Передплата 2024 «Добрий господар»

До супермаркету чи на ринок – тільки з паспортом вакцинації!

Так буде у Львові вже з 1 листопада, якщо катастрофічна ситуація із захворюваністю на коронавірус суттєво не покращиться

Від 18 жовтня у Львові почали діяти нові карантинні обмеження. Зокрема, заклади громадського харчування мають право приймати гостей лише до 23-ї години і можуть працювати лише за умови, якщо усі працівники вакциновані (невакцинованих не повинні допускати на робоче місце). Роботу нічних клубів уночі заборонено. Щоправда, ці клуби можуть працювати як ресторани, тобто до 23-ї години.

Якщо не має паспор­та вакцинації, праців­ник закладу громадського харчування повинен мати ПЛР-тест, зроблений не раніше, ніж за 72 години, або документ про наявність в організмі антитіл до коронавірусу (тобто про те, що цей працівник переніс захво­рювання на ковід). Документи про вакцинацію працівників пе­ревіряють поліція, працівники Держпродспоживслужби та мо­ніторингові групи мерії. Завдяки спеціальному мобільному до­датку вони можуть дізнатися, чи довідки про щеплення не підро­блені.

За столиками кафе й ресто­ранів повинно бути не більше чотирьох гостей, а сам заклад має бути заповнений не більш як на половину. Якщо за два тижні ситуація із захворюваніс­тю на коронавірус у місті Лева суттєво не покращиться, то з 1 листопада 2021 року запро­вадять нові карантинні обме­ження. Зокрема ринки, магази­ни, супермаркети, ресторани, кафе тощо зможуть відвідувати лише особи, які мають паспор­ти вакцинації. Документи про вакцинацію треба буде показа­ти при вході. Не маєш сертифі­ката — покажи свіжий ПЛР-тест або документ про наявність ан­титіл.

До фітнес-центрів — суворі­ші вимоги. Уже з 18 жовтня туди впускають на спортивні занят­тя лише вакцинованих відвіду­вачів. До того ж ці заклади ма­ють бути заповнені не більше ніж на 50%. Я зателефонувала у кілька фітнес-центрів Львова. На другому кінці проводу сказа­ли, що дотримуються вимог, які встановила мерія, і що відвідуваність зменшилася. Мовляв, нові клієнти не купують місяч­них абонементів, а ті, хто їх при­дбав давніше, «заморозили від­відування» (у деяких центрах є така послуга за додаткову плату — 50−100 гривень. — Авт.).

Щоправда, в одному з по­пулярних львівських фітнес-центрів сказали, що паспор­та вакцинації не вимагають. При вході просять відвідувачів одягнути маску, продезінфіку­вати руки й на словах підтвер­дити, що не мають ознак ГРЗ… В іншому спортивному закладі сказали, що про вимогу щодо паспортів вакцинації чули, але наразі її не дотримуються. «Ду­маю, днями це вже буде серйозно — без паспорта вакци­нації не можна буде зайти до залу», — припустила адміні­страторка Оксана.

У Ратуші журналістці «ВЗ» підтвердили, що до львівських спортивних закладів без пас­портів про вакцинацію пускати не повинні. Чому не у всіх спор­тивних закладах це почули? У Ратуші обіцяють це з’ясувати…

Іду в популярну кав’ярню, що на вулиці Пороховій. При вході одягаю маску і замовляю каву. За столиком — по двоє осіб, за­клад заповнений менш як на­половину. Запитую, чи маю по­казати кельнеру свій паспорт вакцинації. «У нас ще немає та­кої вимоги щодо гостей, — від­повіла кельнерка Ольга. — Це буде, але згодом, чула, що з 1 листопада. Чи навіть швид­ше… Я особисто вакцинована, мої колеги теж. Як хочете, можу показати свій паспорт вакцина­ції». Заходжу до сусіднього про­дуктового магазину. Запитую касирку, чи вона вакцинована. Каже, ще ні. З її інтонації зрозу­міло, що касирка не має наміру щепитися…

Із 18 жовтня у громадсько­му транспорті усі пасажири по­винні їздити у масках. Останнім часом цього правила дотриму­валися не всі… «Якщо у тран­спортному засобі фіксувати­муть недотримання маскового режиму, відповідальність не­стиме компанія, яка обслуго­вує цей маршрут, — повідомив „ВЗ“ перший заступник го­лови Львівської ОТГ Андрій Москаленко. — Усі перевізники повідомлені, тому, якщо будуть порушення, порушники будуть притягнуті до відповідальнос­ті. Те саме стосується сало­нів краси, перукарень та сфери послуг. Продовжують працюва­ти тільки ті, де усі працівники вакциновані! Із 1 листопада на­будуть чинності обмеження для відвідувачів — повинні мати сер­тифікат вакцинації або свіжий негативний ПЛР-тест. Готелі та хостели — аналогічно».

Журналістка «ВЗ» записала­ся на листопад на процедуру до косметолога. Адміністраторка клініки пані Софія попередила: «Маріє, ви повинні показати нам у додатку „Дія“ сертифікат вак­цинації».

А тим часом…

Із 25 жовтня у Львівській області посилять карантин. Відвідувачі ресторанів, кафе, промислових ринків, торго­во-розважальних центрів, салонів краси тощо повинні будуть мати зі собою або сер­тифікати про вакцинацію, або негативний ПЛР-тест, зро­блений не більш ніж за 72 го­дини до відвідування закла­ду. Це чомусь не стосується продуктових ринків, супер­маркетів, магазинів і аптек…

Читайте також: Нові правила в громадському транспорті: що зміниться вже від завтра

Схожі новини