Передплата 2024 «Добрий господар»

Рекомендовані, але ще не зараховані..

Як Міносвіти псувало  нерви абітурієнтам і працівникам приймальних комісій     

1 серпня о 20.00 майже закінчилася вступна кампанія-2017

Чому майже? Тому, що саме у цей час електронна база видала списки рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення. Рекомандовані, але ще на зараховані.

Вступникам-бюджетникам належить принести оригінали документів не пізніше 12.00 5 серпня. Контрактники мають принести оригінали документів не пізніше 18.00 10 серпня. Нерідко трапляються випадки, що абітурієнти, маючи гарантоване місце державного замовлення, раптом змінюють своє рішення і йдуть на іншу спеціальність, де вже платна форма навчання. Наприклад, у Львівській політехніці торік таких було аж 10 відсотків!

Цього року Міносвіти та підконтрольна їй EДEБO ( єдина електронна база з питань освіти) як ніколи потріпала нерви вступникам, їхнім батькам та працівникам приймальних комісій. Навіть добре виховані люди до слова “ЕДБО” вживали відповідний епітет... Спочатку кілька днів база безнадійно “висіла”, не даючи можливості подати електронні заяви. Потім та база наробила помилок у нарахуванні конкурсних балів і абітурієнти повинні були повторно подавати документи...

Був сюрприз для приймальних комісій і зранку 1 серпня. Міносвіти оприлюднило “сенсаційну” інформацію про те, що нібито виявилися масові випадки, коли учні міських шкіл видавали себе за учнів сільських шкіл, щоб здобути додаткові конкурсні бали через так званий сільський коефіцієнт. Зокрема називалися Київ, Львів. Чернігів. Директор департаменту вищої освіти п. Шаров сказав, що під підозрою 2 тисячі шкіл. У приймальній комісії Львівської політехніки пояснили, що самі виявили близько 20 довідок, у яких було зазначено не села, а селища міського типу, які не дають права на сільський коефіцієнт. Можливо, на подібні довідки закривали очі маленькі, непристижні ВНЗ, щоб залучити якомога дітей з сільськими коефіцієнтами. Міністерство давало вказівки: усі суперечливі питання вирішувати на користь абітурієнтів. Їх катастрофічно бракує для всіх ВНЗ. Крім того, в інструкціях Міносвіти не вказано чітко термін придатності таких довідок. Раніше траплялися непоодинокі випадки, коли діти вчилися у місті, у районному центрі, а за кілька місяців до вступу переводилися до сільської школи. Вступників за недостовірні довідки не відраховують, а лише знімають бали сілького коефіцієнта...

Власне через цю колізію і було зірвано термін оприлюднення списків рекомендовах до зарахування. Списки мали висіти не пізніше 12.00 1 серпня. А вони з'явилися у електронній системі лише о 20.00... Через це приймальна комісія Львівської політехніки змушена була засідати 2 серпня о 7.30. На той час під брамою університету вже стояли випускники та їхні батьки з оригіналами документів.

Ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало в коментарі для “ВЗ” сказав, що підсумками вступної кампанії задоволений. Щоправда, університет отримав на 20 державних місць менше, аніж торік. У цілому по країні держзамовлення зменшено на 17 відсотків. Головним чином через те, що катастрофічно зменшилася кількість вступників (демографічне провалля).

Схожі новини