Передплата 2024 «Добра кухня»

Прем’єр-міністра Шмигаля викличуть на допит до слідчих

Керівника уряду підозрюють у розтраті бюджетних коштів і халатності у боротьбі з коронавірусом

На вимогу Вищого антикорупційного суду України (ВАСУ), Національне антикорупційне бюро (НАБУ) відкрило кримінальне провадження проти прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Це чи не перше за часів президента Володимира Зеленського резонансне рішення проти чинного високопосадовця.

Шмигалю інкримінують, що очолюва­ний ним уряд, ігноруючи закон, кошти зі створеного навесні 2020 року Спеціаль­ного фонду для боротьби з коронавірусом переказав на інші програми. Іншими сло­вами, допустив нецільове використання бюджетних фінансів. Саме про це у звер­ненні до НАБУ написав позивач до суду, ім’я якого не розголошують. З першого разу відкривати справу проти Шмигаля там відмовилися. Зробили це лише вна­слідок зобов’язального вердикту ВАСУ.

Із матеріалів перевірок Державної ау­диторської служби випливає, що минуло­го року в освоєнні «ковідних» коштів було допущено порушень на 406,8 мільйо­на гривень. За іншими даними цієї служ­би, Міністерство соціальної політики за­вищило потребу у державних коштах під час боротьби із коронавірусом. Це при­звело до того, що з держбюджету додат­ково забрали невідомо на що 2,5 мільяр­да гривень.

Відомо, що значну частину державних грошей із антиковідного фонду, замість того, щоб скерувати їх на закупівлю ме­добладнання і медпрепаратів, було пере­ведено на програму президента «Велике будівництво». Ще іншу частину виклянчив для свого відомства міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Значні суми з цьо­го Фонду пішли на доплати поліцейським, нацгвардійцям, пожежникам, прикордон­никам… Ніхто не заперечує, що ці кате­горії людей заслуговують на гідне мате­ріальне заохочення. Але чому це повинні робити ціною здоров’я і життя українців, яких спіткала пандемія?

В експертних колах прогнозують, що кримінальна справа проти Дениса Шми­галя завершиться нічим. Бо на Банковій покривають членів своєї команди. Як ста­лося це, наприклад, у випадку із заступ­ником керівника Офісу президента Оле­гом Татаровим. Цю особу обґрунтовано підозрюють у хабарництві, у зловживан­ні владою (відповідні претензії вислов­лювали детективи НАБУ). Громадськість скерувала до президента Володимира Зеленського петицію з вимогою звільни­ти одіозного чиновника. Петиція набра­ла 25 тисяч голосів, необхідних для того, щоб глава держави її розглянув і ухвалив мотивоване рішення. Однак Зеленський відмовився усувати одіозного чиновни­ка. «Своєю відповіддю Зеленський по­ставив крапку у дискусії про його „ціннос­ті“, — зазначає „Центр протидії корупції“. — Він став на бік Татарова, який відмазу­вав убивць майданівців. А також заплю­щив очі на те, що заступник керівника ОП — фігурант корупційної справи. Здаєть­ся, тепер немає сумнівів, за чиїм наказом було організовано незаконні рішення су­дів, ОГП, ДБР і СБУ, аби лише Татаров за­лишився непокараним. Своїм підписом Володимир Зеленський засвідчив, що його світогляд не має нічого спільного з цінностями нашої Революції Гідності».

Схожі новини