Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Часто телефонні повідомлення  про «замінування» надходять з окупованих територій» 

«Алло, вас заміновано…»

Такі повідомлення у поліцію — не рідкість. Навіть під час пандемії в Україні, коли оголошено всезагальний карантин і лікарні переповнені ковідними хворими, є цинічні спроби вивести ці медичні заклади з нормального режиму роботи. Півбіди, коли це лише невдалий жарт, бо не виключено, що можуть бути і теракти. Останній випадок — «замінування» Львівська лікарня швидкої медичної допомоги.

Медичний директор з хірургічної роботи Сергій Федоренко розповів кореспонденту «ВЗ», що за тридцять років його медичної практики у цій лікарні — це приблизно сьомий випадок «замінування». Цього разу відносно швидко відновили роботу лікарні — за півтори години від початку перевірки дозволили евакуйованим людям повертатися.

— Пацієнти у важких станах і персонал залишилися у приміщенні лікарні на час перевірки, орендарі й усі технічні служби були виведені з приміщення, викликані відповідні аварійні служби, — каже Сергій Федоренко, — Медицину катастроф повідомили про те, щоб припинили транспортувати до нас пацієнтів з невідкладними патологіями і скеровували їх в інші лікувальні заклади на період, поки не буде з’ясована ситуація. Після того, як були вибухо-технічна служба перевірила усі приміщення лікарні, роботу було відновлено.

Начальник вибухо-технічної служби Г У Національної Поліції у Львівській області, полковник поліції Любомир Сопільник уточнив, що о 12.40 на за номером «102» у поліцію зателефонував чоловік, який повідомив, що його колега замінував Львівську лікарню швидкої медичної допомоги, що на п’ятому поверсі даної споруди, що на вул. Миколайчука, 9 у Львові він залишив підозрілий предмет.

Фото з архіву Любомира Сопільника.
Фото з архіву Любомира Сопільника.

За минулий 2020 рік було 71 повідомлення про загрозу вибуху, — каже пан Сопільник, — Від початку цього року вже два повідомлення про замінування. Повідомляють про замінування у місцях, де багато людей, де масові скупчення — супермаркети, лікарні, школи, дитячі садки й інше. Зазвичай вдається знайти тих, хто повідомляє про загрозу вибуху. Але часто надходять телефонні повідомлення з окупованих регіонів в Україні або з території Росії чи Молдови. А досягнути до них ми не можемо. Був випадок у Львові, коли дівчинка не виграла конкурсу краси і бабуся вирішила «замінувати» Оперу. Бабусю вирахували. Згідно зі ст. 259 Кримінального кодексу України «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності» карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. Буває, що у «заміновують» супермаркет, уявіть, який це удар по бізнесу, по підприємцях. Якщо є повідомлення про загрозу вибуху, евакуйовують всіх людей до одного і тільки після цього приступають до перевірки. Але в усіх правилах є винятки, які обійти не можна. Це якраз лікарні, бо є люди, яких складно евакуювати — важкі хворі. Йдемо свідомо на порушення в евакуації, а відповідальність за це на себе бере начальник поліції і я, як начальник управління вибухо-технічної служби.

-Чи знайшли того, хто повідомив про замінування Львівського госпіталю?

— Ні, не знайшли.

— А заміновувача Львівської лікарні швидкої медичної допомоги?

— Особу встановили. Зараз відбуваються слідчі дії.

— Це особа зі сходу України?

— Ні, це місцевий житель.

— Що можна порадити мирним людям, щоб у таких ситуаціях діяти правильно?

— Якщо знайшли якусь торбинку чи пакет, з якого видно якісь дроти, у таких ситуаціях треба прикласти стіл, догори ніжками перевернутий і залишити приміщення. Якщо це на вулиці, то відійти далеко і негайно дзвонити у поліцію і повідомити про знахідку. Можна прикласти крісло — те, що найближче до рук. Прикласти і залишити приміщення. Якщо осколки розлетяться, то не полетять навкруги, а насамперед у стіл. Є люди, які викидають гранати і боєприпаси, які привезли зі сходу України, бо приходять до висновку, що вони їм не потрібні, застосувати їх вони ніде не можуть, а за зберігання передбачена кримінальна відповідальність. Торік за фактом вилучення вибухових матеріалів ми виїжджали 53 рази. У зв’язку з чисельністю таких випадків пропонуємо керівникам колективів запрошувати нас до себе, щоб ми показали, як правильно евакуйовувати людей.

Схожі новини