Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Підручники у бібліотеках є, але школа зі школою не завжди хоче ділитися…»

Міська рада планує провести у шкільних бібліотеках інвентаризацію та пошукати… зайві книжки

Знайома мама бідкалася, що її дитині, яка перейшла до 5 класу, не дали підручник з української мови. У школі пояснили, коли такий підручник з’явиться, його обов’язково видадуть.

А тим часом дітям порадили тимчасово користуватися однією книжкою на двох. Жінка навіть пробувала дістати українську через соцмережі. Побачила, що одна мама виставила фото книжок, і пропонувала їх тим, кому вони потрібні. Щоправда, підручники розлетілися, як гарячі пиріжки, зокрема, й українська! Журналіст «ВЗ» вирішили дізнатися у львівських освітян, яка загалом ситуація з забезпеченням шкіл підручниками?

Консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників ЛМР Наталія Олійник (курує Шевченківський та Залізничний райони Львова) розповіла, маємо затримку підручників з Києва. Яка причина — невідомо. «Наприклад, для 4 класу для двох районів міста ми замовили 30 тисяч підручників. Але математика, українська мова та „Я досліджую світ“ видаються у двох частинах. Тож цих підручників ми отримали 60% від потреби».

Слід сказати, що цього року міністерство освіти забезпечує новими підручниками 4 та 8 класи. «Ми отримуємо нові підручники раз на п’ять років, — пояснює Наталія Олійник. — Підручники для 5 класу ми отримали зо три роки тому. Може бути так, що у класах збільшилась кількість дітей. Деякі діти погубили книжки, і не відкупили їх. Або не поздавали в бібліотеку… Ми стараємося розв'язати питання з забезпеченням дітей книжками. Є спеціальна база, куди вноситься інформація щодо підручників. У ній можна подивитися, у якій школі є зайві книжки, та позичити їх. Шкільні бібліотекарі між собою знайомі, тож можуть самі пошукати книжки, або звернутися по допомогу до нас. Забезпечені підручниками 9−11 класи. А ось з 6 та 7 класом є проблеми, бо ті підручники не перевидавалися, — веде далі пані Олійник. — Ці підручники мають більше, ніж п’ять років. Перевидали лише для 7 класу підручник з історії України, всесвітню історію та інформатику».

Цікавлюся, чи часто батьки скаржаться на те, що у школах бракує книжок? «Час від часу такі скарги до нас надходять. Буває так, що бібліотекар нам не повідомила, що має проблеми з книжками. У школах виходять із ситуації — дають один підручник на парту. Місто дало вказівку: школи не мають права змушувати батьків купувати підручники».

Відомо, що школи подали до міського управління освіти інформацію про те, скільки і яких підручників бракує навчальному закладу. Чиновники обіцяли виділити на ці потреби кошти. Чи так воно і буде? Про це я запитала керівницю міського управління освіти Зоряну Довганик.

«Забезпечувати підручниками школи — функція держави, — каже пані Довганик. — Місто не закладало коштів на придбання підручників. Але якщо потреба все-таки виникне, будемо думати, де взяти кошти на їх закупівлю. Наступного тижня плануємо провести інвентаризацію підручників у шкільних бібліотеках. Будемо дивитися, де є зайві. Бо насправді підручники у бібліотеках є, але школа зі школою не завжди хоче ділитися. Вважають, що ці підручники є їхніми…

Треба дуже раціонально підходити до таких речей, — веде далі Зоряна Довганик. — Підручники змінюються дуже швидко, інколи діти ними користуються два-три роки, і їх треба списувати. Тому що є інші підручники, нові автори. Це ж не річ, витратити мільйони гривень на видання підручників, а вони за два роки будуть застарілими?! Тепер такого немає, що діти користуються книжками 10−12 років".

«А як бути з новими книжками для 6−7 класу?» — запитую чиновницю. «Не треба робити жодних проблем. Є всі електронні версії підручників. Діти мають комп’ютери, гаджети. Моя дитина ходить у школу, вона друкованими підручниками не користується. Усі книжки завантажені у планшет. Батьки можуть вийти з ситуації. Звичайно, ми, як місто, будемо думати, як забезпечити підручниками тих дітей, які не мають гаджетів.

Дуже складно місту реагувати на такі потреби, оскільки маємо свої видатки. Держава передала нам абсолютно усі функції. Сьогодні маємо забезпечити вчителів зарплатою. Заробітна плата педагогічних працівників фінансується із державного бюджету. Але щоб ви розуміли, цього року і щороку місто додає приблизно 160 млн грн на заробітну плату. Бо її недостатньо. Їхнє завдання — підручники і плюс цього року вперше дали кошти на підвищення кваліфікації вчителів. Все решта фінансує місто. Всі видатки на утримання закладу освіту, заробітна плата усіх технічних працівників, плюс садочки. Придбання матеріалів і обладнання, зокрема, шкільних парт. Усі послуги, окрім комунальних. Усі ремонтні роботи. З місцевого бюджету тільки на освіту йде понад 2 млрд грн. Освітня галузь — найбільші видатки! І тому передбачити кошти ще й на підручники місто не завжди може. Хочемо перевірити, які підручники є у школах. А вже тоді за потребою їх придбати. Є заклади освіти, які мають підручники для 7 класу, які вони не роздали для своїх учнів, оскільки у них немає такої кількості дітей. Це я знаю точно. Вони думають, що діти з’являться наступного року. Але це не правильно. Це не по-господарськи. Краще ці кошти використати на щось корисне для школи. А підручники передати в інший заклад освіти. Бо невідомо чи на наступний рік не придумають перевидавати ці підручники…".

Читайте також: «До 8−9 класу дитина буде „нульова“, а батьки про це не знатимуть»

Схожі новини