Передплата 2024 «Добрий господар»

Паліїв трави «уполював» дрон

Безпілотники допомагають боротися за чисте довкілля

Поблизу села Бистрого, що входить до Свалявської об’єднаної територіальної громади на Закарпатті, екоактивісти ідентифікували місцевих жителів, які, грубо порушуючи природоохоронне законодавство, спалювали суху траву. Інформацію про це передано у поліцію. А вистежити паліїв і зафіксувати їхній злочин допоміг квадрокоптер із відеокамерою.

Технічну новинку для охорони довкіл­ля застосували члени молодіжної групи «Еко Свалявщина». В організацію входять 25 підлітків, частина з яких вміє керувати безпілотниками, має відповідний сертифі­кат (вчилися «літати» завдяки британсько­му ґранту). На одній зарядці квадрокоптер може провести у повітрі чотири години, тож встигають обстежити велику терито­рію. Активісти патрулюють населені пунк­ти краю, щоб виявити порушників громад­ського порядку — не тільки тих, хто палить траву (завдяки дрону дим видно з відстані чотирьох кілометрів), а й вивозить сміття у ліси, на узбіччя доріг. До своїх рейдів енту­зіасти підключають лісівників і «надзвичай­ників».

Ось що про успішне полювання на палі­їв трави розповів один із ековолонтерів Василь Петрус:

«Ми вилетіли зранку, і буквально одразу ж зафіксували на полі трьох дорослих чо­ловіків… Вони палили траву. Поруч із тим полем є ліс. Ми підлетіли ближче з дроном, чоловіки помітили це, один із них почав вті­кати на своєму транспортному засобі. Нам вдалося зняти на відео і його, і його скутер, і двір, куди він на ньому заїхав… Інформа­ція про наші дії за допомогою соцмереж та „сарафанного радіо“ швидко поширюєть­ся у громаді, тож маємо надію, що люди звернуть увагу, і у нас буде менше підпалів сухої рослинності».

Добре було би, якби такі безпілотники мали у кожній територіальній громаді. Тоді боротьба з паліями була би значно ефек­тивнішою. Також таких «любителів поряд­ку» виявлено кілька днів тому і у Нараївській тергромаді на Тернопільщині. Лісники, по­ліцейські і працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій затримали тут двох людей середнього віку, які «прибирали» свої поля-городи з допомогою сірника. На них складено адмінпротоколи, паліям доведеть­ся сплатити чималий штраф.

В одному із сіл цієї громади стався тра­гікомічний випадок. Самотня літня жін­ка з доволі скромними статками (нема на подвір’ї ні корови, ні свині) спалювала у себе бур’яни — різкий вітер поніс полум’я у бік лісу, він загорівся. Лише завдяки ве­личезним зусиллям пожежників і лісників вогонь вдалося приборкати. З пенсіонер­кою провели виховну роботу, розповіли про великі фінансові санкції за це пору­шення. А вона, плачучи, відповіла: «Ну то беріть мене до тюрми — я не маю звідки платити…».

Схожі новини