Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Подружжя лікарів зі Сокаля померло від ковіду

«Городенчуки рятували людей. А самі не врятувалися»...

«Вчора поховали Богдана Ярославовича, завтра ховаємо Ганну Миколаївну, — важко зітхає у трубку головний лікар Сокальської центральної районної лікарні Роман Швед. — Городенчуки були до останнього Лікарями, любили свою роботу і рятували людей… Але самі не врятувалися».

— Богдан Ярославович Го­роденчук тривалий час пра­цював завідувачем лаборато­рії, — розповів кореспонденту «ВЗ» Роман Швед. — Потім був завідувачем гастроентероло­гічного відділення, а згодом до останніх днів працював те­рапевтом. Його дружина, Ган­на Миколаївна, була у нашому районі головним спеціалістом — акушером-гінекологом, у лі­карні працювала завідувачем гінекологічного відділення. Богдану Ярославовичу випо­внилося вже 80 років, дружина була на рік молодшою. Вони не працювали в опорній лікарні з лікування коронавірусу.

Хтозна, від кого заразилися, адже надавали допомогу різним хворим, нікому не відмовляли, були відданими своєму покли­канню. Ще недавно Ганна Мико­лаївна активно працювала — опе­рувала гінекологічних хворих, десь місяць тому, перед тим, як похворіли вони самі. Це лікар­ська родина, їхня донька теж лі­кар. Одночасно всі захворіли у хаті: дочка, двоє батьків та зять. Богдана Ярославовича відра­зу госпіталізували у Львівський центр легеневого здоров’я, Ган­ну Миколаївну — у Львівську об­ласну інфекційну лікарню. Не було місця, щоб госпіталізувати обох в одну ковідну лікарню. Бог­дан Ярославович вже пережив інфаркт, мав серцево-судин­ні проблеми, переніс коронарне шунтування, а це дуже вразливі хворі під час ковіду. Ганна Мико­лаївна мала онкологію, але ніби­то успішно подолала цю хворо­бу, відновилася і працювала. Та, звісно, вік і супутні захворюван­ня імунітет підкосили. Не змогли вистояти перед ковідом… Бог­дан Ярославович помер на день раніше, за ним померла і Ганна Миколаївна…

Сокальський район — одна із «червоних» зон Львівщини, яка є регіоном, вразливим до ковіду через те, що тут є шахти. Шахта­рі часто хворіють на силікози — професійні ураження легень. На Сокальщині від початку епіде­мії відчувалося напруження сто­совно ковіду. Першою з меди­ків у районі померла медсестра, розповів кореспондентці «ВЗ» Роман Швед, наступним — пра­цівник екстреної допомоги, те­пер ось — подружжя лікарів… Пан Швед зазначає: напевно, якби цим медикам сказали, що така ситуація з ними буде, то не від­мовились би працювати. Віддані своєму покликанню люди…

Загалом на Сокальщині ковід забрав життя понад 60 людей. Опорна лікарня для лікування хворих на ковід — переповнена. Максимально перебувало 65 па­цієнтів, на ранок 12 листопада було 57 хворих. Роман Швед за­уважує, що на початку епідемії були значно легші пацієнти, а за­раз госпіталізують у дуже важких станах. Ситуація серйознішає, тому просить усіх берегтися, дбати про імунітет, намагатися добре і якісно харчуватися, ви­сиплятися, не перевантажувати­ся, — щоб мати опірність до кові­ду. Пам’ятати, що, на жаль, ковід не вибирає, тому стандартні по­ради: маски, чисті руки, дистан­ція.

Схожі новини