Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Банковій не відмовилися від «прихватизації» губернаторів

Стараннями «ширки» намагаються підправити Закон «Про держслужбу»

Підозрілі «танці» навколо Закону про «Державну службу» не припинялися, відколи у грудні минулого року його, хоч зі скрипом, але вдалося провести через парламент. Невдоволених новим «чиновницьким статутом», який експерти назвали реальним проривом у заскорузлій системі держслужби, і на Банковій, і на Грушевського не бракувало. Відтермінування закону майже на півроку (у дію вступив з 1 травня 2016-го) не заспокоїло тих, кому він очі муляв. У Верховній Раді встигли зареєструвати майже півдесятка проектів з поправками! Був серед них і законопроект, в який ну дуже впиралося Банковій. Саме його швиденько дістали з парламентської шухляди перед літніми канікулами і так само швиденько пропхали у першому читанні. Якщо вдасться й остаточне голосування організувати, то президент зможе спати спокійно: призначення голів місцевих держадміністрацій залишиться його недоторканною парафією.

Хоча в Основному законі прописано, що глава держави призначає очільників місцевих держадміністрацій не на власний розсуд, а за поданням Кабміну, на Банковій цю вимогу вперто ігнорували. Урядове подання було швидше формальністю: потрібну кандидатуру спускали з АП, у Кабміні чемно підписувалися під нею і повертали «писульку» на підпис президентові. Новий Закон «Про держслужбу» усю малину Банковій зіпсував. Мало того, що ним затвердили конкурсну процедуру призначення голів місцевих адміністрацій, то ще й мінімізували для Банкової можливості впливати на результати конкурсу. Переможців мала визначати спеціа­льна комісія, яка складалася б із представників як президента, так і Верховної Ради, уряду та громадськості. А далі - з подачі конкурсної комісії Кабмін вносить подання на призначення президентові.

Ну хіба могли на Банковій з такою «єрессю» змиритися?! Щоб президент та й добровільно відмовився від можливості розставляти на місцях свої кадри?! Ось і вирішили Закон «Про держслужбу» підправити. Та так, щоб від прогресивної норми про призначення голів місцевих адміністрацій на конкурсній основі лише красивий фантик залишився. У законопроекті за підписами нардепа від БПП Артура Герасимова (він же — представник президента у Верховній Раді) і «фронтовика» Андрія Реки прописано, що конкурс на зай­няття посад голів місцевих адміністрацій проводитиме комісія, персональний склад якої затверджує президент. І хоча пропозиції щодо третини членів комісії обіцяють закріпити за Кабміном, «правильному» складу президентського журі це аж ніяк не загрожує. Комісія «при президентові» визначатиме переможців конкурсу, далі — надсилатиме документи у Кабмін, щоб той вніс подання на призначення президентові. Зручна схема, яка дозволить Банковій призначати голів місцевих адміністрацій ніби за новим законом, але на старий лад. Конституція відпочиває.

Чиїми силами скандальні зміни до Закону «Про держслужбу» проштовхують через Верховну Раду? Тут теж цікава картинка вимальовується: на догоду президентові коаліція згуртувалася з тими, хто називає себе парламентською опозицією. «За» і «опблоківці» голосували, і «Воля народу» з «Відродженням».

Критики законопроекту вже заявили, що такі зміни до Закону «Про держслужбу» - ніщо інше, як черговий крок президента до «прихватизації» влади. «Повністю нівелюється конституційна роль Кабінету Міністрів у призначенні керівників місцевих органів виконавчої влади. Це прямо суперечить Конституції (про що засвідчив і висновок Науково-експертного управління Верховної Ради), а також не відповідає розподілу владних повноважень у парламентсько-президентських республіках та загрожує узурпацією влади президентом», - застерігають, зокрема, експерти «Реанімаційного пакета реформ».

Фото censoru.net

Схожі новини