Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кабмін виділив на очищення Балаклії від боєприпасів понад 20 млн грн

Гроші спрямують Державній службі з надзвичайних ситуацій.

У середу, 29 березня, під час засідання Кабінет Міністрів України виділив з резервного фонду Держбюджету 20,6 млн. грн для Державної служби з надзвичайних ситуацій на проведення робіт з очищення від вибухонебезпечних предметів на території у місті Балаклія та прилеглих населених пунктів Харківської області. Про це повідомили у прес-службі ДСНС України.

За інформацією рятувальників, на даний час у Балаклії проводиться технічне обстеження і очищення від вибухонебезпечних предметів прилеглої до військового арсеналу території.

Відомо, що загалом, з початку виконання робіт вилучено вже 1 тисячу 762 вибухонебезпечних предмети.

Зазначається, що всього до виконання робіт з розмінування залучено 75 піротехніків та 27 одиниць спеціальної техніки (15 піротехнічних розрахунків). Додатково до Харківської області направлено ще 5 піротехнічних розрахунків ДСНС (25 осіб та 7 одиниць техніки).

Сапери почали знищення боєприпасів, зібраних в Балаклії

28 березня військовослужбовці ЗСУ приступили до знищення боєприпасів, зібраних на території військової частини і міста Балаклія.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міноборони.

"Військові сапери зробили пробну закладку, щоб після підриву проаналізувати результати вибуху з метою підтвердження розрахунків щодо сили ударної хвилі, розльоту осколків тощо", - наголошується в заяві.

Як відзначили в Міноборони, це робиться для того, щоб з'ясувати, скільки боєприпасів по тоннажу можна буде знищувати саме на цьому місці з дотриманням заходів безпеки.

"Ділянку, де відбувається знищення боєприпасів, обрано на відстані близько 10 кілометрів від райцентру з урахуванням усіх існуючих та можливих факторів, що забезпечує безпеку під час підриву та унеможливлює розліт осколків", - додали в міністерстві.

У Міноборони попередили, що в Балаклії найближчим часом будуть чутні звуки вибухів, проте це не становитиме загрози для населення.

У Харківській облраді підрахували суму збитків від вибухів на артскладах у Балаклії

З урахуванням збитків промислових підприємств сума може сягнути близько 300 млн гривень.

Збитки від вибухів і пожеж на артилерійських складах Міноборони, які сталися у Балаклії Харківської області, за попередніми підрахунками складають близько 220 млн гривень. Про це повідомив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Він зазначив, що з урахуванням збитків промислових підприємств сума може сягнути близько 300 млн гривень.

"Остаточна сума збитків стане відомою після завершення підрахунків фахівцями. Також від вибухів постраждали і сільгоспвиробники, адже їх поля теж не оминали снаряди", - додав Чернов.

За його словами, зараз готується відповідний документ до Уряду із проханням виділити кошти на відновлювальні роботи із фонду регіонального розвитку, а також планується виділити кошти з резервного фонду обласного бюджету.

ДСНС: "До Балаклії повернулися всі евакуйовані"

До Балаклії Харківської області, де внаслідок пожежі на артилерійських складах вибухали боєприпаси, повернулися всі евакуйовані жителі, повідомляють у Державній службі з надзвичайних ситуацій.

«Відновлено енергопостачання міста Балаклія та прилеглих населених пунктів (електропостачання с. Яковенкове здійснюється за тимчасовою схемою за допомогою 2 електростанцій ДСНС). На 50% відновлено газопостачання міста Балаклія. З тимчасових евакуаційних пунктів переміщено всіх евакуйованих», — мовиться у повідомленні ДСНС станом на 20.00 27 березня.

У Балаклію повернулись 12 тисяч евакуйованих мешканців.

До Балаклії Харківської області, де горіли склади боєприпасів, повернулися 12 тисяч евакуйованих раніше жителів.

Про це президенту Петру Порошенку доповіли в Нацгвардії, передає прес-служба голови держави.

"Станом на ранок понеділка в місто повернулись 12 тис. місцевих мешканців. Роботи з розмінування території продовжуються", - йдеться в повідомленні.

У Харківській облдержадміністрації розповіли, що в пунктах евакуації станом на ранок 27 березня перебувало 270 мешканців Балаклійського району. На ранковому засіданні регіонального штабу з ліквідації наслідків НС було прийнято рішення про повернення людей додому. Для цього балаклійцям нададуть транспорт.

За словами голови ХОДА Юлії Світличної, в Балаклії та прилеглих селах пошкоджений 231 житловий будинок, з них 114 приватних і 117 багатоквартирних. Також ушкоджень зазнали 22 об'єкти інфраструктури та промисловості, 12 об'єктів соціальної сфери, у тому числі дві школи й два дитячі садки.

Губернатор повідомила також, що в понеділок, 27 березня, 11 будівельних компаній Харкова та області беруться до відновлювальних робіт покрівель, віконних і дверних прорізів пошкоджених будівель.

Балаклію повністю розмінували

ЗА словами голови ОДА, в місті та навколишніх селах вилучили близько 1 тисячі боєприпасів.

Розмінування у Балаклії Харківської області та найближчих населених пунктах завершилося. Про це написала у Facebook голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

За її словами, всього було вилучено близько 1 тис. вибухонебезпечних предметів. В Балаклїї працює комісія з усунення наслідків надзвичайної події.

Світлична додала, що електропостачання відновлене у 95% абонентів, що були відключені. У решти є серйозні руйнування енергомережі, аварійні бригади працюють в посиленому режимі.

"Відновити газопостачання в усіх населених пунктах району плануємо протягом 2-3 днів. Роботи активно проводяться, в деяких селах газопостачання вже відновлене, завтра почнеться підключення міста", - ідеться в повідомленні.

Крім того, проводиться експертна оцінка пошкоджень житлового фонду та об'єктів соціальної інфраструктури, визначаються обсяги руйнувань. Ремонтні бригади проводять роботи щодо відновлення пошкоджених житлових будівель.

У Балаклії почали часткове розмінування військового арсеналу

Розмінування проходить на тих ділянках, де немає детонації, пожеж, і тління.

У неділю, 26 березня, у Балаклії на військовому арсеналі почалося часткове розмінування технічної території. Про це повідомив генерал-майор Збройних сил України Олег Грунтковський.

"Вибухи на території військової частини вже майже зупинилися. Іноді лунають поодинокі вибухи. Залишилося кілька осередків задимлення, там працюють пожежники. Почалося часткове розмінування технічної території", - сказав Грунковський.

Також, за словами прес-офіцера ЗСУ Владислава Волошина, тліючі ділянки до кінця дня будуть ліквідовані: "І повністю приступлять до розмінування арсеналу".

У Балаклії останні осередки тління планується ліквідувати до кінця дня

На військових складах в Балаклії Харківської області до кінця дня планується повністю ліквідувати 2 останні осередки тління.

Про це повідомив заступник міністра оборони України Ігор Павловський, передає прес-служба Міноборони.

Він, зокрема, додав, що для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації сил і засобів повністю вистачає.

«Інтенсивність вибухів на технічній території продовжує зменшуватися, цієї ночі зафіксовано поодинокі детонації боєприпасів. Після завершення роботи пожежників проведемо інженерну розвідку місцевості і працюватимемо далі», — сказав він.

Він поінформував також, що військові сапери продовжують очищувати місцевість від вибухонебезпечних предметів на адміністративній території та по периметру військової частини.

Також під час ранкової наради координаційного штабу з ліквідації наслідків події, військові узгодили із місцевою владою питання щодо відновлення будинків, розташованих у військовому містечку

У Балаклії тривають поодинокі вибухи

Станом на ранок неділі, 26 березня, на технічній території арсеналу у Балаклії Харківської області тривають поодинокі вибухи боєприпасів різної інтенсивності.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС України.

До ліквідації окремих осередків тління від Міноборони залучено 3 пожежні танки та інженерна машина розгородження (ІМР). Надзвичайники трьома пожежними автоцистернами підвозять воду та заправляють пожежні танки.

Там додали, що наразі піротехнічні підрозділи здійснюють очищення території міста та Балаклійського району від вибухонебезпечних предметів та залишків боєприпасів. Повністю очищено 5 секторів міста (2 сектори протягом 25 березня).

Всього з початку робіт вилучено 820 вибухонебезпечних предметів. До виконання робіт з розмінування від ДСНС залучено 75 піротехніків та 27 одиниць спецтехніки (15 піротехнічних розрахунків).

Пожеж у Балаклії та на прилеглих територія немає

Протягом суботи, 25 березня, пожеж на території Балаклії та прилеглих населених пунктів не зафіксовано.

Про це повідомляє прес-служба Державної служби з надзвичайних ситуацій.

"Станом на 15 годину 25 березня на технічній території арсеналу у м. Балаклія Харківської області спостерігаються одиночні вибухи боєприпасів різної інтенсивності... Протягом 25 березня пожеж на території м. Балаклія та прилеглих населених пунктів не зафіксовано", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, газопостачання у місті Балаклія поки що відключене.

У ДСНС також нагадали, що підрозділи служби здійснюють очищення території Балаклії та Балаклійського району від вибухонебезпечних предметів та залишків боєприпасів. Всього з початку робіт вилучено 275 вибухонебезпечних предметів.

Крім того, як зазначили у ДСНС, місцеві органи влади організували комісійне обстеження пошкоджених будівель міста та району з визначення обсягів руйнувань. Всього створено 17 груп для комісійного обстеження у складі представників проектних організацій, працівників райдержадміністрації та депутатів міської ради.

До Балаклії прибули представники НАТО для розмінування військової бази

Представники НАТО прибувають у Балаклію Харківської області для розмінування військової бази.

Про це повідомила голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

"Наразі прибувають представники НАТО для того, щоб провести роботи з розмінування військової бази за указом президента", - повідомила вона .

За словами Світличної, до 26 березня планується повністю відновити електропостачання, до 30 березня - газопостачання.

"Що стосується газу - до четверга плануємо перепідключити місто. Потрібно розуміти, що у Балаклії 29 тис. населення - це займе якийсь час", - пояснила вона.

Світлична також повідомила, що жителі міста забезпечені гуманітарною допомогою, зокрема продуктами харчування та медикаментами.

За її словами, у місті потрібно буде відновлювати соціальну інфраструктуру й житло, наразі вже починається збір заявок для передачі пакета документів до Кабміну для виділення фінансової допомоги для проведення відновлювальних робіт.

У п'ятницю ввечері на технічній території військового арсеналу в р. Балаклія Харківської області спостерігалися вибухи різної інтенсивності (приблизно 1 вибух на 5 хвилин).

Залізничний рух до Балаклії відновлений

Це сталося у суботу, 25 березня, о 14.30 годині.

Рух залізничного транспорту до станції Балаклія на Харківщині, який був припинений у зв'язку з вибухами боєприпасів на артилерійських складах Міністерства оборони України, відновлений у суботу, 25 березня.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Балаклійського району у Facebook.

У Балаклії знову вибухи

Про це повідомили в ДСНС.

"Триває проведення робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що сталася 23 березня на території 65 арсеналу Збройних Сил України в м. Балаклія Харківської обл.", - додали в ДСНС.

Як повідомили в МОЗ, у результаті події були поранені 2 особи та 1 людина загинула.

Тим часом, газопостачання в місті Балаклія відключені, також тимчасово призупинено рух транспорту по залізничній станції Балаклія та організовано за резервною схемою.

"По електроенергії, у нас близько 10% міста без світла. Наші електричні мережі знаходяться біля технічної території арсеналу. Шість прольотів лінії електропередач лежать на землі. Ми не можемо туди підійти, поки Міністерство оборони не завершить відповідні роботи (ред. - розмінування). В село Борщівка о 23:00 можемо подати. В села Яковенкове і Вербівка електроенергія вже подана. Працюють водопостачання та водовідведення", - зазначив голова Балаклійської РДА Степан Масельський, передає "Укрінформ".

У Балаклії поодинокі вибухи, працюють 2 пожежних танки

Вранці 25 березня на технічній території арсеналу у місті Балаклія Харківської області спостерігають поодинокі вибухи боєприпасів різної інтенсивності

Про це повідомляє прес-служба ДСНС, передає Еспресо.

Для локалізації та ліквідації осередків загоряння залучено 2 пожежних танки МО, для підвозу води та заправки яких залучено 3 пожежні автомобілі ДСНС”, - йдеться у повідомленні.

В зоні надзвичайної ситуації відключено газопостачання, тимчасово призупинено роботу потенційно-небезпечних об’єктів та рух транспорту по залізничній станції Балаклія (організовано за резервною схемою), закрито повітряний простір в радіусі 40 км.

Національною поліцією проводиться патрулювання вулиць для забезпечення правопорядку, виставлено 14 блокпостів для спрямування автомобільного транспорту в об’їзд небезпечної зони.

Підрозділами ДСНС ліквідовано 19 пожеж (4 пожежі протягом 24 березня), які виникли внаслідок попадання вибухонебезпечних предметів.

Протягом 24 березня піротехнічними розрахунками ДСНС вилучено 201 вибухонебезпечний предмет, обстежено та повністю очищено від вибухонебезпечних предметів та залишків боєприпасів у м. Балаклія 3 сектори та території сіл Байрак, Вербівка, Щурівка і Яковенкове.

В Балаклії мародер пограбував школу

У Балаклії Харківської області співробітники поліції затримали чоловіка, який пограбував школу і сусіда

Про це повідомляє прес-служба Головного управління обласної Нацполіції.

"Близько 23:00 під час патрулювання міста правоохоронці виявили біля однієї з господарських споруд дрібну техніку. Власником приміщення виявився 52-річний місцевий житель", - йдеться в повідомленні.

Під час перевірки, при огляді споруди та помешкання чоловіка, було виявлено та вилучено 4 комп’ютери та системні блоки, коробка лед-ламп. Наразі встановлено, що частину майна зловмисник виніс з сусідської квартири, решту з Балаклійської загальноосвітньої школи № 6.

Чоловіка затримано у порядку ст. 208 КПК (затримання уповноваженою службовою особою).

Наразі проводяться першочергові слідчі дії щодо встановлення потерпілих. Вирішується питання щодо повідомлення про підозру затриманому у скоєнні злочину, передбаченого частиною 3 статті 185 (крадіжка) Кримінального кодексу України та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Кількість постраждалих в Балаклії зросла вдвічі

Кількість постраждалих в результаті вибухів в Балаклії збільшилася до 5 осіб.

Про це заявила заступник начальника управління охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Галина Сіроштан в ефірі "112 Україна".

За словами Сіроштан, станом на 16:00 постраждало 5 осіб, з них троє - в стаціонарі.

Одна жінка, яка постраждала в результаті вибухів в Балаклії знаходиться в обласній клінічній лікарні.

"Вчора вона була прооперована. На сьогоднішній день стан її покращився. Вона абсолютно адекватна, отримує безкоштовне лікування в повному обсязі, проведено додаткове обстеження, загрози життю немає", - заявила Сіроштан.

Також сьогодні в лікарню була доставлена ​​78-річна жінка з черепно-мозковою травмою, забоєм головного мозку, а також переломами правого стегна і правої кінцівки.

"Крім цього є жінка 88 років, у якої рана щоки, вона госпіталізована бригадою екстреної медичної допомоги в обласну клінічну лікарню. Двоє людей, 41 і 45 років, звернулися вже внаслідок травми верхніх кінцівок, які отримали при збиранні розбитого скла на території", - повідомила вона.

Вибухи на складі боєприпасів у Балаклії пошкодили понад 20 будинків

Щонайменше 23 об'єкти житлової і соціальної сфери пошкоджено внаслідок вибухів на складі боєприпасів у Балаклії.

Про це повідомила голова Харківської держадміністрації Юлія Світлична, передає Тиждень.ua.

"На сьогодні ми нарахували вже 23 об’єкти з різним ступенем пошкодження. Об’єктів, безумовно, буде більше", - сказала Світлична.

Вона наголосила, що за попередньою домовленістю, Кабмін виділить із Резервного фонду кошти для того, щоб покрити потреби місцевих мешканців щодо фінансування пошкодженої інфраструктури.

Голова Харківської ОДА також зазначила, що паралельно з ревізією будівель фахівці займаються розмінуванням територій від снарядів.

“На сьогодні повністю розміновані 4 із 9 селищ. Наразі в них відновлюється електро- та газопостачання”, - підкреслила Світлична.

Пожежу на арсеналі в Балаклії повністю загасили

Заступник міністра оборони України Ігор Павловський повідомив про повну ліквідацію загоряння на артилерійських складах Міністерства оборони біля Балаклії Харківської області.

"Пожежа припинена на арсеналі повністю... Зараз відбувається ліквідація наслідків пожежі", - сказав він на брифінгу в Балаклії в п'ятницю.

Порошенко: «До розмінування Балаклії долучився центр реагування на катастрофи НАТО»

Президент України Петро Порошенко повідомив, що Центр реагування на катастрофи НАТО активізував механізм залучення допомоги, реагуючи на звернення української влади щодо розмінування території в Балаклії на Харківщині.

"Євроатлантичний центр реагування на катастрофи вже активізував механізм залучення допомоги для гуманітарного розмінування в Балаклії. Дякуємо партнерам НАТО за оперативну реакцію на моє звернення", - написав Порошенко в Twitter.

Небо над Балаклією закрили до 29 березня

"Украерорух" продовжив заборону на польоти над місцем пожежі на військових складах в Балаклії до 29 березня

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу "Украероруху".

Держпідприємство з обслуговування повітряного руху України продовжило термін тимчасового закриття неба в радіусі 40 км навколо пожежі на військових складах, розташованих неподалік Балаклії Харківської області, до 23:59 29 березня.

Унаслідок вибухів у Балаклії постраждала ще одна жінка

Таким чином, наразі відомо про двох поранених і одну загиблу місцеву мешканку.

Унаслідок вибухів на артилерійських складах Міністерства оборони біля Балаклії Харківської області постраждала 78-річна жінка. Про це повідомила заступник начальника управління охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Галина Сіроштан.

"Сьогодні була доставлена ​​в Балаклійську центральну райлікарню жінка, 78 років, яка була знайдена при проведенні обходів. В даний момент їй надається ургентна медична допомога в Балаклійській ЦРЛ, і я сподіваюся, що найближчим часом вона буде доставлена ​​в обласну клінічну лікарню ", - сказала Сіроштан журналістам.

За її словами, у постраждалої забій головного мозку, травма ноги і руки.

Стан іншої пораненої, яку напередодні з пораненням голови доставили в Харківську обласну клінічну лікарню, за словами Сіроштан, задовільний.

"Вона вчора була прооперована, її стан задовільний і будемо сподіватися, що хід її хвороби буде позитивним", - сказала Сіроштан.

У Балаклії зруйновано 12 будівель, пошкоджені багатоповерхівки і школа

У Балаклії внаслідок потрапляння снарядів та виникнення пожеж зруйновано 12 приватних господарських споруд

Про це заявив голова ДСНС Микола Чечоткін, повідомляє Еспресо.TV.

"За попередніми даними, внаслідок потрапляння снарядів та виникнення пожеж зруйновано 12 приватних господарських споруд. Вибуховою хвилею та уламками боєприпасів частково пошкоджено покрівлі і вікна у багатоповерхових і приватних будинках, школі, залізничній станції, молокозаводі та інших об'єктах, розташованих поблизу арсеналу", - каже Чечоткін.

Мешканці Балаклії почали повертатися до міста після евакуації

З ранку п'ятниці, 24 березня, мешканці Балаклії на Харківщині почали повертатися до міста після евакуації, повідомили у прес-службі Міністерстві оборони України.

За словами голови Балаклійського райдержадміністрації Степана Масельського, піротехнічні служби та правоохоронці розподілять районний центр на сектори, аби перевірити рівень небезпеки та наявність вибухонебезпечних предметів.

Зазначається, що до оцінки наслідків руйнувань будинків приватного сектору залучили фахівців Квартирно-експлуатаційного відділу міста Харків.

У повідомленні також поінформували, що до локалізації ситуації задіяно близько 1000 військовослужбовців Збройних Сил України, які виконують завдання в координації з фахівцями Державної служби з надзвичайних ситуації та правоохоронцями.

Окрім того, за даними Міноборони, на місці працює спецтехніка, зокрема шість пожежних танків та дві інженерні машини розгородження. На прилеглій до військової частини території завдання виконують 6 груп розмінування.

Під завалами будинку в Балаклії знайшли тіло жінки

Рятувальники знайшли тіло жінки під завалами будинку, зруйнованого внаслідок вибухів на військових складах у Балаклії Харківської області.

Про це повідомив керівник ДСНС Микола Чечоткін під час виступу у Верховній Раді 24 березня.

"Пізно ввечері під час обстеження житлового сектора під зруйнованими конструкціями будинку знайдено загиблу жінку 1951 року народження", - сказав Чечоткін.

Він також повідомив про одну поранену жінку 1962 року народження, пославшись на дані Міністерства охорони здоров'я.

На місце пожежі бази озброєння у Балаклії прибули інженерно-саперні підрозділи Збройних сил України.

Території біля бази в Балаклії почали розміновувати

Про це повідомляють у Міноборони.

Наразі сапери розпочали розмінування території, прилеглої до майданчиків з озброєнням. Інженерно-саперні підрозділи ЗСУ перебувають у готовності до розмінування території складів.

Станом на 8:00 інтенсивність вибухів на місці надзвичайної події у Балаклії значно зменшилася.

Тож зранку була проведена авіаційна розвідка місцевості для виявлення осередків пожежі. Також проведено інженерну розвідку.

Пожежу в Балаклії локалізували

Наразі пожежу на складі зброї у Балаклії локалізували.

Про це заявив речник опреративного прес-центру Міноборони у Балаклії Віталій Саранцев в ефірі телеканалу "112", повідомляє Еспресо.TV.

"Силами пожежних підрозділів Збройних сил України пожежу вдалося локалізувати. Зараз здійснюється огляд території по периметру, щоб визначити масштаб загоряння і прийняти рішення щодо подальших дій", - каже Саранцев.

За його словами, сьогодні вже зробили обліт бази на гелікоптері, що вчора через вибухи та задимленість було неможливим. Проте точну площу вигорілої ділянки визначити не змогли через туман.

«Головне — локалізувати пожежу. Інакше вибухи можуть тривати і до місяця»

Військовий експерт Павло Сущенко — про те, чи можна було запобігти диверсії на артилерійських складах у Балаклії

У ніч на 23 березня на карті України додалася ще одна гаряча точка. Не на охопленому воєнними діями Донбасі, а на Харківщині. Масштабна пожежа, майже безперервні вибухи, 20 тисяч евакуйованих жителів міста і прилеглих сіл (на щастя, обійшлося без людських жертв)…

Якщо півтора року тому таких наслідків підпалу артилерійських складів у Балаклії вдалося уникнути, то цього разу ситуація набула загрозливіших масштабів. Поки в СБУ і Військовій прокуратурі заявляють про диверсію як про головну версію того, що відбулося у Балаклії, на слуху — чимало запитань. Не лише щодо наслідків трагедії, а й про те, чи за три роки війни в Україні достатньо зроблено для того, аби не повторювалися Сватове (де у жовтні 2015-го теж вибухнули склади з боєприпасами), Балаклія. Як можна було б убезпечитися від трагедій таких масштабів? Про це - у розмові з військовим експертом Павлом Сущенком.

- Військові арсенали у близькості до російського кордону, зони АТО — особливо небезпечне поле для діяльності тих же диверсійних груп. Як можна було б мінімізувати ризики? Можливо, «евакуювати» склади подалі від лінії воєнного конфлікту?

- Щодо диверсійних груп, то вони можуть працювати по всій території, незалежно від близькості до кордону чи зони АТО. Інше питання — забезпечення надійності охорони складів.

- Як заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос, після спроби диверсії на території арсеналу у грудні 2015-го охорону посилили до тисячі осіб. Чи достатньо цього, враховуючи, що загальна площа арсеналу - майже 370 гектарів?

- Достатньо. Навіть можна сказати, забагато на таку територію. Тут річ не лише в охороні. Йдеться про цілий комплекс заходів, які мали б виконуватися. Починаючи від охорони, закінчуючи захистом, обладнанням і так далі. Якби склади були відповідним чином облаштовані, то цієї ситуації у Балаклії не сталося б.

- Що конкретно ви маєте на увазі, говорячи про належне облаштування складів?

- Усе мало б бути розосереджено і закопано у землю. По максимуму. Звісно, не до рівня ґрунтових вод. Якщо усе сховано у землі, при підриві хоча б одного з таких майданчиків детонація не повинна передаватися на інші майданчики. Не було б масового поширення по всій території. До того ж охорона має бути забезпечена як з землі, так і з повітря.

- Якщо розглядати версію про те, що загоряння домоглися з допомогою безпілотника, наскільки реально було запобігти цьому?

- Зробити це реально.

- Чому тоді не зробили?

- Щоб коментувати ситуацію, потрібно бути там, на місці. Тоді можна оцінювати причини того, що сталося. На відстані важко щось сказати.

- Скільки часу можуть тривати вибухи? У соцмережах шириться інформація, що лік не на години, а на дні.

- Це може тривати і до місяця. Усе залежить від того, як швидко вдасться ліквідувати пожежу. Якщо це зроблять у найближчі години, тоді відповідні групи зможуть працювати у тій зоні, і подальші вибухи вдасться унеможливити. Головне — локалізувати пожежу.

- Із цим зі самого початку виникли проблеми. Через вибухи не вдавалося задіяти авіацію, працювали хіба що пожежні танки.

- Думаю, справляться. Задіяні і «надзвичайники», і місцеві ресурси. Головне — не нагнітати паніку, яка призведе до хаосу.

Автор: Інна Пукіш-Юнко

Фото зі сайту glavnoe.ua.

Гройсман: Арсенал на Харківщині може горіти ще тиждень

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман допускає, що пожежа на складах зберігання боєприпасів біля Балаклії Харківської області може тривати до 7 днів.

Про це він повідомив журналістам у четвер, перебуваючи біля місця події.

"Ми бачимо ситуацію, як вона розвивається… до одного тижня. Це можуть бути від декількох до семи днів. Так ми сьогодні розраховуємо", - заявив голова уряду.

За його словами, на території артскладів вже є декілька руйнувань, але точну кількість і масштаби поки сказати важко.

Пожежа вже охопила половину артскладів під Балаклією

Пожежа і вибухи, які цієї ночі почались на складах боєприпасів біля Балаклії Харківської області, вже розповсюдились на половину території об'єкту.

Про це повідомив журналістам у четвер прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який перебуває біля місця події.

"Ми вже зараз оцінюємо, що біля 50% території бази (охоплено пожежею — ред.)", - відповів він на їхнє питання.

При цьому голова уряду наголосив, що це лише попередні дані і повністю оцінити масштаби події можливо буде тільки після того, як впаде інтенсивність вибухів.

Стосовно причин, які привели до детонації, Гройсман розповів, що на сьогодні є кілька версій - від диверсії до недбалості.

Порошенко доручив головам ОДА допомогти постраждалим у результаті вибухів у Балаклії

На місці події працює штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

У четвер, 23 березня, президент України Петро Порошенко доручив головам обласних державних адміністрацій та Київської міської державної адміністрації вжити невідкладних заходів з надання допомоги жителям Балаклійського району Харківської області, які постраждали через вибухи на складі з боєприпасами. Про це повідомляє прес-служба президента.

"У переліку першочергових заходів забезпечення будівельними матеріалами (скло, шифер), дизпаливом, продуктами харчування, а також направлення будівельних бригад для здійснення ремонтно-відновлювальних робіт.", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на місці події працює штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, роботу якого координує голова Харківської ОДА Юлія Світлична.

У Балаклії отримала поранення жінка

В результаті вибухів на військових складах у Балаклії постраждала жінка.

Про це йдеться у повідомленні поліції Харківської області.

"54-річну постраждалу із осколковим пораненням у скроню доставлено до місцевої лікарні. Вирішується питання про доставляння жінки до одного з медичних закладів Харкова", - сказано у повідомленні.

На складах зброї в Балаклії розширилася площа пожежі

Рятувальникам поки що не вдалося локалізувати вогонь.

На складах зброї в Балаклії на Харківщині станом на 13:00 відбулося розширення району, охопленого вогнем, локалізувати пожежу поки не вдалося. Про це інформує прес-служба Міноборони.

«Військовослужбовці Збройних Сил України та представники ДСНС роблять все можливе для ліквідації катастрофи. Проведено евакуацію жителів прилеглих сіл. Працюють бригади, які шукають тих, хто не виїхав із небезпечної зони», сказав речник Міноборони Віталій Саранцев.

Вибухи в Балаклії: жертв немає, радіус евакуації збільшено ще на 3 км

Станом на 11:20 навколо військових складів в Балаклії жертв немає, евакуйовані 20 тисяч осіб, радіус евакуації розширено.

Про це повідомили голова Харківської області Юлія Світлична в ефірі каналу 112 повідомила, та речник президента у своєму Facebook .

"Станом на зараз жодної жертви немає, постраждалих ні від уламків, ні з будь-якими іншими пораненнями немає", - сказала Світлична.

На питання, чи є руйнування в місті, вона не змогла точно відповісти, бо неможливо поки що це встановити, але зазначила, що якщо вони і є, то вони незначні.

Українська влада також вирішила збільшити радіус евакуації населення Балаклії до 10 кілометрів

Про це на своїй сторінці у Facebook написав прес-секретар президента Петра Порошенка Святослав Цеголко.

Він зазначив, що глава Харківської ОДА і міністр оборони вже доповіли очільнику держави про ситуацію в місті.

"Ухвалено рішення про збільшення радіусу евакуації до 10 кілометрів. Уже евакуйовано 20 тисяч людей. За даними, Юлії Світличної, на щастя жертв і поранених немає", - наголосив Цеголко.

Він додав, що Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку посилити охорону всіх військових об’єктів.

Пожежу в Балаклії гасити ще неможливо, недбалість не виключають

У зв’язку з детонацією боєприпасів гасити пожежу на найбільшому в Україні арсеналі в Балаклії Харківської області поки що неможливо.

Про це заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос на брифінгу в четвер.

"У зв’язку з триваючою детонацією гасіння пожежі на даний час неможливо — і воно не здійснюється", — сказав він.

"Завдяки мужності заступника керівника Служби безпеки у Харківській області та командування військової частини, яка здійснює охорону, здійснено виїзд на бронетехніці на максимально наближену до епіцентру до вибухів відстань", — повідомив Матіос.

За його словами, ¼ арсеналу підпала під дію детонування боєзапасу.

Матіос зазначив, що на місці події працює комісія на чолі з заступником міністра оборони Ігорем Павловським. Туди ж виїхала група прокурорсько-слідчих працівників Головної військової прокуратури, Головного слідчого управління Служби безпеки для розслідування за статтею 113 ККУ про диверсію.

Також військова прокуратура відкрила провадження за ч. 3 статті 425 ККУ — "недбале ставлення військової службової особи, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду".

Ці два кримінальні провадження об’єднано в одне, керівництво здійснює військова прокуратура.

Матіос запевнив, що "інспектування всіх складських і арсенальних приміщень здійснювалося Збройними силами систематично".

"У минулому році, на початку, була здійснена спільна перевірка умов утримання і дотримання вимог техніки безпеки для таких арсеналі саме на балаклійському арсеналі. Після цього було збільшено штатну чисельність охорони", — сказав він.

За лсовами Матіоса, "належна охорона арсеналу здійснювалася і здійснюється в складі близько тисячі військовослужбовців Збройних сил України та Відомчої охорони — озброєною, і добові наряди цього арсеналу складають майже 100 осіб"

"Тому говорити про випадковість або якусь недбалість навряд чи доводиться, однак згідно кодексу ми зобов’язані розглянути обидві версії. Перша є пріоритетною про вчинення диверсії, друга — це недбалість службових осіб, які виконали чи не виконали свої службові обов’язки щодо охорони арсеналу боєзапасів", — пояснив він.

"З огляду на вимоги державної таємниці, повну категорію боєприпасів, які зберігаються на закритих, бетонованих, підземних та наземних місцях складування боєприпасів не маю права розголосити", — сказав Матіос.

Однак штаб і правоохоронців визначили "можливі місця розльоту осколків і можливі місця загроз для місцевого населення".

"Зроблена відповідна карта, відповідні розрахунки, яку можливу загрозу може складати розліт осколків від детонації — поки що — артилерійських і танкових снарядів у місті Балаклія, селах Борщівка, Вербівка та Яковенкове", — додав Матіос.

Загальна кількість населення на даній території — більше 25 тисяч осіб.

Матіос нагадав, що за останні 2 роки "уже неодноразово були посягання на арсенали ЗСУ, де зберігались боєзапаси".

"Підстав для радості, але й підстав для паніки немає", — заявив військовий прокурор.

"Боєздатність Збройних сил унаслідок цієї надзвичайної події не підірвано. Ці події дійсно складають загрозу для місцевого населення. Однак усі необхідні заходи, які передбачено у таких випадках, здійснюються", — сказав він.

Порошенко відреагував на вибух військових складів

Президент Петро Порошенко доручив міністрові оборони посилити охорону всіх військових об'єктів.

Про це у Facebook написав прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

"Починаючи з третьої ночі глава Харківської ОДА і міністр оборони доповідали Петрові Порошенкові про ситуацію в районі Балаклії.

Ухвалили рішення про збільшення радіусу евакуації до 10 кілометрів. Уже евакуйовано 20 тисяч людей. За даними, Юлії Світличної, жертв і поранених немає.

Президент доручив міністрові оборони посилити охорону всіх військових об'єктів.

За словами Степана Полторака, запаси зброї та боєприпасів у зоні проведення АТО достатні для виконання бойових завдань", - повідомив речник президента.

У Балаклії на арсеналі розлітаються осколки

У Балаклії Харківської області на території складу зброї часом розлітаються осколки, хоча вибухи за межі арсеналу не виходять.

Про це повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій:

"Усі вибухи відбуваються на технічній території арсеналу.

Схожі новини