Передплата 2024 «Добра кухня»

Луценко дорікнув агентам НАБУ за методи: "Горілка, секс, наркотики..."

  • 30.11.2017, 14:09
  • 3 630

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що співробітники Національного антикорупційного бюро не мали права пропонувати хабар першому заступнику голови Державної міграційної служби.

Про це він сказав на брифінгу 30 листопада, оприлюднивши деталі спецоперації НАБУ, передає УП.

"Ще на початку року НАБУ під процесуальним керівництвом САП проводило розробку ймовірних корупційних дій працівників Державної міграційної служби та пов'язаних із ними державних чиновників" — розповів Луценко.

Генпрокурор пояснив, що НАБУ не мали заяву від конкретної людини щодо корупції в ДМСУ, а володіли загальною інформацією, що чиновники відомства могли незаконно видавати дозволи на постійне проживання іноземців в Україні, а також видавати незаконно паспорти громадянства України для іноземців, котрі не мали на це права.

"Хочу підкреслити, що однією з проблем є те, що як такого заявника у справі по суті немає… Є лише інформація і далі НАБУ згідно зі своїми повноваженнями проводить спробу вивчити ситуацію і знайти корумпованих чиновників", — зазначив Луценко.

Генпрокурор розповів про три епізоди схеми, яку застосовувало Національне антикорупційне бюро.

"Працівники НАБУ діяли по трьох епізодах: вони принесли пакет документів на першого громадянина Ірану, попросивши чиновницю а власне першого заступника (голови) Державної міграційної служби виготовити паспорт громадянина України цій людині".

"У відповідь чиновниця сказала, що така процедура існує, і вона коштує таку-то суму коштів. З моєї точки зору це вже дає підставу говорити про корупцію в ДМСУ.. Тим не менше дії в цьому епізоді не знайшли будь-якого розвитку", — зазначив Луценко.

За його словами, по-другому епізоду працівники НАБУ запропонували легалізувати документи в'єтнамського громадянина.

"В ході цього епізоду чиновниця не називала суму, але тим не менше отримала суму неправомірної вигоди. Після цього її також не затримали і ситуація не мала розвитку", — зазначив генпрокурор.

"В третьому епізоді працівники НАБУ запропонували легалізувати ще одного іранського громадянина і при цьому не отримали від неї ніяких сигналів, але вчора вийшли і пробували дати їй 15 тисяч доларів, при чому були затримані", — додав він.

Луценко пояснив логіку дій Генпрокуратури:

"На моє глибоке переконання працівники державних правоохоронних органів не мають права пропонувати державному чиновнику прийняти завідомо незаконне рішення і очікувати при цьому, яку суму він назве. Це чиста провокація".

Очільник ГПУ розповів, що за заявою чиновниці ДМСУ прослуховували дії агента НАБУ

"В ході майже двохмісячного контролю… прослуховувалися всі оперативні наради, які фактично зводилися до одного: як зробити так, щоб вона все ж таки назвала цифру… Пропонувалися різні варіанти: пити з нею не вино, а щось міцніше… інтимні питання. Думаю, що ніхто не хотів би, щоб місяцями агенти пробували видавити через горілку, секс або наркотики ті чи інші слова від будь-кого", — наголосив генпрокурор.

Луценко про чиновницю ДМС: "Вона не ангел, ознаки корупції є"

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що в діях першої заступниці голови Державної міграційної служби Діни Пімахової є ознаки корупції.

Про це він повідомив на брифінгу в четвер.

"Високопосадовець ДМС точно не є ангелом, і в її розмовах є ознаки корупції", - наголосив генпрокурор.

Він впевнений, що ця справа має юридичну перспективу, і все тепер залежить від детективів Національного антикорупційного бюро.

Водночас Луценко зауважив, що те, як агент НАБУ пропонував Пімаховій контрольні хабарі, було провокацією, і так робити протизаконно.

"Тому наша справа про провокування хабара має місце", - сказав він.

Луценко: «Агенти НАБУ не проходили жодних конкурсів»

Агентами НАБУ є люди, які всупереч закону не проходили конкурсу, але при цьому працюють, мають доступ до таємних документів і прослуховують людей.

Про це на брифінгу 30 листопада заявив генпрокурор Юрій Луценко.

"Дуже цікаво, хто він (затриманий агент НАБУ — ред). Під час законного прослухування того, як плануються операції НАБУ я з подивом дізнався, що агентами НАБУ, штатними негаданими співробітниками, є люди, які всупереч закону не проходили конкурс, які не допущені до секретної інформації, але які при цьому використовують прослуховуючі пристрої і читають негласні дані, котрі носять гриф "секретно"", - сказав Луценко.

Він додав, що вказав на цю проблему, коли раніше цього дня спілкувався з керівництвом НАБУ.

"Питання в тому, що я вірив — і всі вирили, — що всі працівники НАБУ пройшли через велике чистилище конкурсів. Виявляється, зовсім ні", - обурився Луценко.

"Десятки з них працюють як негласні штатні співробітники, отримують зарплати, проводять відповідні оперативні наради, допущені до відповідних секретних документів взагалі поза публічним законом визначеним порядком", - підкреслив генпрокурор.

Луценко вважає обґрунтованою підозру агенту НАБУ

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає обґрунтованим пред'явлення підозри агенту Національного антикорупційного бюро, який провокував чиновницю Державної міграційної служби на взяття хабара.

Про це він сказав на брифінгу 30 листопада.

"Вважаю обгрунтованою підозру щодо вчора затриманого агента НАБУ стосовно провокації і дачі хабара", — сказав він.

Луценко розповів, що близько 2,5 годин розмовляв із керівництвом НАБУі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Сьогодні в ході зустрічі ми це принципове питання обговорили і, мені здається, знайшли спільне розуміння і з Артемом Ситником і з Назаром Холодницьким: в подальшому неприпустимо використовувати в якості перевірки на корупційність чиновників пропозицію прийняти завідомо незаконні рішення", — зазначив очільник ГПУ.

Також Луценко каже, що отримав запевнення, що працівники НАБУ, які координували цю операцію, це щонайменше 2 посадові особи, в понеділок прибудуть на допит.

"Жодних затримань, у зв'язку з цим ми не плануємо", - додав він.

Ситник: «Луценко не знав про спецоперацію НАБУ»

Генеральний прокурор Юрій Луценко був необізнаний щодо спеціальної операції Національного антикорбюро з виявлення хабарництва у міграційній службі.

Про це повідомив у четвер під ГПУ директор НАБУ Артем Ситник після двогодинної зустрічі з Луценком.

За його словами, на зустрічі він і голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький з'ясували, що СБУ та ГПУ не володіли всією інформацією щодо операції НАБУ з виявлення корупції в ДМС.

Ситник каже, що вони з Холодницьким усе розповіли Луценку, "щоб розслідування і НАБУ, і Генпрокуратури були об'єктивними".

"Генпрокурор також не був повністю обізнаний у всій ситуації, він відштовхувався від заяви чиновника ДСМ (першого заступника голови ДМС Діни Пімахової — ред.), ми пред'явили свої матеріали операції, і це, я думаю, посприяє об'єктивному розслідуванню справи щодо працівників антикорупційного бюро", - зазначив він.

Ситник: «Працівників НАБУ не затримають»

Нікого з детективів Національного антикорупційного бюро не затримають через історію про хабар чиновнику Державної міграційної служби.

Про це повідомив директор НАБУ Артем Ситник після двогодинної зустрічі з генеральним прокурор Юрієм Луценком під ГПУ.

"У ході розмови з генеральним прокурором було визначено, що ніхто затриманий не буде, під вартою працівників Антикорупційного бюро не буде", — заявив він на запитання про затриманого агента та 7-х працівників НАБУ, які не виходили на зв’язок.

"В них (ГПУ) є розслідування, яке було розпочато за заявою першого заступника голови Міграційної служби — і це розслідування стосується нібито провокації хабара з боку працівників Антикорупційного бюро", — сказав Ситник.

Він заявив, що антикорупційні органи вели спецоперацію під прикриттям для викриття корупційної схеми у Державній міграційній службі.

"Один із фігурантів цього розслідування сьогодні давав прес-конференцію і викладав свою версію подій", — сказав директор НАБУ,, коментуючи заяву Діни Пімахової.

"Я хочу сказати, що ця спецоперація тривала з весни. Дуже багато злочинних дій було задокументовано, але вчорашня подія — розслідування ГПУ й СБУ — нашу операцію фактично припинила", — наголосив він.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький сказав: "На даній стадії ми не хочемо оголошувати факти, які мали місце вчора, бо триває слідство і є таємниця слідства. Багато домислів озвучені у ЗМІ сьогодні й вчора".

Ситник підтвердив: "Щоб ці розслідування (ГПУ й СБУ — ред.) були проведені максимально ефективно і були прийняті законні рішення, більше інформації зараз ми давати не будемо. Але всі відповіді буде дано в ході розслідувань цих справ".

Пімахова: «Мені нічого боятися»

Перший заступник голови Державної міграційної служби Діна Пімахова заявляє, що їй нічого боятися, бо вона не вимагала ніяких хабарів.

Про це вона сказала на брифінгу 30 листопада в Києві.

"Я не вимагала нічого. Мені нічого боятися. Я не вимагала, бо якщо б я вимагала, то упродовж такого періоду, якщо б я вимагала, то мене б уже затримали", - сказала Пімахова.

Вона додала, що спецоперація НАБУ тривала понад 6 місяців.

"Їх спецоперація тривала вже понад 6 місяців. Якщо б я вимагала, я була б однозначно ними затримана. НАБУ каже, що я вимагала 30 тисяч. Але я не вимагала", - наголосила заступник голови ДМС.

За словами Пімахової, її призначили на посаду 1 лютого, а вже навесні до неї почав втиратися в довіру чоловік, який назвався Сергієм Титунковим, представником Арабського інвестиційного фонду "Мубадала".

"Я була призначена на посаду 1 лютого 2017 року з випробувальним терміном 6 місяців. Через декілька місяців, приблизно у квітні, він вже мав місце входу в довіру до мене чи мого оточення близького", - сказала Пімахова.

Вона також заперечує існування "злочинного угрупування" у ДМС.

"Про яке угрупування може йти мова? Це неможливо. І такого не було, безумовно. По-друге, стосовно того, що я щось пропонувала. Я проводила з ним зустрічі. Я це підтверджую. Щоб викрити хабарника, мені необхідно було вживати відповідних заходів при спілкуванні з ним, які відбувались під контролем СБУ та ГПУ з використанням спецзасобів", - сказала Пімахова.

Вона відмовилася назвати дату, коли саме подала заяву до СБУ щодо хабарника.

"Дату я не буду казати, бо слідство ще не завершене, слідчі дії тривають, і це може бути просто неправильно використана ця інформація", - сказала Пімахова.

Чиновниця ДМС каже, що не знала, що під неї підкопується НАБУ

Перший заступник голови Державної міграційної служби Діна Пімахова запевняє, що не знала про те, що Національне антикорупційне бюро проводить спецоперацію.

Коментуючи заяву НАБУ, вона заявила на брифінгу:

"Я можу сказати однозначно, що я подавала заяву (про хабар — ред.) самостійно. У мене в заяві зазначено, що це Сергій Титенков — представник Арабського інвестиційного фонду Мубадала. Я абсолютно не знала, що він є представником або працівником Національного антикорупційного бюро".

"Якщо в процесі проведення впродовж місяців уже під контролем Служби безпеки та Генеральної прокуратури відповідних заходів за результатами розгляду моєї заяви правоохоронним органам стало відомо, що працівники НАБУ в цьому беруть участь — мені про це не було відомо до вчорашнього дня, коли після затримання у Сергій Титенкова, на моє здивування, виявили спеціальні технічні засоби", — додала Пімахова.

Вона запевнила: "Я буду відповідати за свої слова і я готова до цього. Я подавала заяву, як законослухняний громадянин, який прийшов на посаду, пройшовши конкурс".

"Я пройшла випробувальний термін і призначена на 5 років. Я маю чесну позицію по відношенню до виконання своїх обов’язків. Я хочу виховувати своїх дітей і мати нормальне спокійне життя. Тому я подала таку заяву (до СБУ — ред.) — абсолютно самостійно, ініціативно, на особу, яка мала установчі дані Сергій Титенков", — сказала Пімахова.

"Я готова нести відповідальність і маю відповідні докази того, що я заявляю", — запевнила вона.

Вона хоче, щоб інші держслужбовців не боялися подавати заяви, якщо їм пропонуватимуть хабар. "Бо вони будуть хвилюватися за своє життя і життя своїх родин після таких заяв НАБУ, що це була спецоперація", — вважає Пімахова.

Вона додала, що ніч на 30 листопада провела в Генеральній прокуратурі, де давала свідчення як свідок.

За словами чиновниці Міграційної служби, її родич у Запоріжжі продавав мікроавтобус — а Титенков (він же Боярський) вийшов на неї, і вони затоваришували.

Пімахова заперечує, що вимагала хабар у 30 тисяч за легалізацію іноземців.

Чиновниця ДМС розповіла про дружні стосунки зі спецагентом НАБУ

Перша заступниця голови державної міграційної служби Діна Пімахова заявила, що за власною ініціативою подала заяву до СБУ про пропозицію їй хабара.

Про це вона заявила під час брифінгу у четвер у Києві.

За її словами, з представником НАБУ вона познайомилась у Запоріжжі, коли її родич продавав транспортний засіб, оголошення про продаж якого було розміщено у ЗМІ.

Пімахова розповіла, що до Запоріжжя приїхали особи, які хотіли придбати транспортний засіб. На зустріч прийшов чоловік, який представився водієм, що працює в інвестиційній компанії і сказав, що його влаштовують умови продажу майна.

"При цьому він зазначив, що остаточне рішення прийме його керівник, який прийде через кілька годин, а наразі, нібито перебував на зустрічі з губернатором Запорізької області", - розповіла чиновниця.

"Так і відбулось. Прийшов чоловік, який представився керівником офісу в Україні арабського інвестиційного фонду, який приїхав відкривати в Україні відповідне представництво. Сказав, що водій не правильно зрозумів мету придбання мікроавтобусу і що йому він необхідний для оренди", - додала Пімахова.

Вона зазначила, що мікроавтобус у її родича так і не був придбаний, але вона затоваришувала з цим чоловіком.

За її словами, вони спілкувались кілька місяців і відносини були дуже дружні. Чоловік, який представився Сергієм Титенков, знав, що вона самостійно виховує двох дітей і весь час пропонував допомогу.

"Він постійно наполягав на зустрічах, телефонував мені, запитував як справи, як діти. Коли я казала, що хворію, пропонував привезти ліки, допомогти з транспортом чи грошима. Але я ні разу не скористалась цими пропозиціями", - зауважила Пімахова.

Вона додала, що за кілька місяців спілкування він попросив її допомогти легалізувати деяких іноземних осіб на території України. І навіть запропонував грошову винагороду.

"Я йому зазначила, що за такі дії законом передбачена відповідальність і він мені сказав, що буде звертатися для вирішення свого питання до інших осіб", - розповіла представниця ДМС.

"Після цього я абсолютно самостійно звернулася з відповідною заявою до служби безпеки України з інформацією про те, що мені, як державному службовцю, заступнику керівника ДМС, запропоновано хабар від представника іноземної інвестиційної компанії, який має установчі дані Сергій Титенков, у сприянні у вирішенні питання незаконної легалізації іноземців в Україні", - сказала Пімахова.

За її словами, протягом кількох місяців були проведені певні дії СБУ та ГПУ, після чого 29 листопада о 18.40 СБУ затримала Титенкова при спробі "планово" передати їй хабар у розмірі 15 тисяч доларів.

"В момент затримання мені стало відомо, що в нього було вилучено певні технічні засоби, а також, що він має інші установчі дані на ім'я - Сергій Боярський і є представником, або агентом НАБУ", - додала вона.

Пімахова зазначила, що це її дуже вразило, оскільки до цього вона не підозрювала, що це співробітник НАБУ.

НАБУ та САП заявляють про диверсію з боку ГПУ та СБУ

Національне антикорупційне бюро заявляє, що Генпрокуратура та Служба безпеки втрутилися у його спецоперацію, а детектив НАБУ не пропонував хабар чиновнику Міграційної служби.

Про це заявляє НАБУ вранці 30 листопада.

"Директор Національного бюро та керівник САП мають намір вранці 30 листопада зустрітися з генеральним прокурором, оскільки наразі є підстави вважати, що Юрій Луценко, санкціонуючи дії своїх підлеглих та працівників СБУ щодо детективів НАБУ, не був повністю обізнаний з деталями спецоперації та результатами НСРД", — інформує бюро.

НАБУ заявляє, що 29 листопада ГПУ та СБУ незаконно втрутилися у спецоперацію бюро, "спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі".

Схожі новини