Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Геннадій МОСКАЛЬ: «Насіров призначив Кримського з однією метою – щоб той «тягав» через кордон фури з сигаретами й іншу контрабанду»

Причина гучної заяви голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля про звільнення — спроба запобігти сценарію призначити на Закарпатті нового начальника митниці зі скандальним минулим.  

29 квітня на посаду заступника керівника Закарпатської митниці з прицілом на крісло керівника був призначений одіозний Андрій Кримський, який, на думку Москаля, мав би не боротися з контрабандою, а “дахувати” її.

Геннадій Москаль розповідає, що Кримського було призначено поспішно і з грубим порушенням процедури. Це вказувало на те, що незабаром з посади має піти нинішній начальник Закарпатської митниці Володимир Колесніков. Для цього напередодні було розкручено справу з 24-ма вагонами лісу, аби мати підстави звільнити Колеснікова. Голова Закарпатської ОДА зустрівся з президентом.

“Я розповів президенту, що в умовах, коли тебе обставляють неузгодженими кадрами, неможливо працювати”, - каже Геннадій Москаль.

А потім з’явилися заяви Гройсмана і Насірова. Останній, зокрема, заявив, що має багато питань до начальника Закарпатської митниці. Москаль в боргу не залишився і сказав, що також має питання до Насірова. Насамперед його цікавить, яким чином в обхід конкурсів призначили Кримського. Голова ОДА розповів кореспонденту “ВЗ” про цікаві моменти біографії новопризначеного заступника.

«У 2004 — 2005 роках Кримський працював на Львівській митниці у відділі дізнання, — каже Москаль. — Займався махінаціями, продавав протоколи про порушення митних правил. Останній випадок стався у 2005 році, коли на митному посту «Мостиська» було вилучено у громадянина велику суму валюти, яку той незаконно перевозив через кордон. Гроші та матеріали справи передали інспектору відділу боротьби з контрабандою Кримському для оформлення протоколу про порушення митних правил. Кримський валюту розділив між собою й порушником, протоколу не склав, за що й був звільнений. Після цього він став «рішалою» на митному посту «Рава-Руська».

У квітні цього року нардеп від Закарпаття Валерій Пацкан фіктивно, лише на тиждень, бере Кримського у Верховну Раду своїм помічником. Робить це для того, щоб Кримський отримав статус держслужбовця в обхід Закону про очищення влади та Закону про засади запобігання та протидії корупції. 26 квітня Насіров лише на два дні призначає Кримського на стажування в Закарпатську митницю, а вже 29 квітня (за два дні до набуття чинності Закону «Про державну службу» в новій редакції) призначає його заступником начальника Закарпатської митниці. Зауважу, що дводенне стажування було призначено з грубим порушенням процедури — без подання начальника митниці голові ДФС та без погодження департаменту ДФС з боротьби з контрабандою. А призначення на посаду заступника начальника відбулося без звіту стажиста й відгуку керівника. Це означає тільки одне — Верховна Рада і ДФС використовує тіньові схеми призначення, по суті, продає посади. Для мене цілком зрозуміло, що Насіров призначив Кримського на Закарпаття з однією метою — щоб той “тягав” через кордон фури з сигаретами й іншу контрабанду».

Геннадій Москаль розкриває шокуючі суми прибутків з перевезення тих же вантажівок з цигарками у ЄС.

— Кожна відправлена до Італії, Франції чи Німеччини фура цигарок — це мільйон євро прибутку, - констатує Москаль. — Якщо цю ж фуру відправити, наприклад, в Англію, де акциз на тютюн значно вищий, це вже півтора мільйона євро у декого в кишені. В Україні накопичилося близько 200 цих фур у Києві і Київській області. Геннадій Москаль каже, що готовий надати відповідним органам адреси перебування цих фур, які люди не можуть провезти через Закарпатську митницю. Адже ні начальник митниці, ні силові структури в області цього не дають зробити. До мого приходу через область проходило по 5-6 таких фур на тиждень. Зараз ми це «обрізали». Тому й певним чином намагаються розхитати ситуацію з митницею, далі б узялися за СБУ, прокуратуру й національну поліцію. Якщо б я здав начальника митниці, мені в Закарпатті вже не було б чого робити. Від мене б відвернулися і прокуратура, і СБУ, і національна поліція. Але я вмію постояти за себе і за тих, кому довіряю. Ми разом прийшли, і прийде час, коли разом підемо…

До слова, Кримський, попри скандал, спокійно працює на Закарпатській митниці. У коментарі «ВЗ» начальник цієї структури Володимир Колесніков, який повернувся на роботу після лікарняного, розповів, що Кримський відповідає за боротьбу з контрабандою.

Схожі новини