Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зарплатня старости – аж 50 тисяч гривень

На сесії Львівської міськради 7 жовтня прийматимуть положення про шість старостинських округів на території Львівської МТГ

У рамках реформи децентралізації Львівську міську територіальну громаду незабаром поділять на шість старостинських округів. Кожен округ у Львівській міській раді представлятиме староста, який, передбачається, матиме 50 тисяч гривень зарплати і статус радника міського голови Львова. На наступній сесії Львівської міськради, яка відбудеться 7 жовтня, депутати прийматимуть положення про старостинські округи, про старосту та його посадові обов’язки, про громадське обговорення кандидатури старости. Про це під час презентації у мерії розповів директор департаменту міської агломерації Юрій Лукашевський.

За його словами, до складу Львів­ської МТГ, крім Львова, увійшло ще 19 населених пунктів. Закон перед­бачає для менших громад, які увійшли до складу більшої, мати інститут старост, які би могли представляти інтереси меншої громади у Львівській міськраді. Відтак Верховна Рада України зобов’язала гро­мади прийняти Положення про старост і старостинські округи до листопада цьо­го року.

Старостинські округи «кроїли» за принципом, аби навантаження на кож­ного старосту було приблизно однако­ве. Тому на сесії запропонують створен­ня таких округів:

  • Винниківський (21 тисяча 560 меш­канців),
  • Лисиничівський, куди увійде ще с. Під­бірці (5 тисяч 188),
  • Дублянський (+ с. Ситихів, с. Малі Під­ліски, с. Малехів, всього 15 тисяч 890),
  • Північний, куди увійдуть вісім сіл: Ве­ликі Грибовичі, Малі Грибовичі, Збиранка, Гряда, Воля-Гомулецька, Зашків, Зарудці та Завадів (6363),
  • Брюховицький (6315),
  • Рудненський (плюс села Рясне-Русь­ке і Підрясне, 10 342).

Які обов’язки старости? Реалізація та супровід важливих для громади проєк­тів, сприяння збільшенню надходжень до міського бюджету від округу, комунікація з мешканцями і допомога їм у вирішен­ні складних і нетипових питань. Водночас староста не матиме таких повноважень, які досі мали сільські й селищні голови. Старости не виділятимуть землі, не під­писуватимуть важливих документів.

Кандидатуру старости висувати­ме лише міський голова Львова. Проте майбутній староста під час громадсько­го обговорення має здобути підтримку мешканців свого округу та міської ради. Відтак кандидат на старосту має зібра­ти підписи 10−20% своїх виборців (за­лежно від кількості виборців на окрузі), а потім його кандидатуру затверджува­тиме Львівська міська рада. Староста входитиме в апарат виконкому ЛМР, за статусом його посада відповідає рівню заступника міського голови.

Староста має повноваження бра­ти участь у засіданнях виконкому та се­сії міськради з правом дорадчого голо­су і обов’язковим правом на виступ. Він не є депутатом, але має частину таких же повноважень, як і депутат ЛМР. Оскіль­ки староста матиме зарплату (а депута­ти працюють без зарплати), то від нього вимагатимуть більшої відповідальності. Щороку він звітуватиме за результата­ми своєї роботи в окрузі. Якщо працюва­тиме погано, його повноваження мо­жуть достроково припинити за поданням міського голови Львова.

Після того, як сесія ЛМР затвердить по­ложення про старостинські округи, розпо­чнеться процес висування кандидатур ста­рост. Ці кандидатури має запропонувати міський голова Львова. Громадське обго­ворення триватиме щонайменше місяць. Голосування за старосту відбуватиметься або онлайн за допомогою ID-верифікації, або особисто у ЦНАПах. Перші старости Львівської МТГ можуть бути затверджені вже наприкінці цього року.

Читайте також: «Це провал: ні е-квитка, ні паркінгів, зате затори та їзда маршруток, як у глухому селі»

Схожі новини