Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Від покійників теж можна інфікуватися коронавірусом”

Львівським патологоанатомам, які працюють з померлими від ковіду, не дають обіцяних доплат. Тож мають лише 6 тисяч на місяць…

Кажуть, львівським патологоанатомам, які працюють з померлими внаслідок ковіду, не виплачують обіцяних державою доплат до заробітної плати. І тому патанатоми відмовляються працювати…

— Ми працюємо, — розповів начальник Львівського обласного патологоанатомічного бюро Борис Рібун. — Але підняли через нашу обласну профспілку питання про доплати до зарплат, бо не маємо тих доплат від травня. У березні, коли було запроваджено карантин в Україні, розтинів померлих унаслідок ковіду у нас не було. Розтини почалися у квітні, коли від ковіду померли люди. На даний час в області померло близько 1100 осіб.

— До вас в основному людей з лікарень доставляють?

— Не тільки. Люди і вдома помирають, і в геріатричних пансіонатах.

— Старшого віку люди?

— Головно ті, кому 60 плюс, 80, 90 років… Але є поодинокі випадки, коли помирають і люди молодшого віку. Дівчина у Стрию 19-річна померла. Були ті, кому за 40, за 50… Переважно це люди, які мають супутню патологію, яка сприяє розвитку коронавірусного захворювання.

— Коронавірус стає пусковим механізмом для тих хронічних болячок, які люди мають, — і тому організм не завжди справляється?

— Буває по-різному. Але практично здорових людей немає. А в тих, кому за 60 років, завжди є якась хронічна патологія. Але буває, у людини практично нічого хронічного немає, є тільки коронавірусна хвороба з тяжким ураженням легень, і від того людина помирає.

— Кажуть, легені дуже сильно уражаються? Ви вже бачили такі легені у своїй роботі? Лікарі у реанімаціях кажуть, що таких складних легень іще не лікували.

— Є випадки, коли лабораторні дослідження показують, що є тяжке ураження легень, але люди виходять з того стану. Водночас є легкі ураження легень, а люди не виходять… У нас морфологія, то трошки інакше. Морфологічно коронавірусна хвороба, тобто зміни у легенях, ідентичні з тими, які були, коли був «свинячий» грип. Атипові пневмонії, ускладнені, коли приєднується вторинна флора, фіброзні, склеротичні зміни, у людини тяжка дихальна недостатність… У нас є випадки, коли людина хворіла весною, а тепер має тяжкі склеротичні зміни легеневої патології. І людина помирає від легеневої недостатності…

— Вам стало важче працювати від того часу, як появилися померлі від ковіду?

— Ми працюємо у тих самих умовах, що й інші медики у ковідних відділеннях. Тобто ті ж засоби індивідуального захисту. Комбінезони, респіратори… Адже від покійників також можна інфікуватися. Один із наших патанатомів помер кілька місяців тому. Працював з ковідними людьми, правда, мав свою тяжку супутню легеневу патологію. Віком був за 60 років.

— Казали, що тих людей хоронити теж мали би по-іншому…

— Ситуація помінялася. Спочатку були більш жорсткі заходи: покійників перевозили тільки у мішках, видавали теж лише у мішках. Але вже більше двох місяців привозять на ношах, накритих лише продезінфікованим простирадлом. Після розтину тіло обробляють, дезінфікують. Можна одягати, вкладати у труну, дезінфікувати труну і видавати родичам у такому вигляді. Можна навіть відкривати покійника, лише щоб не було контакту живих людей з небіжчиком.

— Держава пообіцяла усім медикам, які працюють з ковідом, надбавки до заробітної плати — 300% посадових окладів. Окрім того, область теж пообіцяла фінансово підтримати медиків Львівщини…

— Область практично виконала свої зобов’язання. З обласного бюджету за квітень і травень було виплачено доплату у зв’язку з ковідом. Але треба зауважити, що ситуація зрушилася тоді, коли під час телепрограми, де брав участь міністр охорони здоров’я Максим Степанов, один із працівників нашого бюро зателефонував і запитав про наші доплати. Після цього нам виплатили гроші за квітень і половину травня. Далі мала би бути субвенція держбюджету на місцевий бюджет — якраз для виплати грошей працівникам, які пов’язані з роботою з ковідом. Але з того часу ніхто нам грошей не виплачував. Ми не маємо контрактів з НСЗУ, ми — комунальний заклад, який фінансує держава. На якому етапі зараз це все заблоковано, не знаємо. Звернулися до профспілок, щоб підняли це питання. Читаємо, що міністр охорони здоров’я звітує перед людьми, що всі виплати передані, усі гроші медикам виплачують. Чому тоді не виплачують нам? Ми постійно подаємо статистику, скільки ковідних людей пройшли через наше бюро, скільки лікарів і медперсоналу було задіяно, і відповідно, які суми потрібно нарахувати. Але грошей не дають. Щомісяця у нас задіяно до 40 медиків, задіяних у роботі з ковідом.

— Яка зарплата у санітара, який працює у вашому бюро?

— 5 тисяч гривень. Лікарі мають не набагато вище, з надбавками різними, — близько 6 тисяч гривень.

— У групі ризику — сім’я кожного з вас, бо ви ж з роботи йдете додому…

— Ризик високий. Ми працюємо з лікарями, які ведуть хворих на ковід, контактуємо з родичами померлих, з медичною документацією у відділеннях, де є ковід… Прямий контакт є постійно. У Львові два заклади патанатомічні: Львівське обласне патанатомічне бюро, яке має 14 патанатомічних лабораторій на території області, та Львівський міський патанатомічний центр, який належить до Лікарні швидкої медичної допомоги й обслуговує міські заклади охорони здоров’я. Міським патологоанатомам теж не виплачують гроші, але у них фінансування трошки інакше. Нас фінансують з державної субвенції, а їх держава фінансує через НСЗУ. Вони теж не отримали «ковідні» доплати, їм лише обіцяють, що все будуть обчислювати. НСЗУ не прораховує патанатомічні послуги і не проплачує лікарням послуги патанатомії. Тобто лікарня повинна сама заробити, щоб заплатити своїм патанатомам. Через реформу у медицині отак усе закручено…

— Кого ви маєте питати про виплати? До кого звертатися?

— Фінансовий обласний відділ, обласний департамент охорони здоров’я, які нам повинні виплатити ці гроші.

Схожі новини