Передплата 2024 ВЗ

«Вакцини вистачить на всіх»

Щеплення проти коронавірусу роблять медики трьох стаціонарних пунктів у Львові і 9 мобільних бригад, які їздять по області

На Львівщині триває кампанія щеплення антиковідною вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield). Вакцинація стартувала 25 лютого. Тоді до Львова привезли 42 тисячі 200 доз вакцини, якою планували вакцинувати 21 тисячу 100 осіб (по дві дози на людину). Розпочали вакцинацію з медиків, які працюють із ковідними хворими.

Координатор вакцинації на Львівщині Олег Когут розповів «ВЗ», як проходить процес вак­цинації.

— В області за 18 берез­ня було вакциновано 610 осіб, — сказав медик. — Це медичні працівники, зокрема Львівської психіатричної лікарні. Зага­лом від початку вакцинації 3448 осіб отримали першу дозу вак­цини. Щеплення роблять 9 мо­більних бригад і три стаціонар­ні пункти щеплення. У Львові це Діагностичний центр, 4-та місь­ка лікарня і 5-та міська лікарня. Це ті медики, які пройшли на­вчання щодо вакцинування. А 9 мобільних бригад виїжджають згідно зі складеними графіка­ми у лікувальні заклади області, де й проводять вакцинацію. Тоб­то «ареал» роботи вакцинуваль­них бригад розширюється. Про­цес іде активно, кількість охочих вакцинуватися збільшується.

Вакцини у нас цілком до­статньо. В область надійшло 42 тисячі 200 доз вакцини, ми провакцинували неповних 3,5 тисячі. Навіть якщо взяти, що ця вакцина буде розділена на дві дози, то до 21-ї тисячі у нас цілком достатньо провакцину­вати на 1−2-му етапах усіх охо­чих (1-й етап — медичні праців­ники, 2-й етап — вікова категорія 80+ і медики, які надають пер­винну медичну допомогу). За нашими розрахунками, вакци­ни має вистачити на всіх. Адже не всі висловлюють бажання вакцинуватися… Міністерство охорони здоров’я дало добро, щоб ми використовували і дру­гу партію вакцини, яку ми умов­но відклали на друге щеплення. Це через те, що МОЗ збільши­ло інтервал між першою і дру­гою вакцинацією — до 12 тижнів. І за цей час однозначно вакци­на додатково прибуде в Україну. Вакцинація вікової категорії 80+ розпочнеться, коли пройдуть навчання медики з пунктів ще­плень на первинній ланці на­дання допомоги. Фактично цей процес cтартує з понеділка, 22 березня.

Безумовно, є частина людей, які не зовсім з розумінням став­ляться до необхідності вакцина­ції, відмовляються. Але остан­нім часом я зауважую, що люди стали позитивніше ставитися до необхідності щеплення. Тому що європейські держави після тих непорозумінь із тромбозами все-таки встановили, що вони не пов’язані з вакцинацією.

— Чи багато є залишків вак­цини, якими щеплять гро­мадських діячів?

— Залишків зовсім не бага­то. Тому що навантаження на бригади велике, як правило, використовуються усі флако­ни. Якщо ж стається ситуація, що вже вакцинувати нема кого, тоді запрошують з тих списків громадських діячів. Але таких людей було небагато, на сьо­годні їх десь до 20 осіб. (Нага­даємо, голова Львівської ОДА Максим Козицький закликав щепитися залишками вакци­ни громадських діячів аби не пропадала вакцина, якщо від неї відмовиться хтось із меди­ків. Авт.).

— Чому в області немає пропаганди вакцинації — не видно ні роликів, ні плакатів, які би переконували людей у необхідності щеплення…

— Плакати є! У медичних за­кладах достатньо листівок, які мають роздавати через місця загального користування. По­стійно на всіх телеканалах, по радіо говорять про необхідність вакцинації. Яку ще додатко­ву треба промоційну кампанію? Але чомусь людям цікаво гово­рити про те, що «нема вакци­ни», «багато хто відмовляється від щеплення» тощо. Люди чо­мусь краще сприймають нега­тивну інформацію, ніж ту, що да­ють професіонали-медики.

Тож хвилюватися щодо вак­цинації нема чого, — підсумовує Олег Когут. — На сьогодні у нас, на щастя, не було серйозних по­бічних реакцій після введення вакцини. Був лише один випа­док в області, коли було неве­личке підвищення температури і почервоніння у місці ін’єкції. Але воно зникло за один-два дні.

Схожі новини