Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Після виборів кримський спікер «поагукався» з Євросоюзом

В Криму підсумували результати виборів

Як уже писав «Високий Замок», минулих вихідних в Росії, а також в окупованому Росією Криму, відбулися вибори до місцевих рад. Перемогли «Єдинороси», у чому ніхто не сумнівався, адже саме для цієї «перемоги» була організована карикатурна сміхота: голосування протягом трьох днів, голосування на дому і під домом, на пеньках і на лавочках…

У Севастополі, зрозуміло, на виборах губернатора міста отримав більшість кандидат від влади Міхаїл Развожаєв. У Сімферопольському районі, в Гвардійському окрузі, у виборах брали участь п'ять кандидатів: від ЛДПР, КПРФ, «Справедливої Росії», «Комуністів Росії» і «Єдиної Росії». Як повідомив голова Виборчої комісії Криму Михайло Малишев, явка становила 21,29% (тобто лише п’ята частина всіх виборців! — авт.), проголосували 13 тисяч 63 виборця.

Більшість голосів (9434) віддано за кандидата від «Єдиної Росії» Наталію Маленко. За неї проголосували 72,22% виборців, які взяли участь у голосуванні. Наталія Маленко — креатура спікера «держради» Владіміра Константінова раніше займала високі пости в Верховній Раді АРК. З грудня 2018 року займала посаду глави адміністрації Сімферополя. Однак, ні реформаторськими, ні організаторськими здібностями не прославилась, була «сірою чиновницею» і містяни домоглися її відставки. Та не довго була без діла, «єдинороси» своїх не здають, знову повернулася в м’яке крісло «держради» під захист спікера, і знову буде слухняно голосувати.

Голова виборчкому Михайло Малишев відрапортував: «Вибори пройшли без порушень». Росія не мала права проводити вибори на окупованій території, це вже порушення міжнародного права. Та якби хоч проводили ретельно. Скільки було скарг в дні виборів на порушення — бюлетені для надомного і «придомового» чи «вуличного» голосування члени комісії отримували більше, ніж число виборців. Самостійно заносили у список виборців всіх, хто зголосився голосувати (і то натягнули лише п’яту частину занесених в список. — авт.), голосували не на своїх дільницях, довільно поповнювали списки виборців всіма, хто приходив на дільницю і ще багато чого. І все це було в скарбницю «єдиноросів». Хоч би трохи глава виборчкому посоромився та назвав там пару-трійку якихось незначних порушень, раз не хотів оголосити про такі, які впливали на результати голосування на користь «єдиноросів», щоб кримчанам не соромно було один одному в очі дивитися. Та де там!

Зрозуміло, Євросоюз не міг визнати такі брудні вибори і їх результати. Про це повідомив у спеціальній заяві офіційний представник зовнішньополітичної служби Євросоюзу Петер Стано. І тут в дію вступила тяжка артилерія — Владімір Константінов. З притаманною для нього грубістю і неповагою до партнерів, прокоментував ситуацію текстом, який журналісти назвали «Та хай хоч зааукаються там».

Спікер кримського парламенту зокрема, сказав: «Діячі, що виступають від імені Європейського Союзу, які не соромляться і готові з завидною постійністю даремно стрясати повітря безглуздими заявами, — це їхня справа. Нехай самі дбають про свій імідж. Нас же цей лепет не може похитнути у твердій впевненості, що навесні 2014 роки ми зробили єдино правильний вибір, що наші дії були гранично легітимними. Ми ніколи не визнавали законність державного перевороту, що стався у Києві. І будь-хто, хто готовий бачити і чути, змушений буде з нами погодитися. Ми будемо самі вирішувати, як нам жити на своїй землі, самі будемо формувати органи республіканської і місцевої влади, незалежно від думки тих, для кого мадам Тіхановска — «законний президент Білорусії», а наш референдум — «незаконний». Цим людям ми нічого не будемо пояснювати. Їм необхідно не пояснення, а спеціалізоване лікування.

До речі, вибори в Республіці Крим і та Севастополі пройшли на оптимальної організаційної ноті, настрій у людей бодрий, можна сказати — бойовий. Вони знаходяться під враженням від позитивних змін, які відбуваються в Криму. Кримчани живуть в мирі і спокої, можуть планувати своє майбутнє, брати участь у масштабних перетвореннях, які всі ми переживаємо. Нам це подобається, когось дратує. Цим останнім, за великим рахунком, наплювати на думку кримчан і на кримську реальність.

Що ж, будемо діяти щодо них, як наказує російське прислів'я: «Как аукнется — так и откликнется!». Давно відомо, що спікер живе у віртуальній реальності. Будучи нелегітимним сам, звинувачує у нелегітимності інших. Будучи зрадником батьківщини і організатором незаконного перевороту в Кримській Верховній Раді у 2014 році, звинувачує у перевороті інших. І не помічає, що в його словах все начебто в дзеркалі відображається те, що насправді справа — буде зліва, а те, що зліва — насправді справа. Давно не помічає, що саме він аукається на всю Європу зі своєю маячнею про «кримський народ», про «граничну легітимність», про вірність міжнародному праву, про «позитивні зміни». Тому це йому відгукується точно так, як він агукається до Євросоюзу. Але він добре знає, що прокуратура України ніколи не зпише його справу в архів, а тому вважає, що таке невизнання закону, це його єдиний захист.

Спеціально для ВЗ

Схожі новини