Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Один кухар баночкою пургену може вивести зі строю цілу роту»

Підприємиця з Луцька заблокувала перехід армії на «натовські» стандарти харчування

Перше, друге і компот. За такою совдепівською схемою досі харчуються тисячі військових. На так звану натовську систему харчування встигли перевести 73 військові частини. Їхні солдати мають різноманітне меню, у якому навіть червона риба трапляється. Та Окружний адмінсуд Києва вирішив, що годувати військових по-людськи — незаконно. Ще у липні суддя ОАСК Олена Мазур прийняла рішення на користь фізичної особи-підприємця з Луцька і зупинила дію наказу Міноборони «Про перехід військових частин (установ, закладів) ЗСУ на систему продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів харчування у 2019 році». У серпні ця ж суддя відмовила Міноборони у поновленні дії наказу.

«Юридично, Мінобо­рони не може видати другий наказ, поки триває розгляд цього. Тому за­планований перехід військових на нормальну їжу переносять, і я не можу сказати, чи відбудеться він до кінця року. Адже усі торги, які мали відбутись ще минуло­го місяця, довелось скасувати», — каже керівник Реформи сис­теми продовольчого забез­печення та харчування ЗСУ Діана Петреня. Як виявилось, луцька підприємиця, яка займа­лась постачанням продуктів для військових, уже писала скарги до АМКУ ще під час проведен­ня тендерів. Воно й зрозуміло, кому хочеться втрачати мільйон­ні контракти.

«Ми довели, що за ті самі гроші годувати військових мож­на значно краще. Проблема в тому, що досі був фіксований набір продуктів, доступних для замовлення. Всього 35 пози­цій. Як не крути, а різноманіт­не меню з тих самих продук­тів скласти не можна. У новому каталозі 417 позицій, і їх можна змінювати, — каже Діана Петре­ня. — Другий момент, який змі­нили, — розрахунок тепер не по грамах на особу, а по калорій­ності. Третє: раніше послуги з приготування їжі, обслуговуван­ня їдалень віддавали на аутсор­синг. Але для чого платити ко­шти приватним фірмам, якщо готувати можуть військові куха­рі. Коли ми почали перехід на нову систему харчування, куха­рів не вистачало. У 2014 році на базі Яворівського полігону роз­почала роботу Школа кухарів. Але їх і досі бракує. Зрештою, тут питання не лише економії. Годувати військових мають ку­харі, які є в штаті військової час­тини. Скажімо, якщо частина передислоковується, не мож­на брати з собою цивільного ку­харя. Де гарантія, що цивіль­на особа не здаватиме позиції. Зрештою, один кухар, напри­клад, баночкою пургену може вивести зі строю цілу роту. Тому це також питання безпеки».

Натомість військові кажуть, що від харчування значною мі­рою залежить і ставлення са­мих військових до своєї служби. «Ми можемо записувати промо­ролики про те, як добре служити за контрактом, розповідати про соцпакет. А потім людина прихо­дить в армію — і щодня їсть водя­нисту зупку і гречку з підливою з муки і моркви. Це ненормально. До речі, майже кожен другий, хто телефонує щодо контрак­тної служби, цікавиться харчу­ванням. Тож у ті частини, де вже перейшли на „натовську“ сис­тему, знайти контрактників лег­ше», — розповіли «ВЗ» в одній з військових частин, яку не всти­гли перевести на нову систему, хоча ремонт у харчоблоці уже розпочали.

«Я не перший день в армії, тож маю з чим порівняти. Був якось у відрядженні у Яворові. Зайшли на сніданок у солдат­ську їдальню: млинці зі смета­ною та джемом, кава з молоком, йогурт і мандарини. На обід ти можеш обирати суп чи борщ, є декілька видів гарніру, салати на вибір, фрукти. Раніше ж був або суп, або борщ, каша з тушкова­ним м’ясом, котлети — по свя­тах, і компот. Без вибору, — каже військовий Анатолій Прошин. — Не кожна сім’я може собі до­зволити таке харчування, як у тих частинах, які уже перейшли на каталог. І головне, що таке харчування як у пункті постійної дислокації, так і при переміщен­ні частини. Але річ не лише у пе­реході на каталог продуктів. У частинах замінили обладнання в їдальнях: поставили нові плити, пароконвектори, лінії видачі. Та й те, що готують штатні кухарі, теж правильно. Бо раніше якщо частина передислоковувалась, доводилось шукати кухарів».

Схожі новини