Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Британець» атакує!

«Вірогідність заразитися мутованим «британським» штамом коронавірусу – втричі більша. А ризик важкого перебігу від віку вже не залежить», – застерігають медики

Про циркуляцію в Україні мутованого «британського» штаму попередив на початку цього тижня міністр охорони здоров’я Максим Степанов (під час традиційного ранкового брифінгу). За інформацією чиновника, цей штам є втричі більш заразним, агресивнішим і вражає переважно людей віком 30−40 років. Для цього штаму характерний важкий перебіг захворювання. Крім органів дихання, уражає нирки, печінку і центральну нервову систему. Це пояснює, чому кількість госпіталізацій стрімко збільшується. Безсимптомних форм захворювання тепер практично немає.

Як зазначила на одному з пресбри­фінгів експертка департаменту охо­рони здоров’я ЛОДА з пульмонології Надія Рудницька, «важкість перебігу від віку не залежить, хоча більш уразливими й надалі залишаються ті пацієнти, які ма­ють супутні патології: цукровий діабет, гі­пертонічну хворобу, хронічні легеневі, аутоімунні та онкологічні захворювання».

Рудницька каже, люди часто дума­ють, що вони «просто застудилися» або «отруїлися неякісними продуктами», а насправді так проявляється коронаві­русна хвороба.

За появи цих симптомів необхідно за­лишатися вдома, щоб не наражати на небезпеку оточуючих. Потреби відразу бігти до лікаря немає. Фахівчиня реко­мендує вживати багато рідини і за потре­би — прийняти жарознижувальні препа­рати.

ПЛР і рентгенологічні обстеження є сенс проходити не раніше, як на п’ятий день від початку захворювання.

Для початку можна скористатися можливістю протестуватися експрес-тестами. «Зараз маємо досить ефектив­ні, якісні швидкі тести, які відрізняються від тих, що застосовувалися на початку. За нашими даними, у 70% показують по­зитивний результат. У таких випадках па­цієнт уже скеровується на ПЛР», — пояс­нила алгоритм дій колег, які працюють на «первинці», Надія Рудницька.

Лікарка наголошує: якщо раніше стан пацієнтів погіршувався на 10−14 день від появи перших симптомів, то мутований штам швидше дає негативну динаміку — стан погіршується на 6−7 день.

Тактика лікування залежить від пере­бігу захворювання. Сімейний лікар або терапевт скерує пацієнта на загальний аналіз крові з лейкоцитарною форму­лою. Це дозволить визначити, який ком­понент переважає — вірусний чи бак­терійний. Якщо бактерійний, хворому призначать антибактеріальні препара­ти. Антибіотики, нагадаємо, на вірус не діють. Застосовувати їх є сенс лише при приєднанні бактерійної інфекції або за високого ризику приєднання такої ін­фекції.

Також, за словами експертки з пуль­монології, існує ще два аналізи, які до­зволяють контролювати перебіг захво­рювання: аналіз крові на С-реактивний білок та аналіз на D-димер, за результа­тами якого можна визначити, чи є у па­цієнта схильність до тромбозу дрібних гі­лок легеневої артерії.

На що ще потрібно звернути увагу? Якщо після прийому жарознижувальних препаратів температура не знижується або знижується, але не довше, ніж на три години, потрібно негайно зателефонува­ти своєму сімейному лікарю. Такий паці­єнт підлягає додатковому обстеженню і (не виключено) госпіталізації.

Надія Рудницька закликає людей не збиратися групами, утриматися від свят­кування днів народження і мініювілеїв, носити маски, дотримуватися соціаль­ної дистанції і правил особистої гігієни. «Тільки так зможемо швидко подолати третю хвилю Covid-19», — підсумовує лі­карка.

Симптомами Covid-19, спричи­неного британським штамом, є:

  • грипоподібний стан (підвищена температура тіла, ломота у тілі, біль у м’язах та суглобах);
  • симптоми, характерні для засту­ди (нежить, першіння у горлі, чхання);
  • кишкові розлади (діарея, нудо­та, втрата апетиту);
  • втрата нюху, смаку;
  • кон’юнктивіт;
  • свербіж шкіри.

Схожі новини