Передплата 2024 ВЗ

«Під ніж пускають столітні смереки, які оформляють як дрова...»

Генпрокурор України Юрій Луценко заявив про «екоцид Карпат».

В Україні нарешті перейнялися масштабним незаконним вирубуванням лісів. Щонайменше десять останніх років інформаційний простір тріскає від тривожних повідомлень: якщо далі так піде, Карпати облисіють...

Втішну новину повідомив на своєму “Фейсбуку” генеральний прокурор України Юрій Луценко: “Нарешті притягуються до відповідальності ті, хто під виглядом дров продає в ЄС український ліс-кругляк. Формальні збитки в справі — 6,5 млн. Реально йдеться про екоцид Карпат. Під ніж пускають столітні смереки, які оформляють як дрова. Тому завдання номер один новопризначеного прокурора Закарпаття і його західноукраїнських колег — зупинити контрабанду лісу. Або навчитися літати. Бо наступного разу я полечу не з Геннадієм Москалем, а з тими, хто не бачить незаконної вирубки лісу. Парашут там лише один”.

Фраза щодо парашуту стосується вікендової події — ген­прокурор Юрій Луценко із губернатором Закарпаття Геннадієм Москалем літали на гелікоптері над лісовими масивами області, щоб проінспектувати згори їхній стан. Такий політ ініціював Юрій Луценко напередодні представлення нового прокурора Закарпаття Володимира Гаврилюка. Луценко і Москаль облетіли Тячівський і Рахівський райони. На відео польоту, оприлюдненого на офіційному каналі «Ютуб» Генпрокуратури, видно велику кількість вирубаних “залисин” у розкішному зеленому покриві Карпат. Тож треба очікувати, що закарпатські лісівники незабаром відповідатимуть за це перед законом...

А на Львівщині за незаконну вирубку лісів уже взялися — одразу після призначення Луценком нового прокурора Юрія Квятковського. Як повідомили “ВЗ” у прес-службі відомства, прокуратура Львівської області спільно з працівниками Управління захисту економіки Львівщини провели більше десятка обшуків. Зокрема, у трьох директорів лісопідприємств, трьох лісничих та чотирьох майстрів лісу, причетних до системних незаконних порубок та розкрадання лісу, внаслідок чого довкіллю Львівщини завдано багатомільйонних збитків. Під час перевірок вилучено документи щодо здійснення господарських операцій, печатки неіснуючих підприємств, документи на право власності на об’єкти нерухомості, чорнові записи щодо розподілу лісопродукції.

“За скоєні злочини п’яти посадовцям лісгоспів, а саме — двом директорам, лісничому та двом майстрам лісу — повідомлено про підозру. Суд обирає їм міри запобіжного заходу та накладає арешт на їх майно (будинки, земельні ділянки та автотранспорт), — йдеться у повідомленні обласної прокуратури. — Щодо інших також готуються матеріали для повідомлення про підозру у вчиненні злочинів”.

Як зазначив на брифінгу прокурор Львівської області Юрій Квятківський, викрито діючого та колишнього директорів Турківського “Галсільлісу”, які у 2014-2015 роках організували схему проведення незаконних порубок лісу. Збитки від такої «діяльності» — понад 6,5 мільйона гривень. Йдеться про вирубування більше тисячі кубів лісу Карпатського регіону області (а це 16 вагонів деревини). Проведення цих рубок не передбачалось законодавством, вік дерев не дозволяв це проводити, повнота їх насадження була нижче мінімально допустимої норми. «Обидвом директорам лісогосподарства повідомлено про підозру у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх обов’язків, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам», — наголосив прокурор області.

За словами прокурора, повідомили про підозру у службовій недбалості лісничому та двом майстрам лісу Буського лісогосподарства. Вони впродовж року на закріплених територіях приховали незаконні порубки 145 дерев дубу та сосни на загальну суму понад мільйон гривень. Окрім того, повідомлено про пі­дозру ще двом лісникам Старосамбірського “Галсільлісу”, які, виконуючи обов’язки з охорони та захисту лісів на закріплених територіях, допустили розтрату лісу на суму понад 100 тисяч гривень.

В Обласному комунальному лісогосподарському підприємстві “Галсільліс” журналісту “ВЗ” повідомили, що їхнього підприємства стосується лише згадуваний прокурором епізод у Турківському районі. І запевнили, що, згідно із законодавством, усі вирубки були законні, про що керівник Турківського “Галсільлісу” буде доводити у судовому порядку. Інші епізоди — у Старосамбірському і Буському районах — це ліси державного підпорядкування (Державне підприємство «Буське лісове господарство» і Державне підприємство “Старосамбірське лісове й мисливське господарство”), до комунального підприємства облради вони відношення не мають.

“Є фахова думка і її, напевно, теж підтвердять фахівці, що рубка є законною, — розповів “ВЗ” генеральний директор Обласного лісогосподарського підприємства “Галсільліс” Петро Пешко. — Була проведена рубка, усі лісоматеріали, отримані внаслідок неї, були реалізовані, і кошти надійшли на рахунки підприємства, яке сплатило усі податки. Хочу наголосити: ми відкриті й прозорі, готові до того, щоб усе знала громадськість. Навіть якщо є порушення, ми готові відповідати перед законом. Хай розбираються правоохоронні органи. Керівник Турківського “Галсільлісу” буде у суді доводити свою правоту, бо він керувався нормативними документами. Жодної “чорної бухгалтерії” там не могло бути. Правоохоронці вилучили лише комп’ютер. Те, що стосується державних лісогосподарств, де також були проведені перевірки (зокрема, у Буському районі), то там, можливо, і була “чорна бухгалтерія”.

Заступник директора “Галсільлісу” Іван Білинський розповів про нормативи, якими користувалося підприємство при визначенні лісів, які підпадають під рубку. “У листопаді 2015-го року Державна екологічна інспекція у Львівській області проводила перевірку дотримання лісового правоохоронного законодавства у Турківському ДЛП (дочірньому лісогосподарському підприємстві) “Галсільлісу”, — говорить Іван Білинський. — “Викинули в ефір” результати тільки тепер. Увесь “сир-бор” розгорівся через те, що екологічні інспектори обстоюють думку, що рубки рідколісся — незаконні. Але у нас є низка документів, затверджених Кабміном (пан Білинський перераховує назви і реквізити декількох “серйозних” документів. — Авт.), які свідчать про те, що підприємство законно мало право робити рубки на рідколіссі. Я, як спеціаліст, маю заперечення до зауважень екологічних інспекторів. Зокрема, запроектовано рубки рідколісся щорічно на площі 26 гектарів — із заготівлею 2180 кубометрів загальної деревини, в тому числі 1860 кубометрів ліквідної деревини. Від 2014 року і до моменту перевірок Державної екологічної інспекції — скільки було перевірок по Турківському району і по інших районах! Жодних сумнівів не виникало щодо проведення такого виду рубок, як рубки рідколісся. Такі рубки проводяться по цілій Україні, не можна говорити, що вони незаконні. Будемо доводити це в судовому порядку. Ми не ховаємося, усе коментуємо прозоро й відкрито, можемо надати усі потрібні документи. Корупція була б, якби була, скажімо, занижена ціна лісу. Але якщо усі документи пройшли по бухгалтерії — то які питання? Можливо, “нагорі” є замовлення “лісову галузь під корінь рубати”? Можливо, хтось захотів собі заробити якийсь показник, рейтинг...”.

Фото з ФБ Юрія Луценка

Схожі новини