Передплата 2024 «Добра кухня»

Що занадто – то не здорово...

Конституційний Суд заборонив Зеленському наділяти себе додатковими повноваженнями

Конституційний Суд України «забракував» президентський законопроєкт, в якому передбачалося закріпити у Конституції норму про те, що глава держави матиме право створювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро, а також призначати і звільняти керівників НАБУ та Державного бюро розслідувань. КС вважає такі положення незаконними, такими, що суперечать двом статтям Конституції. Згаданий законопроєкт Верховна Рада надіслала у КС для експертного висновку 3 вересня.

Поміж іншого, судді-конституціона­лісти зазначили, що створювати НАБУ немає потреби, оскільки воно вже було створено у 2015 році, виконує свої функ­ції. Крім того, йдеться у висновку КС, «законопроєкт у частині наділення пре­зидента України додатковими, не влас­тивими його статусу повноваженнями утворювати нові органи з функціями ви­конавчої влади та призначати їх керів­ників, не відповідає сутнісному змісту частини першої статті 157 Конституції України стосовно обмеження конститу­ційних прав і свобод людини і громадя­нина, з точки зору їх належного гаран­тування органами виконавчої влади та президентом України».

Утім, на цьому пристрасті щодо ка­дрових питань у НАБУ не вляжуться. У найближчі місяці спеціальній конкурс­ній комісії, вочевидь, доведеться оби­рати нового керманича цього анти­корупційного органу замість Артема Ситника. Той втратив право очолюва­ти цю інстанцію, оскільки сам, за рі­шенням суду, потрапив у реєстр… ко­рупціонерів. Сталося це після того, як Державне бюро розслідувань відкри­ло кримінальне провадження проти директора НАБУ, а Сарненський рай­суд Рівненської області визнав Ситника винним у вчиненні корупційного діяння і присудив йому 3 400 гривень штрафу. Директор НАБУ оскаржував це рішення в апеляційній інстанції, однак вона від­хилила його претензії.

Корупція Ситника полягала у тому, що він отримував неправомірну вигоду — не­одноразово безплатно разом з члена­ми сім’ї жив, харчувався і розважався в елітних угіддях мисливського господар­ства «Поліське-Сарни» на Рівненщині. За даними видання «Обозреватель», Ситник відпочивав «дорого і зі смаком»: полю­вання, риболовля, катання на квадроци­клах та човнах, феєрверки, елітні напої — віскі Chivas Regal, Hennessy, горілка Grey Goose, сири-ковбаси". Згадане видання писало, що із 2017-го по 2019 рік Ситник із родиною щонайменше п’ять разів від­почивав у цьому угідді. Кожен такий при­їзд обходився не менш ніж у 100 тис. грн. А під час останнього заїзду, за даними «Обозревателя», гості ще й розбили два квадроцикли марки Bagi BRP 1000 (се­редня ціна за одну одиницю такої техніки — 8,5 тисячі доларів США). Як підсумува­ли журналісти, елітний відпочинок Сит­ника обійшовся щонайменше у мільйон гривень.

Однак усі ці витрати не було відобра­жено у декларації Ситника, як того вима­гає закон. Погашав ці витрати товариш Артема Ситника — бізнесмен Микола Надейко. Така поведінка суперечила ко­дексу державного службовця, була про­явом тієї самої корупції, з якою поклика­ний був боротися директор НАБУ…

Схожі новини