Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Весна: у кримських чиновників передсезонний курортний мандраж…

Кримська влада прагне заманити українців на відпочинок у Крим

Голова управління «Роспотребнадзора» по Криму і Севастополю Наталія Пеньковська заявила, що за останній тиждень потік громадян, які заїжджають через адмінкордон з Херсонською областю на територію Криму, начебто збільшився на 15% у порівнянні з попереднім періодом. Чиновниця натякала, що громадяни України почали з’їжджатися на кримський курорт. Це погано узгоджується з оголошеною раніше постановою російського уряду про те, що громадяни України, які не зареєстровані на півострові, можуть потрапити у Крим, лише якщо там живуть їхні родичі, опікуни або піклувальники.

У Держприкордонслужбі України слова кримської чиновниці назвали «маніпуляцією». Ніякого зростання пасажиропотоку до Криму не спостерігається. Як повідомив журналістам прес-секретар Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, за останні два тижні українські прикордонники фіксують «несуттєве» збільшення загального пасажиропотоку через адмінкордон. За останній тиждень пункти пропуску перетнули 5200 громадян. «Якщо аналізувати матеріали, які озвучили окупанти щодо збільшення потоку громадян, які їдуть до них, на 15 відсотків, то вони, м'яко кажучи, маніпулюють даними, оскільки ми, навпаки, фіксуємо збільшення кількості громадян, які виїжджають з Криму», — сказав пан Демченко.

Він повідомив, що за минулий тиждень на материкову Україну з півострова прибуло 2600 громадян, з яких 200 дітей, з 16 по 21 лютого — близько 2 тисяч громадян, з яких 50 дітей.

«Карантин впливав на подорожі людей, особливо щодо вирішення нагальних справ. Не виключаємо, саме це і вплинуло на певне збільшення потоку громадян. Після вирішення своїх питань люди могли повертатися до Криму, але то не є туристи або курортники», — і додав, що середньодобовий показник перетину адмінкордону як на в'їзд, так і на виїзд, у межах 500−800 осіб. Цей показник набагато нижчий, ніж був до пандемії. Андрій Демченко нагадав, що за 2020 рік адмінкордон між окупованим Кримом і Херсонською областю перетнули майже 570 тисяч громадян, що у п'ять разів менше, ніж в 2019 році.

Ця заява кримської чиновниці свідчить про те, що кримська влада прагне заманити українців на відпочинок у Крим, а задля цього не гребує нічим. Кримські чиновники готові ризикувати здоров’ям кримчан та туристів, бо вже скасували всі ковідні обмеження, і тепер хвороба на півострові буде поширюватись безперешкодно, але їм аби гроші. Тим більше, що минулого року через подібне зняття обмежень багато кримчан і гостей курорту постраждали, бо підхопили хворобу. Тому цього року у кримської влади надії на росіян значно зменшились. І у них почався передсезонний курортний мандраж, коли і хочеться, і колеться.

І вони починають поширювати фейки. Ось другий — Чорноморські курорти лідирують у ранньому бронюванню в Росії на сезон 2021 року. Половина ранніх бронювань всередині Росії на курортний сезон 2021 року припадає на курорти чорноморського регіону. Про це сьогодні на прес-конференції повідомила виконавчий директор Асоціації туроператорів Росії Майя Ломідзе. «Акції раннього бронювання показують красиву картину … В топі продажів чорноморське узбережжя, 50% продажів припадає на чорноморське узбережжя», — сказала Ломідзе.

Питається: куди ж іще росіянам їхати, на Море Лаптєвих чи що? Балтійське море ще холодне, та й не дуже радо там росіян ждуть. Залишається південний берег Північного Льодовитого океану. Тим більше, що причиною активного раннього бронювання стало зниження цін на пакетні тури на 20−30% в порівнянні з літніми цінами. Так ось де собака зарита, а вони кажуть, що в Криму росіянам краще, ніж де-інде.

Влада спішить розширити і закріпити інтерес до Криму, бо розглядає успіх на курорті як політичне досягнення. В Алушті 4−5 березня проходить Перша туристична виставка в офлайн-форматі «Крим. Сезон — 2021». Представники туріндустрії зібралися для дискусії про нові підходи в індустрії гостинності після ковід-кризи. «Минулий рік приніс унікальний досвід, який потрібно трансформувати у нову якість курортної галузі Криму. Сподіваємося, криза подолана, і прийшла пора говорити про розвиток», — впевнена організатор виставки, голова «Комітету по курортно-туристичній та виставковій діяльності уКриму» Марія Мальгіна.

Окупанти також рекламують міста Сімферополь і Севастополь як великі туристичні центри, як міста, зручні для відпочинку та туризму. Однак самі ж росіяни спростовують кримську пиху.

Наприклад, Алєксєй Жирухін у Живому журналі пише: «Сімферополь — найжахливіше місто Криму. Завжди дивувався, чому Сімферополь, який є столицею Криму, так обділений увагою. Не дивлячись на те, що це центр півострова, причому у всіх сенсах: географічний, транспортний, економічний, освітній, його використовують завжди як транзитну точку („Ворота Криму“) для швидкого переміщення на морське узбережжя і назад. Ми також прилетіли до Сімферополя на літаку і відразу попрямували до Євпаторії, але на зворотному шляху вирішили добу присвятити і цьому місту. Залізничний вокзал порожній, потяги тут майже не ходять. Прямо на привокзальній площі стоїть будівля, що нагадує Макдональдс, але з вивіскою Мірбургер. Після анексії Криму Мак пішов звідси і продав всю мережу цій російській фірмі. Спробували, їжа там не найкращої якості. Перекусити в їдальні набагато смачніше і бюджетніше. Судячи з усіх путівників, Сімферополь бідний на цікаві пам'ятки, ми записали кілька і пішли гуляти убік набережної річки Салгир. Ось ми дійшли до річки Салгир, і тут відчули тихий жах. Все розбите, навколо купи сміття. Але місцевих це зовсім не бентежить, після чергових посиденьок, вони самі це сміття і залишають. Сміття збирають і залишають прямо тут. За словами місцевих, у Сімферополі велика проблема з вивезенням відходів. Таке відчуття, що про місто взагалі забули, і це зовсім не Крим…».

Схожі новини