Передплата 2024 «Добра кухня»

Хортиця – мандрівка в історію козацтва

На великому острові посеред Дніпра надзвичайна природа і унікальні історичні пам'ятки

Велике промислове місто Запоріжжя на південному сході України не може похвалитися напливом туристів. А даремно! Так, тут немає старовинного центру міста й дивовижної архітектури, як-от у Львові, зате є чарівна місцина, варта уваги кожного, хто вважає себе справжнім українцем. Хортицю офіційно визнано сьомим чудом України. Це велетенський острів на Дніпрі площею 30 тисяч гектарів, що поєднує в собі красу природи та історичне минуле українських козаків.

До Національного заповідника «Хортиця», що охоплює саму Хортицю і прилеглі до неї острови, навіть корінному запоріжцеві добратися важкувато. Територія заповідника ніби відірвана від міста, в якому вирує життя – людське й промислове. Про те, що цивілізація десь неподалік, нагадує тільки вид на Дніпровську ГЕС. Де-не-де можна побачити людей. Особливо у вихідні, коли на Хортиці проводять час сім’ями. Я помандрувала на острів у сніжну неділю. Горбата місцевість — справжнісінький рай для дітлахів на санчатах, а ось пішки серед хортицьких кучугур снігу гуляти непросто…

Крокувати ще ніким не протоптаною стежкою стало цікавіше, коли перед очима з’явилась табличка «Стежина Тараса». Як з’ясувалося, Хортицею ще влітку 1843 року прогулювався сам Тарас Григорович Шевченко. На згадку про це на частині мальовничого шляху тепер розташовані гранітні стели з уривками творів Кобзаря, які той присвячував запорізькому краєві. А вздовж усієї стежини встановлені лавочки, на яких можна зупинитися, щоб послухати, як «реве та стогне Дніпр широкий».

Окрім надзвичайної природи, Хортиця може похвалитися й унікальними історичними пам’ятками. Найяскравішим і найвідомішим матеріальним надбанням острова є історико-культурний комплекс «Запорізька Січ». Це своєрідна зменшена копія справжньої козацької столиці, де розміщені головні будівлі, що існували за Гетьманщини. Тогочасну атмосферу вдало передають курінь, у якому мешкали прості козаки, оселя кошового отамана, канцелярія Війська Запорізького тощо. У цих хатинках здебільшого відтворено побут, але є й такі, що зберігають у собі виключно експозиційні речі, наприклад, колекцію козацьких люльок і зброю. Крім того, козацьке життя можна не тільки побачити, відчути, а й… скуштувати. У скопійованій корчмі кожен гість історико-культурного комплексу має змогу почастуватися українськими стравами.

Дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці – окраса Запорізької Січі
Дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці – окраса Запорізької Січі

Найбільше мене вразила дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці. Це не просто дивовижно гарна модель однієї з козацьких будівель, а справжній храм, у якому постійно відбуваються богослужіння. Назва церкви символічна, адже Пресвяту Богородицю здавна вважають покровителькою козацтва. У Запоріжжі 14 жовтня – особливе свято: тут, на Хортиці, разом відзначають Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України та День козацтва.

Здійснити подорож у минуле українського козацтва, перейнятися духом часів Гетьманщини, поповнити багаж знань з історії України, усамітнитися з природою, порозмовляти з Дніпром, зробити гарні світлини… Відвідайте Хортицю!

Фото автора