Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Головний «УКРОПівець», колишній генпрокурор та кум Льоші-Мерседеса...

Хто балотується в округах на Львівщині?

У третій серії «кандидатських розбірок» дізнаєтеся, де на Львівщині «УКРОП» не переводиться, і що занесло у шахту колишнього очільника Генпрокуратури Олега Махніцького. А також про «округ у білих халатах» довідаєтеся.

Округ № 123 (м. Новий Розділ, Золочівський, Микола­ївський, Перемишлянський р-ни)

Цей округ можна назвати виборчою вот­чиною Тараса Батенка. На місцевих вибо­рах 2010-го балотувався на Золочівщині до Львівської обласної ради. Отримавши ман­дат, через два роки підняв планку: подався у мажоритарники на парламентських пере­гонах. Але «пропустив уперед даму»: мандат по цьому округу дістався узгодженій канди­датці від об’єднаної опозиції Лідії Котеляк. У 2014-му, балотуючись під популярним на той час брендом «БПП», таки отримав парла­ментську «прописку». Але у «порошенківцях» лише на рік затримався: у жовтні 2015-го по­прощався з фракцією, а у травні 2016-го очо­лив партдітище Коломойського — «УКРОП». Судячи з того, яку «позаконкурентну» кан­дидатуру у нинішніх перегонах виставили на окрузі від «Слуги народу» (під «Зе!брендом» іде шкільний секретар-діловод Наталія Ква­сецька), 123-й «розквотували» під Батенка. Щоправда, балотується він без прив’язки до «УКРОПУ» — як самовисуванець.

Прописані в окрузі шанувальники Галиць­кої ліги КВК знайдуть у бюлетені знайоме пріз­вище — президента і співзасновника згаданої Ліги Сергія Дзядика. На політичному поприщі він більш відомий як голова Львівської крайо­вої організації Народного руху. Верховна Рада для Дзядика — вже звідане місце: під парла­ментський купол він вхожий як помічник-кон­сультант позафракційного (після вигнання зі «Самопомочі») нардепа Віктора Кривенка.

«Європейська Солідарність» делегувала на округ заступника головного лікаря Львів­ського онкологічного лікувально-діагностич­ного центру Олега Дуду.

Від «Свободи» балотується депутатка Львівської облради Мирослава Бабінська.

А ось від «Батьківщини» у 123-му — пробіл. Це один із чотирьох округів на Львівщині, в яких «білосердечні» не висунули своїх канди­датів (про істинні причини можна лише здо­гадуватися) і, як заявив очільник обласного осередку партії Михайло Цимбалюк, пригля­датимуться до самовисуванців.

У «Голосі» зробили ставку на депута­та Львівської міської ради, очільника фрак­ції Української галицької партії Тараса Чолія. Від 2009-го до 2017 року був директором му­зею «Територія Терору» у Львові.

Округ № 124 (м. Червоноград, Сокальський р-н, частина Кам’янка-Бузького р-ну)

На минулих парламентських виборах пе­ремогу в окрузі святкував самовисуванець Олег Мусій, який після Євромайдану (де був організатором медичної служби) очолив Мі­ністерство охорони здоров’я. Для відсторо­неного від посади Мусія Верховна Рада стала завбачливо підготовленим запасним аеро­дромом. У парламенті відставний міністр при­мкнув до фракції «БПП», а через 10 місяців поповнив ряди позафракційних. На цих вибо­рах балотується під вивіскою «Громадянської позиції», представляючи у «збірній Гриценка» «Народний контроль» Добродомова.

Буде у бюлетені і ще один кандидат із прив’язкою до «Громадянської позиції». Са­мовисуванцем по округу йде член фракції «ГП» у Львівській обласній раді, заступник го­ловного лікаря Сокальської центральної ра­йонної лікарні Сергій Касян.

Доповнює умовну «медбригаду» у 124-му Олександр Ябчанка. У послужному списку лікаря-педіатра — експертна робота у «Реані­маційному пакеті реформ». У лютому 2018-го став речником в. о. очільниці МОЗ Уляни Су­прун. Балотується як самовисуванець.

Повернутися під парламентський купол з урядових кабінетів вирішив міністр еколо­гії та природних ресурсів Остап Семерак. Власником мандата він двічі був: у 2007-му пройшов до ВР від БЮТ, на дострокових ви­борах 2014-го — за списком «Народного фронту». З вибором, де балотуватися на пе­регонах-2019, міністрові у червоноградській Ратуші підсобили. «Із Сокальщиною мене пов’язують і родинні зв’язки, і робочі момен­ти. Балотуватися по цьому округу мене за­просив мер міста Червонограда Андрій Залів­ський, і я з честю приймаю це запрошення», — так у Facebook анонсував Семерак своє де­сантування у 124-му. Ну раз сам градона­чальник запросив, гріх відмовитися! Такими VIP-агітаторами не розкидаються. Залиши­лося дочекатися результатів голосування, аби оцінити реакцію на «помазаного» мером кандидата червоноградських виборців.

Член ЦВК Катерина Махніцька особис­то триматиме кулаки за результати виборів у цьому окрузі. Бо тут балотується її чоловік — колишній «свободівець», відставний генпро­курор та екс-радник п’ятого президента Олег Махніцький. У досьє на сайті ЦВК значиться як адвокат в адвокатському об’єднанні «Валь­ко та партнери».

Адвокатська діяльність — те, чим заробляє і кандидатка по цьому округу від «Батьківщи­ни» Юлія Мороз. Вона з тих, кого на виборах десантниками називають. Родом — із Жито­мирщини, живе і працює у Києві — балотуєть­ся на «чужині».

Що занесло в округ на Львівщині киян­ку Тетяну Візеренко та жителя Київщини Дениса Варламова, не важко здогадати­ся. Варламов і Візеренко — заступники ди­ректора ПП «ГОЛОС». Тільки П П — це не по­літична партія, а приватне підприємство. Таких структур (у різній обгортці — від приват­них фірм до громадських організацій) по всій Україні під вибори наклепали. Жертвами по­спіхом створених клонів стали популярні пар­тбренди Вакарчука і «Зе!команди». У випадку на 124-му окрузі кандидатами від «липового» «ГОЛОСУ» обклали висуванку від партії «Го­лос» Валентину Ведровську. Розрахунок — на неуважність виборців.

Від «Слуги народу» в окрузі балотується випускник факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка Юрій Камельчук. Із журналіст­ським дипломом у бізнес-тренери та порад­ники для шукачів кар’єрного росту подався.

Про такий ріст у свої 38 задумався канди­дат від «Самопомочі» Дмитро Фартушок. Засидівся помічником у нардепа-однопар­тійця Олега Лаврика — самому вже у депутати кортить. У 2014-му ходив до ВР у списку «Са­мопомочі», але номер виявився непрохідним. Друга спроба — мажоритарка.

Округ № 125 (м. Самбір, Сколівський, Старосамбірський, Турківський р-ни, частина Самбірського р-ну)

У тому, що і на цих виборах Андрій Ло­пушанський не попуститься фартового для себе округу, хіба що наївні сумнівалися. Он як за крісло першого заступника голови прав­ління «Нафтогазу» (був звільнений із посади у червні 2014-го — розпорядженням тодіш­нього прем’єра Арсенія Яценюка) рвав і ме­тав! Вже у Верховній Раді осів, а скільки ще за попереднє місце судився. У «Нафтогазі» ж Лопушанському так по-родинному затишно було, коли у кріслі голови правління НАКу не будь-хто, а сам Льоша-Мерседес сидів. Той самий Олексій Івченко, який отримав згада­не прізвисько за тринькання казенних гро­шей на дорожезний броньований «мерин». З Лопушанським цього персонажа поєднували не лише партквитки Конгресу українських на­ціоналістів, а й кумівство. З пропискою у Вер­ховній Раді Лопушанський отримав мандат, а його кум Івченко — «корочку» депутатського помічника-консультанта.

Таку ж «ксиву», тільки з прізвищем іншо­го шефа-нардепа, Олега Канівця, два роки носив й Андрій Дубас, який на цих вибо­рах балотується у 125-му самовисуванцем. Уродженець Самбора давно у Києві освоїв­ся. Встиг радником голови Нацбанку попра­цювати, нині є президентом Асоціації україн­ських банків.

Висуванцеві від «Батьківщини» Ярославу Качмарику дві попередні спроби потрапити до ВР (у 2007 та 2012 роках) мандата не при­несли. Тоді ще «свободівський» значок носив. Із ним же став депутатом Львівської облради у 2010 році. Під кінець каденції Качмарика ви­ключили зі «Свободи» з формулюванням «за порушення партійної дисципліни». А вже через місяць, на місцевих виборах-2015, прізвище вигнанця красувалося під іншою політичною вивіскою: вдруге депутатом облради Качма­рик став як кандидат від «Батьківщини».

Шанувальники «ЄС» і поціновувачі «Голо­су» «своїх» кандидатів у бюлетені не знайдуть. Бо їх там немає.

«Свобода» виставила на окрузі директо­ра коледжу Львівського університету бізнесу та права Степана Сюшка. Під «Зе!брендом» теж директор балотується — будівельної фір­ми «СерКоН Груп». Є на окрузі і «підставний» «слуга народу» — десантований з Київщини керівник проєктів Громадського руху «Слуга народу», самовисуванець Ярослав Макси­менко.

P. S. У заключній подачі зі серії «Хто бало­тується на Львівщині?» дізнаєтеся, що спіль­ного між 126-им округом і DZIDZIO та чому цей округ «найспівочіший». Читайте у за­втрашньому номері «ВЗ» на вихідні.

Схожі новини