Передплата 2024 «Добрий господар»

На пенсію — у 63 роки?

Віце-прем’єр Розенко це спростовує. Але в меморандумі про співпрацю з МВФ про підвищення пенсійного віку йдеться...

МВФ вимагає підвищити пенсійний вік для українців. Для чоловіків — на чотири місяці щороку, починаючи з липня 2017-го, для жінок — на шість місяців щороку після 2021-го, доти, поки для обох категорій пенсійний вік не досягне 63 років (тобто до 2027 року). Це випливає з останньої версії меморандуму про співпрацю України з МВФ, яка опинилася у розпорядженні “Економічної правди”.

Як пише видання, “чинний проект меморандуму передбачав прийняття закону про пенсійну реформу до кінця грудня минулого року. Цього не сталося, тому МВФ посилив вимоги”. Новий термін проведення пенсійної реформи — березень 2017 року.

80% — стільки українських пенсіо­нерів за віком отримують мінімальну пенсію.

Віце-прем’єр-міністр Украї­ни Павло Розенко поспішив відреагувати на поширену інформацію. “У нас немає жодних зафіксованих зобов’язань підвищувати пенсійний вік — ні у меморандумі з МВФ, ні у зобов’язаннях перед іншими інститутами. Переконаний: нинішня влада не зробить жодних кроків щодо підвищення пенсійного віку, - заявив в ефірі “5 каналу” чиновник. - Зараз триває підвищення пенсійного віку для жінок. Це — наслідок реформи, яку провели Янукович і Азаров у 2011 році. Підвищення пенсійного віку не вплинуло позитивно на дефіцит бюджету Пенсійного фонду, який, навпаки, збільшився. 2011-го становив приблизно 40 млрд. гривень. Сьогодні — понад 140 млрд. Це показує, що проблема Пенсійного фонду полягає не у питанні підвищення пенсійного віку, а у малих надходженнях, зумовлених низькими доходами громадян і несплатою податків. Не може бути високих пенсій у країні, де 50% працюючих громадян не платять податків або платять їх не у повному обсязі, де розмір легальних зарплат є мізерний, бо пенсія — це похідна від зарплати”. Через те, каже, уряд і прийняв рішення підняти розмір мінімальної заробітної плати до 3200 гривень.

20% — Cтільки українців, забезпечених роботою, потрапляють у категорію бідних

Раніше Павло Розенко запевняв, що у найближчі 10 років підвищувати пенсійний вік в Україні не будуть. Спершу, мовляв, треба підвищити соціальні стандарти і забезпечити громадянам якісне медичне обслуговування. За даними ООН, населення України щогодини зменшується на 80 осіб. Торік з країни емігрував понад 1 млн. українців (переважно молодь, дрібні і середні підприємці). Середня тривалість життя українців — 71,4 року. Якщо порівнювати чоловіків і жінок, різниця становить 10 років. Жінки живуть у середньому 76,4 року, чоловіки — 66,2.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева анонсував, що у березні його відомство представить законопроект, який дасть змогу зробити Пенсійний фонд бездефіцитним вже до 2024 року. “І для президента, і для простого працівника буде встановлено однаковий підхід до нарахування пенсій, - цитує главу відомства його прес-служба. - Припускаю, що ухвалення цього законопроекту викличе в українців шок, який можна порівняти з тим, який пережили через підвищення тарифів на комунальні послуги, але це — вимушений крок”.

Законопроект передбачає, що джерелом для виплати пенсій з інвалідності буде не Пенсійний фонд, як це є зараз, а Фонд соціального страхування. Також відбудуться зміни щодо виплат пенсій пенсіонерам, які вийшли на заслужений відпочинок за вислугою років. У цій категорії залишаться лише військовослужбовці, а їхні внески буде збільшено вдвічі. Крім того, законопроект передбачає скасування всіх пільг.

Також Міністерство соціальної політики пропонує зменшити страховий стаж для виходу на пенсію за віком до 15 років (станом на 1 січня 2018 року). «Раніше пропонувалося, що на момент виходу на пенсію з 1 січня 2021 року людина повинна мати не менше 20 років страхового стажу (при цьому загального — 30 років). Тож претендувати на пенсію змогли би тільки 8% українців. Зараз йдеться про те, щоб зменшити цю цифру до 15 років, але на 1 січня 2018 року, і тоді вже 30% громадян зможуть претендувати на державне пенсійне забезпечення. Це робиться для того, щоб люди почали сплачувати єдиний соціальний внесок (ключовий платіж, який формує доходи Пенсійного фонду. - Авт.). З 26 млн. українців працездатного віку ЄСВ сплачує тільки 10 млн. Частина працює за кордоном, але частина — у тіні. Пенсія — це не досягнення якогось віку. Це — те, що людина заробила”, - наголошує Андрій Рева.

Схожі новини