Передплата 2024 «Добре здоров’я»

А щучу зграю випустять у річку…

Через скасування статті про незаконне збагачення закриють 69 справ, в яких фігурують і депутати, й урядовці, і судді з прокурорами

Конституційний Суд «зарубав» — президент обіцяє терміново оживити. Це про статтю Кримінального кодексу щодо незаконного збагачення. Петро Порошенко запевнив, що без заминки внесе до Верховної Ради законопроект, ухвалення якого виправить ситуацію і поверне кримінальну відповідальність для власників нечесно нажитих статків та капіталів. Та тільки для обурених скандальним вердиктом конституційної Феміди обіцянка відновити справедливість — не привід зітхнути з полегшенням. Навіть якщо у КК реанімують «убиту» статтю, вона стосуватиметься вже «прийдешніх» фігурантів кримінальних проваджень щодо незаконного збагачення. Щодо нинішніх «героїв», то всі їхні справи підуть під укіс. Їх просто закриють. Немає статті — немає кримінального злочину і відповідальності за нього.

У Спеціалізованій антикорупцій­ній прокуратурі озвучили кількість справ, фігурантів яких, по суті, ам­ністують — стараннями 59 нардепів, котрі оскаржили згадану статтю КК, і руками суддів Конституційного Суду, які ухва­лили рішення на користь «прохачів». За чотири роки дії норми щодо криміналь­ної відповідальності за незаконне збага­чення було порушено 106 кримінальних проваджень, відзвітували у САП. 37 за­крили, чотири — вже у суді, решта 65 — у процесі. «Рішення Конституційного Суду є остаточним, не підлягає оскарженню і не може бути переглянутим. Результа­том його виконання стане припинення кримінального переслідування усіх цих осіб (фігурантів згаданих кримінальних проваджень. — „ВЗ“) — закриття детек­тивами НАБУ справ, у яких про підозру повідомлено ще не було; закриття про­курорами САП справ стосовно підо­зрюваних, справи щодо яких ще не пе­редано до суду; зміна або ж відмова від обвинувачення у справах, які вже у суді», — роз’яснили ситуацію у САП. І назвали топ-четвірку тих, для кого скандальне рішення КС стало особливо приємною звісткою.

Йдеться про «шишок», чиї справи вже дійшли до суду: колишнього прокуро­ра сил АТО Костянтина Кулика, судді з Луганської області Руслана Юхимука, міністра інфраструктури Володимира Омеляна та голови Держаудитслужби Лідії Гаврилової. Тепер цій четвірці точ­но нічого хвилюватися. Максимум, що їм може загрожувати, — покарання за неправдиві відомості у деклараціях. А це — штраф, виправні роботи або до двох років позбавлення волі. Навіть два роки за ґратами — «квіточки», порівняно з де­сятьма «максималки» (плюс — конфіс­кація майна) за статтею про незаконне збагачення. Щодо екс-прокурора Ку­лика, то йому і мінімального покарання не світить. «Йому інкримінувалось лише незаконне збагачення, від обвинувачен­ня у вчиненні якого прокурор має відмо­витись уже в наступному судовому засі­данні», — заявили у САП.

Спішать обмивати «вольну» і 65 фі­гурантів кримінальних проваджень за статтею про нечесну наживу, чиї справи ще не дійшли до суду. У спис­ку — колишній в. о. очільника Держав­ної фіскальної служби Мирослав Про­дан, перший заступник голови СБУ Павло Демчина, екс-заступник ке­рівника Департаменту з розслідуван­ня особливо важливих справ у сфе­рі економіки Генпрокуратури Дмитро Сус, голова Окружного адмінсуду Ки­єва Павло Вовк, нардепи Олег Ляшко, Андрій Лозовий, Ігор Мосійчук, Євген Дейдей.

Засвітився у цій компанії і генпрокурор Юрій Луценко: у листопаді 2017-го у НАБУ повідомили про від­криття кримінального провадження за фактом можливого незаконного збага­чення очільника ГПУ. Тож і для Луцен­ка рішення Конституційного Суду — як бальзам на душу. І скільки б генпроку­рор не повторював, що вердикт КС ви­правданий, бо стаття про незаконне збагачення і так була «мертвою» (пога­но, мовляв, прописали), звучить фаль­шиво. Зрештою, розповідаючи про «бракованість» закону, завдяки якому у КК з’явилася згадана стаття, пан Лу­ценко «забув» згадати, що був співав­тором ухваленого Верховною Радою законопроекту.

Схожі новини