевських". Фото з відкритих джерел

Зауважила, що гостей тут значно менше, ніж зазвичай, але, кажуть, що на сніданках з 8-ї ранку було вдосталь. Офіціанти запевняють, що переважно відвідувачі з розумінням ставляться до нових карантинних вимог, і ніхто не «робить круглі очі», коли в них вимагають сертифікати вакцинації.

Читайте також: До 8 років позбавлення волі: Рада розгляне питання посилення відповідальності за підробку COVID-сертифікатів

Схожі новини