Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Урбанського «невидимої» валюти на два мільярди, у Котвіцького — 300 мільйонів готівки

Хто з депутатів Верховної Ради найгрошовитіший?

За результатами цьогорічного е-декларування, аналітики руху «ЧЕСНО» склали рейтинг народних обранців із найбільшими грошовими капіталами. До уваги брали задекларовані депутатами та членами їхніх сімей банківські вклади, готівку, криптовалюту (усе — у перерахунку на гривні). До топ-п'ятірки найгрошовитіших потрапили нардепи з «БПП» Олександр Урбанський (2,5 млрд. грн.) та Дмитро Голубов (2 млрд. 60 млн.), представник «Народного фронту» Ігор Котвіцький (799 млн.), «відродженець» Віталій Хомутиннік (555 млн.) і «воленародний» В’ячеслав Богуслаєв (552 млн.). Погортавши декларації «товстосумної п’ятірки», «ВЗ» з’ясував, у кого готівки під стелю, а хто на біткойнах і банківських «заначках» багатіє.

Колекціонування криптовалюти — це в Урбанських сімейне. Свої «віртуальні» запаси примножує як нардеп Олександр Урбанський, так і його брат Анатолій, який головує в Одеській облраді. У цьогорічній декларації Олександр Урбанський «прописав» 5 тисяч 326 біткойнів і стільки ж біткойнів- кеш. Вказав і їхню вартість у гривнях (станом на кінець звітного, 2017 року). Разом — майже 2,5 мільярда «українських». Ще 20,5 мільйона гривень нардеп тримає готівкою.

Трохи не дотягнув до земляка-одесита інший нардеп-«криптовалютник» Дмитро Голубов. В його електронному гаманці — 4 тисячі 376 біткойнів, плюс — така ж сума дешевших біткойнів-кеш та біткойнів-голд. У гривнях виходить трохи більше як два мільярди. Непогана «надбавка» до 246 тисяч депутатської зарплати, яку Голубов вказав як єдиний дохід за 2017 рік. У біткойн-запасах спритного одесита — сума, яка дорівнює парламентським «трудовим» за 8 тисяч 130 років. На банківських рахунках подружжя Голубових, судячи з декларації, — дірка від бублика. А ось кешу — майже півмільйона доларів і 620 тисяч гривень.

Любителю набивати гардероб стосами брендових речей Ігорю Котвіцькому дісталася «бронза» у рейтингу найгрошовитіших нардепів. Історія про те, як за день шопінгу парламентський модник витратив на обновки 600 тисяч гривень, точно не остання. Серед задекларованих Котвіцьким цінних речей заблукати можна. Брендові костюми, ціла колекція пальто і курток, дублянка від Gucci, пуховик від Hermes, люстри, меблі. А на додачу — 28 коштовних годинників. Якщо для хронометрів Котвіцького окремої вітрини вистачить, то для готівки — ціла кімната знадобиться. 260 мільйонів гривень, мільйон доларів і 340 тисяч євро у валізу не вмістиш. На банківських рахунках у Котвіцького — 21 млн. гривень, «лимон» євро та 10,5 млн. доларів.

Замикають п’ятірку найгрошовитіших Віталій Хомутиннік та В’ячеслав Богуслаєв. Торік Хомутинніку лише з банківської «заначки» понад 19 мільйонів гривень процентами набігло. На двох із дружиною нардеп зберігає у банках 131 млн. гривень, 254 тисяч євро та 199 тисяч доларів. Ще мільйон «українських» і 32 тисячі «зелених» тримає готівкою. У бізнес-колекції Хомутинніка — 39 компаній, кінцевим бенефіціарним власником яких є нардеп. Деякі — з оффшорною пропискою на Кіпрі, Британських Віргінських та Кайманових островах. За інформацією nv.ua, на «офшорку» оформлений й особистий літак Хомутинніка Gulfstream G280, вартість якого оцінюють у 17 мільйонів доларів. У декларації депутата крилатий транспорт не вказаний.

Президент «Мотор Січі» Богуслаєв — теж цінний клієнт для банків. На його рахунках — 8,2 млн. гривень, 19 млн. доларів, 230 тис. євро. Не обійшлося і без «дерев'яних»: у банківській заначці Богуслаєва 35 тис. рублів завалялося. 80 тисяч гривень мільйонер тримає готівкою — так, на дрібні витрати.

Схожі новини