Передплата 2024 «Добра кухня»

Звіт Луценка у Раді про конфіскацію «грошей Януковича»

У комітеті Верховної Ради з нацбезпеки і оборони розглядається питання про хід спецконфіскації коштів Януковича і його оточення

Генеральний прокурор України Юрій Луценко 17 січня прийшов на засідання Комітету з питань національної безпеки і оборони, де розглядається питання щодо стану конфіскації грошових коштів і матеріальних активів екс-президента Віктора Януковича та його оточення.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що існування ОЗУ Януковича підтверджується вироками 30 судів.

Луценко підкреслив, що арешт на активи ОЗУ Януковича у сумі 1,5 млрд. доларів було накладено у 2014 році, тоді ж було відкрито низку проваджень, щоб повернути ці кошти.

"Слідство у справі тривало майже 3 роки. Завдяки мозковому штурму усіх причетних до 3-річної роботи ми визначилися з правильним напрямком, результатом чого стало 30 вироків судів, за якими засуджено 30 осіб-учасників злочинної схеми розкрадання і відмивання коштів у загальній сумі 1,5 млрд доларів", - сказав Луценко.

Він додав, що засуджені люди – від керівників маленьких підприємств, через які починали шлях промивки коштів, до першого заступника міністра економіки.

"Усі вони засуджені і визнані членами ОЗУ на чолі з Януковичем", - сказав генпрокурор.

Він також додав, що цими рішеннями судів встановлено понад 500 суб'єктів господарювання української та іноземної юрисдикції, що брали участь у розкраданні та відмивання коштів для ОЗУ Януковича.

За словами Луценка, кошти відмивали на території азійських країн, Кіпру, Латвії, після чого заводили в українські банки, де за них брокером купувалися цінні папери.

"Там, під тиском членів ОЗУ, їм оформлювалися облігації внутрішньо-держаної позики, що приносили 9% річних доходів у валюті і вже абсолютно чистими, відмитими мали повертатися до членів ОЗУ. Так загальна схема, яка встановлена рішеннями 30 українських судів, що набули законної сили", - підсумував Луценко.

Він не зміг назвати прізвищ хоч кількох засуджених та не зміг окреслити період, коли відповідні рішення судів виносилися.

"Ну, 30 прізвищ я в голові не тримаю. Ці вироки відбулися… Не готовий сказати, в який період, але все це відбулося до березня минулого року. 30 судів, які визнали членами ОЗУ як фізичних осіб, так і підконтрольні їм юридичні особи – 500 юридичних осіб. Хто ці люди? 29 – це власники або бенефіціари цих підконтрольних злочинній організації юридичних осіб, а 30-й – це перший заступник міністра економіки - Сухомлин, якщо не помиляюсь, - засуджений до 5 років умовно", - підсумував Луценко.

Луценко пообіцяв спецконфіскувати в ОЗУ

За словами Луценка, у найближчий час Генпрокуратура планує спецконфіскувати ще 3 мільярди гривень коштів злочинного угрупування екс-президента Віктора Януковича.

"Як, де і коли це відбудеться поки не буду розголошувати. Але можу сказати, що це відбудеться у першій половині цього року", - сказав генпрокурор.

Він зазначив, що окрім 1,1 мільярда доларів раніше спецконфіскованих коштів до державного бюджету було повернуто 200 мільйонів доларів облігацій.

"Згідно до чинного законодавства ці облігації негайно пішли у Національний банк і на цю суму був зменшений наш зовнішній борг", - сказав Луценко.

Крім того, очільник ГПУ додав, що була ще "серпнева діяльність", яка завершилася рішенням Соснівського суду Черкаської області про спецконфіскацію інших активів ОЗУ Януковича на загальну суму в 220 мільйонів доларів.

"1,1 мільярда плюс 200 мільйонів та плюс ще 220 мільйонів виходить 1,5 мільярда доларів, копієчка в копієчку", - сказів він.

"З них - 577 мільйонів гривень, це приблизно приблизно 110 мільйонів доларів, у грошовій формі, 65 мільйонів доларів - майно футбольного клубу "Металіст" і 1,5 мільярда гривень по ОВДП, на які також зменшиться зовнішній борг", - пояснив Луценко.

Він поскаржився, що через критику банки наразі відмовляються виконувати рішення по спецконфіскації без приписів виконавчої служби.

"У результаті бурхливої діяльності "центру протидії спецконфіскації" банки тепер, після обшуків НАБУ, просять у нас виконувати це рішення через припис виконавчої служби", - заявив генпрокурор.

"Вчора я підписав звернення до прем'єр-міністра, в якому просив взяти під особистий контроль діяльність виконавчої служби по спецконфіскації з надходженням до бюджету "живих" грошей 110 мільйонів доларів та зменшення зовнішнього боргу на 1,5 мільярда гривень", - додав Луценко.

Він зазначив, що прем'єр Володимир Гройсман та міністр юстиції Павло Петренко запевнили, що в найближчий час його прохання буде виконано і озвучені суми будуть повернуті в держбюджет.

Схожі новини