Передплата 2024 ВЗ

«Замовники злочинів — оточення екс-президента, який втік до Росії. Усе відбувалося під контролем російських спецслужб»

Українські спецслужби провели у Львові спецоперацію із затримання диверсанта, якого підозрюють у тероризмі

Засідання у Галицькому районному суді та обрання запобіжного заходу для підозрюваного у тероризмі стало одним із етапів спецоперації, яку у Львові проводили працівники СБУ та прокуратури. Тривала спецоперація понад три місяці! Спецслужбам вдалося не лише вийти на диверсійну групу, яка мала дестабілізувати ситуацію у Львові, а й встановити замовників злочинів. Ті все ретельно планували та фінансували. Усі докази у справі, показання свідків вдалося задокументувати.

«Спеціалізувалися» диверсанти на «польській» темі. Їхнє завдання — погіршувати відносини між Україною та Польщею. Задля цього влаштовували різні провокації. Згадаймо, 13 березня невідомі кинули гранату на Личаківському цвинтарі, неподалік польського військового меморіалу. Зупинятися на цьому не збиралися. Планували підпалити у Львові польський пасажирський автобус…

Аби встановити усіх причетних до цих злочинів, спецслужбам довелося ризикувати.

1 квітня на своїй сторінці у «Фейсбуці» громадський активіст, правоохоронець, депутат ЛМР Ігор Зінкевич написав: «Надійшла інформація, що поблизу Стрийського автовокзалу невідомі особи підпалили польський автобус та обклеїли його червоно-чорними листівками. Пожежу погасили.

На місці події поліція. Ніхто з людей не постраждав. Такі дії невідомих, на мою думку, створять лише погіршення українсько-польських відносин". Проте поліція і «еменесники» цю інформацію спростували. А у бік Зінкевича покотилися звинувачення у провокації, зокрема польська сторона звинуватила його у розпалюванні ворожнечі між дружніми Україною та Польщею. Журналісти аналізували інформацію та фотографії з палаючим автобусом. Що це: фотомонтаж чи інсценування пожежі? Чийсь невдалий першоквітневий жарт? А може, підпал і справді був, а правоохоронці намагаються все приховати? Ігор Зінкевич відмовчувався…

Ситуація більш-менш прояснилася, коли до зали Галицького районного суду працівники СБУ завели підозрюваного у тероризмі — Дмитра Кармазіна. Він, зокрема, і мав підпалити у Львові рейсовий автобус… Чоловік з перев’язаною рукою розмовляв російською, але сказав, що українську розуміє. Повідомив, що він киянин. Тимчасово не працює. Адвокат підозрюваного звернувся до суду з клопотанням, аби його підзахисного суд не залишав під вартою, бо у нього на утриманні двоє неповнолітніх дітей. Однак прокурори наполягали: якщо підозрюваний опиниться на волі, може знищити важливі докази у справі.

Підозрюваний у тероризмі Дмитро Кармазін. Фото автора
Підозрюваний у тероризмі Дмитро Кармазін. Фото автора

Суд, зважаючи на усі обставини справи та загрозу, залишив підозрюваного під вартою на два місяці. Підозрюваному інкримінують вчинення злочину, передбаченого ст. 258, ч.1 ККУ — терористичний акт. Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

На своїй сторінці у «Фейсбуці» речник СБУ у Львівській області Олег Александров написав: «Маю поставити крапку в історії, що сколихнула львівську медійну спільноту. Йдеться про підпал польського автобуса, який стався в ніч на 1 квітня поблизу Стрийського автовокзалу.

Ця подія відбувалася у рамках контролю за вчиненням злочину. Йдеться про те, що оперативники спецслужби контролювали дії терористів — для того, щоб уникнути людських жертв та задокументувати дії усієї ланки зловмисників, від безпосередніх виконавців до замовників. Фізичне затримання зловмисників відбулося 1 квітня. Наступного дня їм було оголошено підозру.

Вчора суд обрав зловмисникам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Активна позиція громадських активістів та медіа Львівщини дуже допомогла СБУ у встановленні всіх обставин цілої низки злочинів, які мали б погіршити українсько-польські відносини. Хочу подякувати усім журналістам за їхнє прагнення встановити істину. Особлива подяка Ігорю Зінкевичу за допомогу та громадянську позицію".

Ігор Зінкевич у коментарі «ВЗ» пояснив: «Аби вийти на замовників, я написав на своїй сторінці у „Фейсбуці“, що надійшла інформація про підпал польського автобуса. Це була спецоперація. Злочинці почали між собою зідзвонюватися, аби все з’ясувати. Службі безпеки вдалося зафіксувати усіх причетних до організації злочину. Ситуація з пам’ятниками, підпалом автобуса, киданням гранат, максимально чітко з’ясована. Обрубана величезна гілка… Але ризик є завжди».

У коментарі для «Високого Замку» Олег Александров додав: «Замовники низки злочинів — це оточення екс-президента, який втік до Росії. Усе відбувалося під контролем російських спецслужб. Не маю права порушувати таємницю слідства… Але під час судових засідань будуть повідомлені усі злочини, до яких причетна ця група».

Справжній інцидент із польським автобусом у Львові стався ще 23 березня. Про пожежу у туристичному автобусі, який стояв на вул. Кривоноса, тоді повідомила Патрульна поліція Львова. За попередньою інформацією, замкнула електропроводка. Але не виключено, що і це справа рук цієї диверсійної групи.

А тим часом…

2 квітня у Києві перед посольством Польщі спалили польський прапор. Польське МЗС висловило обурення демонстративною поведінкою учасників акції протесту й відсутністю належної відповіді з боку українських правоохоронців. У МЗС Польщі назвали цю подію черговим інцидентом «із антипольським підтекстом» на території України.

На скандал відреагував міністр закордонних справ України Павло Клімкін: «Рішуче засуджую провокаційну акцію перед посольством Польщі у Києві. Це не що інше, як чергова провокація, підступний напад на нашу дружбу. Люди, які мають щире серце, ніколи не стануть глумитися із символів інших націй».

Схожі новини