Передплата 2024 «Добрий господар»

У Нових Санжарах задіяли Нацгвардію і БТРи

Пристрасті довкола українців, евакуйованих з Китаю, перемістилися на Полтавщину

В Україні триває епопея із літаком та евакуйованими з китайського Уханя, вогнища смертельно небезпечного коронавірусу. Із самого ранку 20 лютого чимало українців не вилазили з Інтернету, де пильно відслідковували, куди полетить і де сяде повітряне судно, яке напередодні вилетіло з Уханя. Усе це — на тлі повної засекреченості офіційної інформації з боку влади. Якби влада з самого початку усе достеменно пояснила й розпочала ефективну комунікацію з людьми, багатьох інцидентів можна було уникнути.

ОДНАК ІНФОРМАЦІЇ, куди летить літак і де він сяде, не було жодної. Напере­додні в Інтернеті почала «про­сочуватися» інформація, що евакуйованих повезуть у смт Нові Санжари, що на Полтав­щині. Зранку 20 лютого через хмарну погоду над Харковом літак кілька годин кружляв між Харковом, Дніпром і Полтавою. Нарешті близько 10-ї ранку приземлився у київському «Бо­рисполі» — на дозаправку. Лише тоді з’явилася інформація з офіційного сайту МВС України — евакуйовані будуть достав­лені спецтранспортом ДСНС, у супроводі й під охороною полі­ції, у медичний центр Нацгвар­дії України «Нові Санжари», що у Полтавській області. Протя­гом 14 днів евакуйовані там пе­ребуватимуть на обсервації, із забезпеченням суворого режи­му санітарного й епідеміологіч­ного контролю і безпеки.

У селищі Нові Санжари поча­ли збиратися активісти, які про­тестували проти того, аби ева­куйованих везли до них. «Чому саме Санжари, чому не Конча-Заспа, не Феофанія?» — обурю­валися люди. Вони заблокува­ли автівками дорогу, але туди ж почали з’їжджатися автобу­си Нацгвардії і навіть БТРи. МВС заявило: «Усі протиправні спро­би перешкоджати розміщенню евакуйованих на цьому об’єкті чи порушення режиму їх обсер­вації будуть припинені Нацполі­цією і Нацгвардією відповідно з вимогою закону і рішенням уря­дового штабу».

Не обійшлося без «боїв міс­цевого значення»: поліція під крики протестувальників при­бирала автомобілі з проїжджої частини. Голова Полтавської облради Олександр Білень­кий скликав на 21 лютого по­зачергову сесію облради, а го­лова Полтавської ОДА Олег Синєгубов заспокоював місце­вих жителів. Туди ж прибув мі­ністр МВС Арсен Аваков, який запевнив місцевих, що ева­куйовані українці здорові, де­сять днів інкубаційного періоду вони вже пройшли, симптомів хвороби немає. Запевняли, що прибульці будуть повністю ізо­льовані від місцевих і з ними не перетинатимуться. На Полтав­щину також запросили провід­них українських інфекціоністів, залучили місцевих медиків та науковців.

Натомість депутати Новосан­жарської селищної ради звер­нулися до президента Володи­мира Зеленського з проханням не залишати евакуйованих на обсервацію у медзакладі на те­риторії селища, тому що він не пристосований. Це спростували у МОЗ та Нацгвардії й запевни­ли, що заклад пристосований, а відходи будуть утилізовані у спеціальний спосіб і не потра­плятимуть у загальну каналіза­цію. Самі каналізаційні стоки в обов’язковому порядку будуть знезаражені. Президент Во­лодимир Зеленський закликав суспільство не панікувати че­рез евакуйованих із китайсько­го міста Ухань та проявити лю­дяність.

Коли верстався цей номер, у Нових Санжарах під час бри­фінгу директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко заявив: «На будь-які правопорушення правоохорон­ні органи діятимуть у суворій відповідності до Закону Укра­їни, як вони діяли й до сьогод­нішнього дня. Наразі прово­диться велика профілактична робота з громадянами. Закли­каємо їх не порушувати гро­мадську безпеку та не пере­шкоджати урядовим рішенням, які прийняті та виконуються у суворій відповідності до букви Закону».

А тим часом…

У Винниках, що під Льво­вом, «вірусний» Майдан при­пинився. Нагадаємо, від середи, 19 лютого, біля винниківського шпиталю вете­ранів війни та репресованих імені Юрія Липи почалася ак­ція протесту, коли з’явилася інформація, що евакуйова­них з Китаю можуть привез­ти на Львівщину. Люди за­блокували всі виходи й входи до медустанови. Вони не до­віряли місцевій владі. Про­тести тривали ще до того часу, коли літак з евакуйова­ними вже приземлився у Бо­рисполі й влада офіційно по­відомила, що їх повезуть у Харків, а потім доправлять у медцентр Нацгвардії у смт Нові Санжари на Полтавщині. Однак вже після полудня про­тестувальники почали розхо­дитися, в’їзди та виїзди роз­блокували.

Схожі новини