Передплата 2024 ВЗ

Безсмертний "Проросійські бойовики використовують полонених, щоб тиснути на Україну"

  • 22.02.2016, 10:58
  • 2 290

Про це повідомив представник України в політичній підгрупі Роман Безсмертний в інтерв'ю "Апострофу".

"Європейська сторона оперує цінностями людського життя, а для Росії головною цінністю є її інтереси. Наприклад, де на Україну тиснуть найбільше? У питанні обміну незаконно утримуваними особами. Це, як відкрита рана. Для тих, хто веде переговори з європейською чи української сторони - це найслабше місце. Отже, для протилежної сторони кількість жертв і тема шантажу військовополоненими стає ключовим козирем в проведенні переговорів", - зазначив Безсмертний.

Окрім того, за його словами, напередодні переговорів бойовики збільшують кількість обстрілів, таким чином тиснуть на опонентів.

Представник України в тристороній контактній групі в Мінську Роман Безсмертний каже, що бойовики систематично не виконують умови "мінських домовленостей", тому прогресу в переговорному процесі немає.

Щодо реалізації пунктів домовленостей "мінських угод" Безсмертний зазначив наступне:

"На жаль, дискусії немає. Тому що ми знаходимося не так на нульовій позначці, а нижче неї. До "нульової позначки" я називаю реалізацію компонента з безпеки і звільнення заручників. Зараз ці умови не виконані, а значить, ми знаходимося нижче ватерлінії" , - зазначає Безсмертний.

"Звідси продуктивність різних процесів нульова. Давайте досягнемо нульової позначки! Тоді можна буде про щось говорити. Це ази подібного процесу. Він не буде рухатися, якщо ми нижче ватерлінії", - додав він.

За словами Безсмертного, формат тристоронньої контактної групи - це ОБСЄ, Росія та Україна.

"Якщо Київ або Москва вважають за потрібне вислухати пропозицію представника окремих районів Донецької області або окремих районів Луганської області, то їм надають слово. Але вони не є учасниками Тристоронньої контактної групи. Незважаючи на те, що в ході бесіди ми йдемо на діалог з ними, це не передбачено форматом переговорного процесу. тобто, переговори ведуться між Україною і Росією ", - зазначив він.

На думку Безсмертного, представниками ОРДО/ОРЛО керує страх.

"Є таке відчуття як страх. На сьогодні саме страх керує ними. На жаль, немає таких ліків або політичної платформи, яка б допомогла подолати це почуття. Тому що частина цих людей скоїли злочини, які перебувають за рамками можливих параграфів і пунктів амністії. Тому їх доля зрозуміла і очевидна", - говорить він.

Схожі новини