Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Геть московського попа!»

Скандували на Сихові, біля незаконно збудованої церкви УПЦ Московського патріархату.

Як і обіцяли, львівські активісти у неділю, 28 січня, прийшли провести акцію протесту біля незаконно збудованої на Сихові церкви УПЦ Московського патріархату (проспект Червоної Калини, 89). Про те, що така акція відбудеться, напередодні заявив на сесії Львівської міської ради депутат Андрій Карбовник. «Свободівець» на вимогу мешканців уже не перший рік піднімає це питання у стінах «міського парламенту».

«На засіданні сесії ЛМР 07.12.2017 я подав депутатський запит до міського голови – звернутись із позовом до суду про демонтаж об’єкта самовільного будівництва на пр. Червоної Калини, 89 та приведення земельної ділянки до попереднього стану, – заявив з трибуни Карбовник. – Є усі правові підстави для початку процедури демонтажу самовільно збудованих об’єктів на цій ділянці та приведення ділянки до попереднього стану. Попри це, з грубим порушенням термінів, передбачених Законом «Про статус депутатів місцевих рад», мені досі не надано відповіді на депутатський запит».

Отож декілька десятків активістів під час служби навідалися під самовільно збудовану сакральну споруду. Натомість ця одноповерхова будівля була оточена кордоном поліціянтів, які стверджували, що прийшли охороняти громадський порядок. Коли активісти почали прориватися всередину, виникла шарпанина, бо їх туди не впустили. Протистояння переросло в дискусії на підвищених тонах під церквою – надвір вийшли окремі віряни, переважно літнього віку. Одна бабця почала голосно читати «Отче наш». Активісти тримали плакати, скандували «Геть московського попа!», «Руський бізнес, геть зі Львова!». Акцію прийшов підтримати міський депутат Андрій Карбовник, а також екс-нардеп від ВО «Свобода», політолог Юрій Михальчишин.

«Добре, що сихівчани проявили активність і прийшли на цю акцію, – сказав Михальчишин. – Ця церква, УПЦ МП, – це структура, яка здійснює повзучу експансію до Львова, вона сприяла російським терористам на сході України. Під прикриттям цієї організації переховувалися ватажки незаконних збройних формувань на сході – Гіркін і Стрєлков. Коли відбувалася анексія Росією Криму, ця структура виступала на боці російських спецслужб. Дивно, що у Львові п’ять років закривали очі на явне порушення закону (функціонування структури, яка явно працює на ФСБ. – Авт.). Це питання до відповідних органів. У результаті маємо ситуацію, яка перезріла і провокує конфлікти. Тому це питання і до нашої згуртованості – маємо змусити владу працювати. Чому мовчить влада, міський голова? Жодної реакції на незаконну забудову. Питання також і до СБУ – маємо проблему діяльності резидентури іноземної спецслужби, ФСБ у Львові». Політик пообіцяв, що подібні акції продовжуватимуться, але тепер вже на площі Ринок, під мерією.

Фото ГО «Білі горвати»

Схожі новини