Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Банковій кажуть, затримувати ворогів України наші «специ» не планували...

Стверджують, що інформація про злив «справи вагнерівців» – фейк

Ти йому в очі плюй, а він каже: дощ іде. Цією україн­ською приповідкою можна проілюструвати несподіване продовження гучного сканда­лу у вищих ешелонах укра­їнської влади, який зачіпає питання нашої національної безпеки.

Кілька днів тому журна­ліст Юрій Бутусов, відо­мий надійними джерелами у політичному закуліссі, роз­повів про «крота» у президент­ському оточенні. Що цей «сту­кач» передав країні-агресору секретну інформацію про опе­рацію українських спецслужб із затримання військових злочин­ців, членів російської приватної військової компанії «Вагнер», які воювали проти ЗСУ на окупова­ному Донбасі. Якщо вірити опу­блікованому Бутусовим, цих бо­йовиків наші хлопці вирахували, хитро виманили із Росії у Мінськ. Звідти бойовики для виконання нового замовлення мали летіти у Туреччину, але по дорозі літак (начебто із технічних причин) повинні були приземлити у Ки­єві. Там буцімто СБУ і мала за-арештувати злочинців…

Про хід цієї спецопера­ції (тривала більше року), а та­кож її фінальну стадію колишній керівник Головного управлін­ня розвідки Міноборони Василь Бурба доповідав президенто­ві Зеленському. При цій розмові були присутні голова його Офі­су Єрмак, ще кілька осіб. Спец-операція повинна була відбу­тися 25 липня. Але на нараді у президента керівник його кан­целярії заявив, що спецопера­цію треба відкласти, бо, мовляв, це завадить домовленості з ро­сіянами про перемир’я на Дон­басі. Новий «час Х» перенесли на 30 липня. Однак за день до того стало відомо, що «вагнерів­ців» у Мінську затримали… біло­руські спецслужби. А через два тижні, як того і можна було спо­діватися, відправили їх до Мо­скви. І ще одна цікава деталь: невдовзі після розмови у кабіне­ті президента згадуваного Ва­силя Бурбу звільнили…

Бутусов натякає на аген­тів Росії, які працюють у близь­кому оточенні президента Зе­ленського. Мовляв, через них стався витік важливої інформа­ції. Вимагає негайного розслі­дування провалу спецоперації, щоб встановити і притягнути до відповідальності винних. Каже, що цей провал рівнозначний державній зраді. Для контролю за розслідуванням запропону­вав створити у Верховній Раді Тимчасову слідчу комісію. І на­тякнув: підозра про державну зраду стосується і його, Воло­димира Зеленського…

А що наші «верхи»? Через ін­тернет-видання, відоме сво­єю лояльністю, запопадливістю до Банкової, було оприлюднено інтерв’ю з Бурбою. Повідомлен­ня Бутусова він назвав… дезін­формацією і домислами. А по­ширювані відомості про «справу вагнерівців» розцінив як спро­бу завдати «істотної шкоди ре­путації спецслужб України». Дав зрозуміти, що цю історію при­думали і реалізували російські спецтехнологи.

Своєю чергою, новий керів­ник ГУ розвідки Міноборони Ки­рило Буданов заперечив, що по­ява «вагнерівців» у Мінську була спецоперацією СБУ — стверджує, що їх туди делегували російські спецслужби.

Зреагував і керівник прези­дентської канцелярії Єрмак. В інтерв’ю «Лівому берегу» він до­повнив заперечення Бурби. Сказав, що версія про участь українських спецслужб у поя­ві російських бойовиків-найман­ців у Білорусі «виглядає як добре продумана та спланована дезін­формаційна кампанія».

Така заява лише додала хми­зу у скандал із «кротом» в оточен­ні Зеленського. Журналіст Бу­тусов запропонував послухати аудіозапис розмов співробітників СБУ, які вербували «вагнерівців» (ці плівки роздобула журналіст­ка Яніна Соколова). На одному із таких записів російський бо­йовик Денис Харитонов розпові­дає, як 23 липня 2014 року, діючи у складі російського батальйо­ну «Степь» поблизу села Мари­нівки (Донецька область) він збив із переносного зенітно-ракетно­го комплексу «Стріла» два укра­їнські військові літаки і вертоліт. Каже, що стріляти із ПЗРК його навчили у 22-й бригаді спецназу збройних сил Росії. За свої «по­двиги» в Україні він отримав два російські державні ордени «За за­слуги». Вручав їх у Кремлі поміч­ник Путіна Сурков.

За словами Бутусова, у ході своєї спецоперації українські спецслужби планували серед ін­ших затримати двох терорис­тів, причетних до знищення ма­лайзійського «Боїнга», до збиття українського військового літака Іл-76, який підлітав до Лугансько­го аеропорту, а також терориста, причетного до знищення нашого літака Ан-26 поблизу Луганська.

Безперечно, якби цього Ха­ритонова та його поплічників наші спецслужби «пов'язали», він став би ще одним важли­вим свідком на судових проце­сах проти Росії, зокрема у Між­народному трибуналі, де режим Путіна звинувачують у терориз­мі. Але через злив інформації ворогу ми такий важливий ко­зир втратили. Юрій Бутусов під­сумовує: «Просто обурливо, що зрадник у керівництві України замість того, щоб притягнути до відповідальності Харитонова та інших терористів, вирішив не псувати стосунків із Путіним — і в останній момент „злив“ секрет­ну операцію!».

Схожі новини