Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Полежати на столі Януковича, порибалити з пірсу Пшонки

Охочих провести вікенд у колишніх мисливських угіддях «легітимного» не бракує

Прогулянка «Межигір'ям», де можна пострибати по знаменитих пеньках Януковича і погодувати його підопічних страусів, не єдиний тур «стежками бойової слави папєрєдніків», який пропонують туристам. Для охочих урізноманітнити відпочинкову програму — відкриті для відвідування простори «Сухолуччя», де Янукович і Ко влаштовували мисливські шабаші. Потрапити у «Межигір'я-2» можна не лише з екскурсійною групою (прогулянка до угідь на катері й екскурсія «Сухолуччям» обійдеться у 650 гривень), а й своїм ходом. Вартість вхідного квитка для дорослих — 50−120 гривень (залежно від днів і часу відвідування).

Якщо є бажання затриматися в угіддях на довше, можна облаштуватися у наметі — за 200 гривень на добу.

«Полігон» для мисливських розваг великих «шишок» на благодатних гектарах Дніпровсько-Тетерівського лісництва облаштували ще задовго до Януковича. За радянських часів тут організовували «піхпахові» гулянки для партійного начальства. Янукович пригледів для себе земельку, коли ще прем’єром був. «Освоїти» розкішні мисливські угіддя не становило проблем. Стараннями тодішнього губернатора Київщини Віри Ульянченко (яка за Ющенка встигла і президентським Секретаріатом покерувати) та депутатів Київської обласної ради провернули шулерську схему — і готово: що було державним, те «прихватизували».

Після Революції гідності за справу щодо «освоєння» «Сухолуччя» взялася Генпрокуратура. Оголосили підозри цілій компанії організаторів і виконавців «прихватизаційної» схеми (у тому числі й Ульянченко), через суди повернули 17,5 гектара так званої мисливської резиденції Януковича у державну власність. Але лава підсудних у цій справі досі порожня, а усе, що за «папєрєдніків» назводили в угіддях, залишається «підвішеним». У державну власність повернули тільки землю. Що робити із приватним майном на ній, досі не вирішили.

Точніше, не з майном, а з тим, що від нього залишилося після розграбування. Дорвавшись до «Сухолуччя», яке після втечі Януковича залишилося без охорони (за «легітимного» непідступність мисливської резиденції забезпечували не лише височенні паркани і глибокі рови по периметру, а й озброєні автоматами «беркутівці» на чатах), мисливці за тим, що погано лежить, добряче підчистили і хонку, і капличку, і навколишні будівлі. З тиру винесли мисливську зброю. Вивезли більшу частину меблів, усю сантехніку, дорогий декор. У сауні, де до послуг Януковича і його гостей були джакузі, басейн і тропічний душ, зостався лише масивний масажний стіл із білого мармуру. Грабіжники просто не змогли його підняти.

В одній з розкішних альтанок для пікніків недоторканим залишився мисливський подарунок Януковичу від «бацьки» Лукашенка — голова зубра, яку «легітимний» розпорядився на видному місці повісити.

У «Сухолуччі» можна не лише залишки розкоші роздивлятися і мальовничими краєвидами милуватится, а й спостерігати за тими, кому пощастило не стати мисливським трофеєм. В угіддях водяться дикі кабани, олені, фазани і навіть коні Пржевальського.

По сусідству з «Межигір'ям-2» — знаменита дача екс-генпрокурора-утікача Пшонки. Тут мародери ще ретельніше попрацювали — навіть вікна, двері, підлогу, сходи і гламурні кахлі а-ля «Пшонка-стайл» вивезли. Але і з «розбомбленими» будівлями місце користується популярністю не лише серед охочих зробити селфі з хоромами Пшонки, а й серед любителів порибалити. З пірсу можна закинути вудку або ж біля причалу спустити на воду човен і влаштувати «полювання» на рибку подалі від берега.

Рештки пшонківського маєтку, як і «Сухолуччя», під на глядом «самооборонівців» з громадської організації «Межигір'я» (тієї ж, яка і межи гірське «царство» Януковича охороняє). Доглядає територію та годує тварин персонал, серед якого є і «старожили», котрі працювали тут ще за Януковича.

Схожі новини