Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У ложі — урядовці з кулеметами, у залі — депутати зі штурмовими гвинтівками…

У Верховній Раді треба не сейфи, а окремий склад для зброї обладнувати

Коли віце-спікер Оксана Сироїд, посилаючись на інформацію від колег, заявила, що близько 70 нардепів мають зброю, помилилася. Власників пістолетів і кулеметів під парламентським куполом стільки, що, мабуть, на коаліцію вистачить. Лише стараннями міністра внутрішніх справ Арсена Авакова нагородними «вогнепалами» озброїлися 122 депутати. І це тільки за перші два роки його керівництва МВС.

Скільки ще «стволів» презентував Аваков за наступну дворічку, розсекречувати у міністерстві не поспішають. Враховуючи, що нагородну зброю «обраним» щедро роздавали й у Міноборони, масштаби депутатського арсеналу навіть важко уявити. Тим паче, що серед нардепів є «особливо «заслужені» — ті, кому перепав не один, а два і більше «стволів».

Та якщо раніше парламентські «зброєносці» хіба що хизувалися, у кого «пушки» крутіші, то після переляку від «ядерної» сумочки Савченко взялися потилиці чухати. І зміни до закону швиденько організували (про заборону проносити до будівель органів влади зброю, вибухові, легкозаймисті та отруйні речовини), і через жорсткий режим пропуску до Верховної Ради не брикаються. Про свою безпеку під куполом подбали, а головної болячки наче не помічають. Те, що у парламенті «стволи» з-під депутатських піджаків не стирчатимуть, не вирішує проблему щодо ганебної і небезпечної практики роздачі нагородних «вогнепалів» наліво і направо.

Депутати, їхні помічники і речники, судді, урядовці, чиновники — їх у нагородних списках «погонних» міністерств сотні. Ось тільки списки ці не для зайвих очей. Прізвищ «зброєносців» ні на журналістські, ні на депутатські запити не оприлюднюють, посилаючись то на закон про захист персональних даних, то на обмежений доступ до службової інформації. Ще б пак: крім відомих прізвищ, у списках озброєних «достойників» є ще багато цікавого. Наприклад, дати нагородження, які частенько збігаються з датою народження «новоприставлених» зброєносців. І спробуй потім відхрестися від «вигадок», що для отримання нагородної зброї особливі заслуги «у боротьбі зі злочинністю, охороні громадського порядку, захисті конституційних прав та свобод людини і громадянина, бездоганна багаторічна служба, зразкове виконання військового, службового та громадянського обов’язку, виявлені при цьому честь і доблесть» не обов’язкові.

Перелік роздарованої «обраним» зброї теж такий, що зачитаєшся. Пістолети — найскромніше з того, що є у «нагородному» арсеналі слуг народу. «Піф-пафи» навіть дамам вручали: серед нагороджених «вогнепалами» від МВС та Міноборони — ексочільниця Нацбанку Валерія Гонтарева, колишній міністр фінансів Наталія Яресько, нардепи від «Народного фронту» Ірина Єфремова та Олена Ледовських, телеведуча і дружина міністра інформполітики Юрія Стеця Яна Конотоп. У міністра Авакова знайшлася «пушечка» і для речниці екс-прем'єра Арсенія Яценюка Ольги Лаппо. А для самого Яценюка — аж три «стволи» і кулемет «Максим» на додачу.

Серед VIP-«кулеметників» — секретар Раднацбезу Олександр Турчинов (у нього теж «Максим» на озброєнні), прем’єр Володимир Гройсман і головний «вилоносець» Олег Ляшко (від Авакова обидвом пістолети-кулемети дісталися). Та що там кулемети — у «нагородний» хід вже й штурмові гвинтівки пішли.

За інформацією «Української правди», таку зброю від керманича МВС отримали Гройсман та його попередник Яценюк. «Форт-224» (цими «штурмівками» забезпечують спецпідрозділи Міністерства оборони та Нацгвардії) від міністра оборони Степана Полторака є в арсеналі керманича Держуправління справами Івана Куцика. Штурмову гвинтівку має і сумнозвісний нардеп-стрілець Сергій Пашинський. Свій нагородний пістолет Glock скандальний нардеп на живій мішені вже випробував (підстрелив людину і відбувся лише допитами: справу як відкрили, так і закрили). А зі штурмовою гвинтівкою Пашинського страшно навіть уявити. Куди там Савченко з гранатами?!

У Міноборони ще до великого переляку у Верховній Раді прозрівати почали. Міністр Полторак навіть самообмеженням похвалився. Заявив, що у січні підписав наказ, за яким вогнепальною та холодною зброєю нагороджуватиме лише військовослужбовців та звільнених у відставку чи запас із правом носіння військової форми одягу. Більше ніяких, мовляв, цивільних. Ось тільки рекордсмену з роздачі «стволів» Авакову полтораковський наказ не указ.

Коментар для «ВЗ»
Олег Жданов, військовий експерт

— Те, що нарешті вживаються хоч якісь заходи, добре. Але зброя — це наслідок, а не першопричина. Ключ зла у тому, що у нас всі рівні перед законом, а є ті, котрі рівніші за всіх. Депутатська, суддівська недоторканність ставить «обраних» над законом. Це проблема, яку потрібно вирішувати. Коли усі будуть рівні перед законом не на словах, депутат не зможе носити зброю, бо в Україні її вільне носіння заборонено. Як і продаж короткоствольної зброї.

Практика вручення нагородної зброї існує і в інших країнах. Але, як правило, цією зброєю нагороджують військових. Причому тих, які були учасниками бойових дій. Або людина йде зі служби на пенсію, і їй можуть вручити нагородну зброю. А нагородна вогнепальна зброя для цивільних — це взагалі нонсенс! Такого у світовій практиці немає. Можуть дарувати колекційну зброю. Але це не «вогнепал», а зброя, переведена у категорію макета. Тобто з неї не можна здійснити бойовий постріл.

— В Україні вогнепальною зброєю володіють навіть депутати, яких психіатри зачекалися…

— Скажу більше: там не те що довідка від психіатра, а й дозвіл не завжди є. Або його виписують формально, разом із врученням пістолета. Цей маразм взагалі треба заборонити. Вилучити усю цю нагородну зброю або вивести її з ладу, зробити з неї макети, щоб не була бойовою. Списки ж усіх, кого нагороджували, є.

Щодо питання безпеки у Верховній Раді, то рамки-металодетектори там і до запровадження посилених заходів були. Як і в інших держустановах: повз рамку не пройдеш. А те, що деякі депутати поводяться, як боги з Олімпу, викликає необхідність догляду особистих речей на наявність зброї і вибухонебезпечних предметів. Це вимушений захід. Але тут знову ж таки впирається у проблему з депутатською недоторканністю. Обшукувати депутата й оглядати його речі можна лише за наявності згоди Верховної Ради на притягнення його до кримінальної відповідальності.

Потрібно переймати цивілізовану світову практику. Депутати не повинні мати привілеїв. У Данії, наприклад, усі привілеї для народних обранців — це персональна велопарковка на час депутатської каденції. У багатьох інших країнах і цього немає. А у нас — суцільні перекоси. З цим треба щось робити. Але і тут є ризики: прикриваючись зняттям депутатської недоторканності, можуть так «залізти» у Конституцію і такого пакетом понаприймати, що мало не здасться.

Цифра «ВЗ»

40 тисяч

Стільки одиниць «вогнепалу», за даними Української асоціації власників зброї, роздарували «обраним» за роки Незалежності.

Схожі новини