Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Андрій Садовий: «Василь Савчин став жертвою спецоперації виключно через належність до «Самопомочі»

За затриманням на хабарі відомого лікаря Василя Савчина проглядається політичний підтекст.

Від п’ятниці, 29 липня, лікарське середовище Львова, громадськість “стоять на вухах”. Цього дня за підозрою в отриманні пацієнтської “подяки” у 350 доларів у приміщенні лікарні Нацполіція затримала завідувача обласного опікового центру на базі комунальної 8-ї міської клінічної лікарні Василя Савчина. Цей відомий в Україні й за кордоном лікар-комбустіолог ще й депутат Львівської обласної ради від партії “Самопоміч”. Саме ця деталь не дозволяє трактувати усю скандальну подію як банальний випадок хабарництва, яких, на жаль, не бракує у наших медичних закладах...

Під час затримання у Василя Савчина залишилися відбитки від мічених купюр.
Під час затримання у Василя Савчина залишилися відбитки від мічених купюр.

Керівник партії “Самопоміч”, міський голова Львова Андрій Садовий однозначно підтримав Василя Савчина. Це безпрецедентний випадок, коли лідер партії так відверто став на бік звинуваченого. Як правило, в таких випадках лідери “вмивають руки”. “Я особисто і мої соратники ніколи не пробували «відбілювати» членів «Самопомочі» чи працівників міської ради, які порушили закон, - заявив Андрій Садовий. - Є факт злочину - відповідай за законом, і жодні попередні заслуги не мають значення. Виключаємо з фракцій, ініціюємо відкликання мандатів, допомагаємо слідству у всіх випадках, коли є доведений факт порушення закону чи негідної поведінки. У випадку з Василем Савчиним - цілком інша історія. Особисто буду відстоювати чесне ім’я цього чоловіка, авторитетного опікового хірурга, який врятував десятки життів львів’ян і не тільки. Йдеться про спецоперацію. Її жертвою пан Савчин став виключно через належність до «Самопомочі». Адже за таким прецедентом в Україні можна посадити практично усіх лікарів. Можна по-різному оцінювати те, як складаються стосунки між лікарями і пацієнтами в українській медицині. Ані перші, ані другі не винні в тому, що держава не реформує цю галузь, і вона у нас далі «безкоштовна». Але якщо такі операції - це і є «наступ на корупцію», то це просто дим в очі”.

Фракція “Самопомочі” в обласній раді також висловила підтримку лікарю. Так само, як і колектив 8-ї міської клінічної лікарні Львова. У соцмережах — шквал коментарів з приводу. Створили спеціальний хештег “Підтримую Савчина”. На захист “лікаря від Бога” стали відомі медики, журналісти, політики. Згадують про те, як співпрацювали з ним, про численні випадки, коли він рятував обпечених дітей. Зокрема, завдяки Василю Савчину до 8-ї лікарні торік приїхав лікар Геннадій Фузайлов зі США з командою лікарів, неодноразово приїжджали німецькі хірурги-пластики, які оперували від ранку до вечора українських пацієнтів. “Високий Замок” писав про те, як в опіковому відділенні під керівництвом Василя Савчина рятували трьох сильно попечених у пожежі дітей, як організовували спеціальний літак, аби переправити тоді ще живого хлопчика в Америку на лікування. Як без жодної копійки він врятував хлопчика із бідної родини, якому кінь відгриз вухо...

Журналіст “ВЗ” зателефонувала до Василя Савчина. Медик розповів, що перебуває зараз у лікарні — після пережитого стресу піднявся тиск. Каже, за ці дні до нього було близько двохсот дзвінків зі словами підтримки. Лікар не виключає, що за цією історією є політичний підтекст...

Василь Савчин розповів, як усе відбувалося: “Пацієнтка звернулася до мене з проханням виконати естетичну пластичну операцію якомога швидше, оскільки у неї запланована поїздка. Щоб допомогти, я перервав відпочинок, 26 липня виконав оперативне втручання, після чого повернувся на відпочинок до сім’ї у Карпати. 28 липня ввечері мені зателефонував чоловік пацієнтки із вимогою терміново приїхати, оскільки її стан погіршився, є болі у животі. Не розуміючи, що могло спричинити погіршення, адже операція пройшла без ускладнень, я залишив сім’ю у Карпатах, а сам поїхав до Львова. Зранку у п’ятницю, 29 липня, я прийшов у відділ, побачив пацієнтку, яка без проблем прогулювалась по коридору відділення. На моє запитання: «Що сталося, що вас турбує?», отримав відповідь, що у неї все добре і вона хоче йти додому. Я виконав перев’язку, оглянув пацієнтку, переконався, що з нею все гаразд, побажав їй всього доброго і збирався повернутись на відпочинок до сім’ї. Коли вже покидав лікарню, передзвонив чоловік пацієнтки з проханням зайти у палату, оскільки він хоче особисто подякувати за лікування. Я зайшов у палату, чоловік засунув мені у руки гроші, і у цей момент з’явились правоохоронці. Ось так мені подякували. Офіційно заявляю: жодного вимагання, створення перешкод у лікуванні я не здійснював. Моя совість перед цією та іншими пацієнтами чиста».

З приводу інциденту із Савчиним у понеділок, 1 серпня, терміново зібралося Львівське лікарське товариство. Медики обурені “підставою” відомого лікаря, прагнуть захистити його. Очевидно, вони сприйняли цей випадок, як виклик усім медикам, адже кожного можна так “підставити”. Не секрет, що в усіх українських лікарнях процвітають “подяки” у вигляді купюр. Однак, хто б не планував “спецоперацію” із Савчиним, вибрав абсолютно нетиповий випадок. За інформацією “ВЗ”, операція, яку робив лікар, була корегуюча — 23-річна жінка просила усунути рубець, який залишився після кесаревого розтину.

Випадок із Савчиним має політичний “присмак”. Можливо, в такий спосіб вирішили “передати чорну мітку” Андрію Садовому. Зрештою, і сам львівський мер неодноразово заявляв, що на “Самопоміч” у Верховній Раді весь час тиснуть... Нагадаємо, нещодавно ще одного представника “Самопомочі”, депутата Львівської облради, директора Ботанічного саду ЛНУ ім. І.Франка Андрія Прокопіва затримали на хабарі 6 тисяч гривень від свого підлеглого. Тоді “Самопоміч” відхрестилася від однопартійця, заявивши, що депутата виключать із фракції (зрештою, він і сам заявив, що складе мандат).

Коментар для “ВЗ”

Андрій САДОВИЙ, міський голова Львова

По кожному депутату від “Самопомочі” йде активна робота правоохоронних органів. Моніториться їхнє життя, їхні друзі, контакти. Впевнений, що по кожному з них будуть намагатися робити подібні “спецоперації”. Тому наші колеги мають бути максимально відкритими, публічними і всі свої наміри озвучувати перед громадськістю. Це єдиний захист. По мені теж збирається компромат. Я би хотів, щоб правоохоронні органи були максимально коректними, бо так, як вони вчинили з Савчиним, завтра можуть вчинити з кожним лікарем. Враховуючи нереформованість медицини, часто фахові лікарі поставлені на межі своєї роботи в Україні. Бо багато з них отримують якісні пропозиції роботи в інших країнах світу. Якщо втратимо лікарів — буде катастрофа. Був шокований, коли пан Савчин розповів цю історію.

Фото з архіву «ВЗ» та Нацполіції у Львівській обл.

Схожі новини