Передплата 2024 «Добрий господар»

Плавчиня-транссексуалка хоче змагатися з жінками

Заборону з боку World Aquatics американка Ліа Томас вважає дискримінацією

Студентка Університету Пенсильванії Ліа Томас виграла Академічний чемпіонат США з плавання на дистанції 500 метрів вільним стилем у жінок. Будучи чоловіком, Томас таких успіхів не мав... Фото AP
Студентка Університету Пенсильванії Ліа Томас виграла Академічний чемпіонат США з плавання на дистанції 500 метрів вільним стилем у жінок. Будучи чоловіком, Томас таких успіхів не мав... Фото AP

Трансгендерна плавчиня Ліа Томас (раніше була чоловіком, а після операції зі зміни статі стала жінкою) звернулася до Спортивного арбітражного суду у швейцарській Лозанні. У позові до CAS транссексуалка вимагає скасувати правила World Aquatics (Усесвітньої федерації водних видів спорту), які забороняють їй змагатися із жінками.

У червні 2022 року World Aquatics забо­ронила плавцям-трансгендерам змага­тися з жінками (для таких спортсменів ця федерація створила окрему категорію — аби конкурували між собою). Згодом та­кого ж підходу вирішили дотримуватися деякі інші світові федерації, зокрема лег­кої атлетики й велоспорту. На думку екс­пертів, транссексуалки не повинні зма­гатися зі звичайними жінками, оскільки, попри зміну статі, мають над ними вели­ку фізичну перевагу (як чоловіки).

World Aquatics запровадила свою за­борону через кілька місяців після того, як студентка Університету Пенсильва­нії Ліа Томас виграла Академічний чем­піонат США з плавання на дистанції 500 метрів вільним стилем — серед жінок. (Чемпіонати Національної студентської атлетичної асоціації США проводять поза системою змагань World Aquatics). То­мас мріяла потрапити до жіночої збірної США з плавання й виступити влітку 2024 року на Олімпійських іграх у Парижі, але не зможе цього зробити… Тож ображе­на плавчиня-транссексуалка подала по­зов до CAS.

«Пані Томас просить CAS вине­сти рішення, що визнає правила World Aquatics незаконними, нікчемними й та­кими, що не мають чинності й правових наслідків, — повідомив днями Спортив­ний арбітражний суд у Лозанні. — Пані Томас погоджується, що певні правила щодо змагань трансгендерних плавчинь потрібні, однак стверджує, що чинні пра­вила її дискримінують. Ліа Томас поси­лається на Олімпійську хартію, Європей­ську конвенцію прав людини й Конвенцію щодо ліквідації усіх форм дискримінації жінок».

Схожі новини