Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Депутатська планшетоманія

Щоб зекономити на папері 100 тисяч гривень, на нові ґаджети витратять понад півмільйона

Кожному депутату — по ґаджету. Цього року обранці Львівської міської ради отримають планшети для роботи з проектами ухвал, депутатськими запитами. На це із міського бюджету виділили 640 тисяч гривень. У міській раді цього скликання 64 депутати, тож один планшет коштуватиме 10 тисяч гривень. Мета такого презенту — перейти від радянських форм опрацювання проектів ухвал сесій та паперових документів. Усі документи, необхідні для роботи депутатів, будуть на цифрових носіях.

Як повідомив “ВЗ” в. о. начальника управління “Секретаріат ради” Юрій Лукашевський, у 2015 році для друку проектів ухвал на папір використали з міської скарбниці 100 тисяч гривень (таку суму виділяють щороку). І це ще не усі витрати, бо чимало проектів по кілька разів передруковували... Наприкінці року деякі міські обранці відмовилися від друкованих версій проектів ухвал. Вивчають документи через Інтернет на офіційному порталі Львівської міської ради.

“Ще не знаємо, якої моделі будуть депутатські планшети, - зауважив Юрій Лукашевський. - Купівлею займається ЛКП «Львівський центр інформаційних технологій». Це мають бути надійні планшети, прості у користуванні. Щоб їх можна було передати депутатам наступних каденцій”.

Серед депутатського корпусу чинного скликання не бракує мільйонерів. Сумніваюсь, що у них досі немає планшета... Згідно з деклараціями про доходи, які оприлюднено на офіційному порталі депутатів Львівської міської ради, у ТОП-5 товстосумів, які торік заробили суми з шістьма нулями, входять представники фракції БПП «Солідарність» та «Самопомочі». На першому місці рейтингу — депутат від “Солідарності” Остап Доскіч (майже 28 мільйонів гривень). Громадський рух “Чесно” проаналізував, що це рекордна сума доходу для депутата місцевої ради по всій Україні. На другому місці товстосумів - депутат від “Самопомочі” Роман Федишин (3,14 млн. грн.), на третьому - наймолодший депутат (БПП “Солідарність”), безробітний студент Віталій Свіщов (понад 2 мільйони гривень). Четверту сходинку посідає “свободівець”, підприємець, голова Федерації плавання Львівської області Андріян Гутник (941 тисяча 590 гривень). На п’ятому місці рейтингу найбагатших депутатів - Максим Коляда, депутат від фракції “Самопоміч” (загальний дохід його сім’ї — близько мільйона гривень).

Депутатська планшетоманія викликала обурення у соцмережах. “Навіщо депутатам купувати планшети за бюджетні кошти? - міркує житель Івано-Франківська Олександр Дмитрув. - Я своїм дітям у школі сам купую підручники!”. Христина Поліщук написала в соцмережі свою думку: “Переважна більшість депутатів міськради - небідні люди, самі можуть купити собі планшет. Напевно, багато з них вже давно розжилися ґаджетами”.

Деякі депутати-мільйонери проти планшетів, які їм хочуть презентувати за бюджетні кошти. “Маю планшет за 17 тисяч гривень, - сказав “ВЗ” депутат Андріян Гутник. - Купувати депутатам ґаджети за гроші міської скарбниці — неправильно. Можна було б за ці гроші профінансувати соціальні проекти. Бюджет Львова на 2016 рік — недосконалий! Це бюджет розбазарювання. Приклад цього — планшети. Якщо чиновники міської ради збираються мені вручити планшет, то я його передам у школу чи сиротинець”.

Журналіст “ВЗ” звернулася по коментар до секретаря Львівської міської ради Анатолія Забарила. “Мета купівлі планшетів — щоб уся інформація, необхідна для роботи депутата, була в “електронному мозку”, - каже він. - На друк ухвал витрачають багато паперу. Макулатура, яку збирають тоннами, — вчорашній день”. Секретар ради запевнив, що планшети отримають не усі депутати, а лише ті, які їх не мають. Працівники “Секретаріату ради” складуть список потребуючих. “Зробимо опитування серед депутатів, - запевнив пан Анатолій. - Куплені планшети перейдуть у користування депутатам інших скликань. Звичайно, лише ті, які будуть у робочому стані... Поламані будемо ремонтувати за бюджетні гроші”.

Схожі новини