Передплата 2024 «Добрий господар»

Синютка прийде — лад зі сміттям наведе

Міський голова Львова прийняв офіційну пропозицію губернатора делегувати ЛОДА функції з управління твердими побутовими відходами у Львові.

Сміттєвий колапс у Львові, схоже, починає «розрулюватися». Непотріб з міста потроху вивозять — тепер уже під керівництвом не міських чиновників, а посадовців Львівської облдержадміністрації. Нагадаємо, після того, як ТПВ-колапс сягнув піку, у четвер, 22 червня, голова Львівської ОДА Олег Синютка зробив резонансну заяву, що просить делегувати Львівській ОДА функції з управління твердими побутовими відходами у Львові.

З цього приводу вже наступного дня міський голова Львова Андрій Садовий заявив: «У новітній історії маємо унікальний приклад, коли намісник президента озвучує ультиматум, що місто має заплатити кошти, щоб уникнути подальшої блокади, яка може призвести до великих загроз, епідемій і хвороб». Однак у цій же промові мер зазначив, що місто повинно прийняти цю пропозицію. Аналогічну пораду дали Садовому і голови фракцій міськради. Питання мають прийняти на сесії, яка відбудеться 29 червня.

Тим часом де-факто вивезення сміття уже перейшло у підпорядкування «Білого дому». Станом на понеділок, 26 червня, зі Львова вже вивезли 395 тонн перенакопиченого сміття, всього прибрали сміття із 51 перевантаженого майданчика. «За два дні роботи перевізників 24% перенакопиченого сміття вдалося вивезти з міста на полігони області, — зазначив т.в.о. директора обласного департаменту ЖКГ Тарас Зозуля. — Для очищення міста перевізники залучили додаткову спецтехніку і працюють в понаднормовому режимі, аби привести місто в належний санітарний стан у найкоротші терміни».

У Львівській ОДА повідомили, що після офіційної передачі повноважень щодо сміття створять громадську наглядову раду, яка контролюватиме рух коштів на утилізацію ТПВ. Адже, згідно із «ультиматумом», місто щорічно (протягом двох років) виділятиме зі свого бюджету субвенцію у 300 мільйонів грн. та передасть ЛОДА в тимчасове управління ЛКП «Львівспецкомунтранс». Зараз перенакопичене сміття вивозять на полігони Львівщини. Як розповів на брифінгу мер Андрій Садовий, зараз вісім міст області приймають ТПВ зі Львова, щодня з міста вивозиться 640-680 тонн сміття. Однак на землі досі залишається майже 11 тисяч тонн.

Сміттєве питання відразу переросло у політичну площину. Уже коли стало відомо, що ЛОДА сміття зі Львова таки вивозитиме, партія «Самопоміч» закликала усіх львів’ян прийти на площу Ринок — на загальноміське віче у неділю, 25 червня. За різними оцінками, участь у мітингу взяли від 3 до 5 тисяч львів’ян. Почали зі сміття — завершили політикою. Міський голова Львова, виступаючи на віче, подякував колегам — Олегу Березюку, Оксані Сироїд та Тарасу Пастуху, які у Києві провели кількаденне голодування. Мер наголосив, що без їхньої позиції не було б того результату, який сьогодні є: «Ми пробили цю блокаду. І я вірю, що ми будемо успішним містом». За словами Садового, тільки після того, як колеги розпочали голодування, зібралась державна комісія з надзвичайних ситуацій і прийняла рішення відкрити сміттєві полігони для вивезення ТПВ зі Львова...

Органічні відходи — наліво, неорганічні — направо

Майданчик на вулиці Варшавській стояв засміченим уже не перший тиждень.
Майданчик на вулиці Варшавській стояв засміченим уже не перший тиждень.

Свідомі львів’яни самотужки прибрали сміттєвий майданчик на перетині вулиць Варшавської та Юрія Липи.

У вихідні на перетині вулиць Варшавської та Юрія Липи зібрались члени громадських організацій, журналісти, відомі підприємці, діячі культури та спорту, просто свідомі громадяни, аби посортувати й прибрати купу непотребу, що її не вивозили вже декілька тижнів. До дійства долучився й журналіст «ВЗ».

Місце проведення акції обирали з огляду на критичність ситуа­ції — майданчик на вулиці Варшавській стоїть засміченим уже не перший тиждень, тож діяти потрібно було негайно. Організатори переконані: у Львові необхідно запровадити роздільний збір сміття й закликають львів’ян розпочати робити це у кожній квартирі. «Хочемо показати, наскільки важливим є сортування відходів, — каже організатор акції Анастасія Хрищук, — адже неорганічне сміття, якщо воно не було змішане із органікою, можна переробити».

До акції долучилось чимало знаних львів’ян. Це, зокрема, генеральний директор НВП «Гетьман» Олег Баляш, гендиректор «Грінко Захід» Олександр Залєвський, співачка Мія, учасниці конкурсу «Міс Львів», боксери школи імені Андрія Котельника, журналісти часопису «RIA Ukraina» та ІА «Варіанти», члени організацій «Розвиток громади» і «Чиста країна» та ін. Відтак о десятій годині ранку, після короткого інструктажу, як правильно сортувати сміття, ми почали розподіляти відходи: сухі до синіх пакетів, вологі — до чорних. Опісля органічні відходи завантажили до сміттєвоза й відвезли на одне із звалищ області, а вміст синіх пакетів відправили на сортування й переробку до спеціалізованого цеху. На завершення акції на сміттєвому майданчику провели дезінфекцію й встановили два контейнери типу «Дзвін» (сміттєві баки у формі дзвіночка для роздільного викидання відходів).

Львівський продюсер Юрій Мисик прийшов на Варшавську із сином. Пан Юрій вважає, що сортування сміття має починатись не з ініціативи громадських діячів, а з власної домівки: «Живемо в центрі і вже давно сортуємо непотріб. Тепер вийшли на вулицю, щоб показати приклад. Хочу, аби мій син навчався сортування змалечку, розповідав друзям, як це має бути. Сподіваюсь, наша ініціатива знайде відгук у львів’ян, адже справа не є важкою».

«Руханка» на сміттєвому майданчику не могла залишитись без уваги перехожих. Попри те, містянами оволодівали здебільшого скептичні настрої. «Їхня справа — добра, але це сміх і гріх, — каже пані Тетяна, яка мешкає на вулиці Юрія Липи. — Вони приберуть сьогодні, а за тиждень-другий люди накидають нову купу сміття». Питаю жінку, чи сортує власні відходи, у відповідь — зніяковіння. «А навіщо, хлопче? — дивується пані Тетяна. — Контейнерів немає, а ті два, що тут поставили, вже завтра будуть засмічені, знову на кілька місяців. То куди це все викидати?».

Тим часом, знявши гумові рукавички й респіраторні маски, учасники акції підписали звернення до громади Львова, влади й представників великого бізнесу, у якому закликали зробити все можливе, аби сортування й вчасний роздільний вивіз відходів стали не нагальною проблемою, а звичною реалією для львів’ян.

Максим ОЖИГІН

Фото автора.

Схожі новини