Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На місце заснування «Кіно» злетілися «дикі гуси»…

Почесним гостем на «зльоті» «диких гусей» був депутат Державної думи Росії Михайло Шеремет

У селі Морському під Судаком, у ці дні проходить збір «диких гусей» — найманців для бойових дій і учасників військових операцій з Криму, з Ростова, Челябінська, Краснодара, Самари, Саратова, Енгельса, Майкопа, а також з ОРДіЛО. Це називається міжнародний зліт ветеранів бойових дій і фестивалю військово-патріотичної пісні «Час вибрав нас!».

Село Морське, стародавній Капсіхор на березі моря, за даними істориків, засноване ще до 1380 року як одна з Генуезьких колоній. Після них залишились середньовічні руїни замку Тасіль, сторожова вежа Чобан-Куле, власниками якої вважають братів ді Гуаско — Теодоро, італійських князів.

Селище відоме не тільки тим, що там в 19 столітті місцеві жителі-християни не захотіли підкоритися російській імперії і виселитися у Приазов’я (щоб запобігти цьому масово прийняли іслам), однак, в 1944 році були всі до одного депортовані. І не тільки тим, що після війни тут існувало кілька колгоспів імені Сталіна, які згодом були об’єднані в один колгосп імені Жданова.

Набагато більше селище Капсіхор, або ж Морське, знають як місце, де була дача Федора Шаляпіна, який звідси їздив у гості до Льва Голіцина, щоб пригоститися його ігристим вином і заспівати у його морському гроті, який нині і називають Гротом Шаляпіна. А ще у Морському в 1981 році як «дикі туристи» відпочивали на той час ленінградці Віктор Цой та Олег Валінський, які саме тут прийняли рішення про реорганізацію своєї групи в рок-гурт «Кіно». В пам'ять про цю подію в селищі навіть пам’ятник встановили.

Саме це місце і уподобала російська кримська влада для проведення «фестивалю пісні», і «дикі гуси» не полінувалися навіть покласти квіти до підніжжя пам’ятника заснуванню групи «Кіно». А почесним гостем на «зльоті» «диких гусей» був депутат Державної думи Росії Михайло Шеремет, який під час окупації Криму командував кримською «самообороною», яка складалася переважно з найманців з Кубані, Ростовської області, з Криму. Він вручив учасникам «фестивалю» вітальну адресу від глави Криму Сергія Аксьонова. У своєму виступі відзначив, що «цього разу нас особливо багато, ми зібралися разом, щоб відзначити дружбу бойових братів і вшанувати пам'ять загиблих товаришів». На його думку, це свідчить, що з кожним роком зростає кількість і розширюється географія учасників, а також, про актуальність і потреба заходів подібного формату як для ветеранів бойових дій, так і для молодого покоління.

Насправді це свідчить про те, що Крим за часів тимчасової російської окупації перетворено на територію, де проходять навчання, гуртуються, відпочивають, зализують рани та готуються до нових злочинів нинішні та колишні найманці, учасники «приватних армій» та незаконних військових формувань. Крим перетворено на великий табір для військових злочинців.

Читайте також: В Криму проти політв’язнів використовуються методи каральної психіатрії

Схожі новини