Передплата 2024 «Добра кухня»

“Суд скасував ухвалу на арешт Димінського. Але не скасував дозвіл на його розшук”

Схоже, винним у вбивстві Наталії Тріли знову хочуть зробити Борща - водія львівського олігарха, який утік за кордон

Апеляційний суд Києва скасував ухвалу на затримання Петра Димінського та доставку його до суду для обрання запобіжного заходу. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці радісно повідомив адвокат Петра Димінського Микола Лисий. Заява адвоката наробила “шороху” у соцмережах. Що це означатиме для слідства? Чи буде покараний той, хто скоїв смертельне ДТП?

Нагадаємо, 18 серпня 2017 року автомобіль Петра Димінського потрапив в аварію, унаслідок якої загинула 31-річна Наталія Тріла. На місці трагедії свідки бачили і самого олігарха... Та одразу після того, як порушили кримінальне провадження, Димінський втік з України за кордон. Де він перебуває зараз, невідомо. Однак на початку лютого олігарха помітили у Туреччині на контрольному матчі львівських “Карпат” (Димінський є почесним президентом цього футбольного клубу). А згодом на офіційному сайті «Карпат» навіть опублікували добірку фото з Димінським.

Життя Наталії Тріли обірвалося несподівано. Чи покарають убивць?
Життя Наталії Тріли обірвалося несподівано. Чи покарають убивць?

То чому так радіє адвокат олігарха? Ось про що йдеться у дописі Миколи Лисого: “Зрушення у розгляді справи смертельного ДТП у Ямельні, які є черговим доказом політизації трагедії і публічних маніпуляцій щодо вини мого клієнта Петра Димінського. 

Ось коротко про те, що треба знати про перебіг сфабрикованої нашвидкоруч справи.

 Закриття кримінального провадження і спростування підозри водію Борщу А.В. визнано необгрунтованими. Матеріали повернуто Генеральній прокуратурі України для досудового розслідування. Абсолютно безпідставну та незаконну ухвалу слідчого судді про застосування щодо Петра Димінського запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (!) скасовано. Далі — деталі.

... Апеляційний суд м. Києва прийняв нову ухвалу, якою відмовив у задоволенні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Нацполіції України про застосування щодо Димінського П.П. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

Апеляційний суд дав належну правову оцінку безпідставності обраного запобіжного заходу, а також порушенням закону, які були допущені при обранні запобіжного заходу. Фактично слідчий і прокурор не мали права ініціювати питання про обрання Димінському П.П. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а у слідчого судді не було жодної підстави для задоволення такого клопотання”.

Одразу під дописом адвоката з'явилося десятки коментарів. Ось деякі з них:

Що ж такий невинуватий Димінський втік за кордон? Пересидів там, поки знайшов можливість порішати питання?

І в яку суму обійшлася дана ухвала, якщо не секрет?

Бабло все вирішує. Що Димінський сидів за кермом, впевнений на 300%, але у нас таких не карають.

Апеляційний суд нахабно вказує прокурорам саджати охоронця?

Які були підстави, аби київський Апеляційний суд виніс таку скандальну ухвалу? Як пояснює мій знайомий адвокат, якщо не має до чого вчепитися, захист шукає зачіпки у порушенні процедур. “Але провадження як закрили, так його можуть і відкрити. Наприклад, у зв'язку з нововиявленими обставинами”, - каже адвокат.

Слід також нагадати заяву міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, який ще у серпні 2017 року наголосив: “Результати експертизи ДНК підтверджують, що охоронець Петра Димінського, який взяв на себе вину за ДТП, не був за кермом на момент аварії. Експертиза ДНК підтвердила, що в машині сліди ДНК однієї людини”. Невже доказів, які були представлені Апеляційному суду, недостатньо? Хоча зрозуміло, аби розставити усі крапки над “і”, потрібна фізична присутність самого олігарха (аби відібрати у нього біологічні матеріали для експертизи ДНК). Проте Димінський, схоже, боїться цієї процедури як чорт ладану...

У прес-службі Генпрокуратури журналісту “ВЗ” сказали: “Прокурори обурені рішенням суду! Повний текст ухвали буде у понеділок, вони його прочитають і зрозуміють, як далі діяти”. А ось нардеп Антон Геращенко каже так: “Усе дуже просто. По-перше, чекаємо на рішення суду. Хоча я вже знаю, що там вказано “відмінити його затримання, але не відміняти розшук”. Судді, очевидно, вирішили уже настільки нахабно не вчиняти. Вважаю, це рішення є заангажованим. Димінський має високооплачуваних адвокатів, які займаються тим, щоб його не затримали і не відправили в Україну”.

“Які були підстави виносити таку ухвалу?” - запитую. “Є поняття букви закону і духу закону. За буквою закону видно, що є підстава Димінського розшукувати, затримувати тощо. Треба бачити, що вони там написали. Могли знайти якийсь юридичний нюанс. І виконати замовлення. Щоб робити повноцінні висновки, потрібно бачити рішення. Поки його немає у вільному доступі”.

Схожі новини