Передплата 2024 «Добрий господар»

Журналіст Бабченко — живий, вбивство інсценовано

Російський журналіст Аркадій Бабченко — живий, це була спецоперація Служби безпеки.

Спецслужба України інсценувала вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка.

Про це на прес-брифінгу 30 травня повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак.

За його словами, спецоперацію проводили з підвищеним рівнем конспірації.

Під час прес-брифінгу голова СБУ оголосив, що Бабченко вижив після замаху. Сам Бабченко після розкриття спецоперації вийшов до представників преси та попросив вибачення за те, що їм довелося пережити за останні два дні.

«Я поки що живий. Не дочекаються», — заявив він.

Брифінг голови Служби безпеки України Василя Грицака щодо справи Аркадія Бабченка.

Застрелили журналіста Аркадія Бабченка

Він помер від отриманих поранень у кареті швидкої допомоги

Невідомі стріляли в спину російського журналіста Аркадія Бабченка в його будинку. Від отриманих поранень він помер у кареті швидкої допомоги.

Про це Українській правді повідомив речник Нацполіції Ярослав Тракало.

«Подія сталася в Дніпровському районі. Дружина була у ванній кімнаті. Вона почула хлопки, вийшла і побачила чоловіка в крові. Викликала швидку, його забрали, він помер у кареті швидкої. На місці працює слідчо-оперативна група, керівництво з'ясовує обставини», — розповів Тракало.

Раніше журналіст Айдер Муджабаєв повідомив у Facebook, що невідомі стріляли у Бабченка.

«В Аркадія Бабченка стріляли, в будинку, в спину. Відвезли в лікарню. Шукаю в яку, їду туди», — написав він.

Пізніше Айдер Муджабаєв розповів у коментарі УП, що Бабченко виходив в магазин, а його дружина залишилась вдома.

«Він виходив у магазин, повертався вже додому і при вході в квартиру його застрелили», — сказав Муджабаєв.

За його словами, всього було три постріли в спину.

Подія сталася на вулиці Микільсько-Слобідська у Дніпровському районі столиці.

За повідомленням МВС України, «на лінію 102 надійшло повідомлення від лікарів: їм подзвонила жінка і сказала, що виявила в помешканні свого чоловіка в крові. Від отриманого поранення, попередньо — у спину, потерпілий помер».

Народний депутат Антон Геращенко повідомив у Facebook, що Бабченко пішов в магазин, бо вдома закінчився хліб.

«Вбивця на нього чекав на сходовій клітці в під'їзді. Коли Аркадій відкрив двері квартири, вбивця підло, в спину, зробив кілька пострілів в спину Аркадію Бабченко», — написав нардеп.

«Очевидно, що однією з версій буде — дії російських спецслужб щодо усунення осіб, що заважають і далі отруювати свідомість росіян правдою про те що насправді відбувається в Росії і на Україні», — зазначив Геращенко.

Волонтер і товариш Аркадія Мирослав Гай заявив «Обозревателю», що «це (вбивство — „ВЗ“) пов'язано виключно з його антиросійською позицією і антиросійської діяльністю. Він систематично виступав на підтримку України, проти Путіна, проти Росії. Останнім часом йому часто погрожували з РФ. Він втік звідти. Він писав, що його погрожували вбити, знищити його і всю його сім'ю».

«Він висвітлював ганебну політику РФ. Це виключно політичне вбивство», — підсумував Гай.

Повідомляють, що Бабченко за кілька годин до смерті написав у Facebook, що у цей день у нього — «другий день народження».

«Чотири роки тому генерал Кульчицький не взяв мене на цей вертоліт. Через перевантаження. Не було місця. Перевантажена вертушка важко відірвалася від землі, і, ледь не зачепивши шасі за бруствер, пішла на Карачун. Години через дві після цієї фотографії її збили. Загинуло чотирнадцять людей. А мені пощастило. Другий день народження, виходить», — написав Бабченко.

В коментарях один з його друзів написав: «Скільки у тебе вже таких „днів народжень“ набігло? Чимало, напевно». Бабченко відповів: «Чимало».

Довідка «ВЗ»

Аркадій Бабченко — російський журналіст, військовий кореспондент і письменник. Журналістикою став займатися 2000 року, після звільнення в запас зі Збройних сил РФ, в лавах яких брав участь в першій і другій чеченській війнах. Був кореспондентом «Новой газеты», пізніше — військовим кореспондентом під час російсько-грузинської війни Осетії 2008 року. Відомий своїми опозиційними поглядами.

У 2017 році повідомив, що регулярно отримує погрози в свій бік, тому разом з сім’єю залишив Росію. Спочатку жив у Празі, пізніше — в Ізраїлі. Від серпня 2017 року постійно проживав в Києві, де працював ведучим програми «Prime: Бабченко» на кримськотатарському телеканалі ATR.

Схожі новини