Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

З полону бойовиків звільнено чотирьох українців

  • 20.02.2016, 13:33
  • 2 114

Обмін відбувся в форматі чотири на шість.

Україна і так звана «Донецька народна республіка» здійснили обмін полоненими. Про це повідомив президент України Петро порошенко у twitter.

Раніше повідомлялося, що обмін проведений за формулою «три на шість»: бойовики передали українській стороні трьох військовослужбовців, в свою чергу Україна передала так званій «ДНР» п'ятьох сепаратистів і священика.

Однак пізніше президент України Петро Порошенко повідомив про звільнення ще одного українського громадянина Кирпиченка Вадима.

Стан звільнених українців задовільний.

Обмін відбувся поблизу селища Оленівка у Донецькій області. Звільнили військовослужбовеця 40-го мотопіхотного батальону Олександра Макуха, Сергія Гарнагу — військовослужбовця 25-го батальону, Юрія Дмитрука.

Місце обміну було призначене поблизу Мар’їнки, але через обстріли та закриття контрольного пункту перенесли до Оленівки.

Сергій Гарнага — потрапив у полон під Славним, Донецької області у червні 2015 року.

Олександр Макух — військовослужбовець 40-го мотопіхотного батальону потрапив у полон біля Логвиного 9 лютого 2015 року.

За інформацією СБУ, солдат 53-ої окремої механізованої бригади Вадим Кирпиченко у серпні 2015 року був захоплений бойовиками у районі Верхньотроїцького та утримувався у незаконному збройному формуванні — так званому батальйоні «Восток».

В свою чергу, представник України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи, депутат від «БПП» Ірина Геращенко повідомила, що у полоні бойовиків на сьогодні перебуває 134 українця.

Ірина Геращенко прокоментувала обмін полоненими у соціальній мережі facebook.

«Мужні. Справжні. Герої. Вже вільні.

Сьогодні поблизу Мар'їнки, яка майже на лінії зіткнення, відбулася операція по звільненню трьох наших героїв.

Сержанта Сергія Гарнагу поранили під час виконання службових обов'язків і захопили в полон у травні 2015 ось тут, поблизу Мар'їнки.

Солдат Олександр Макух рівно рік провів в полоні бойовиків. Разом зі своїми товаришами вони обороняли Дебальцеве... Ще кілька його побратимів, на жаль, залишаються в полоні.

Сержант Сергій Дмитрук провів в застінках бойовиків майже півтора року. За їх звільнення боролися президент, СБУ, мінська гуманітарна група (де працюємо я і В. Медведчук), але найбільше - їх родини. Їх чудові мами, дружини вірили, що хлопці будуть на свободі і, як могли, морально підтримували хлопців. І я дуже щаслива сьогодні за Аллу Макух, Людмилу Гарнагу і всіх родичів наших героїв. Болить серце, що в заручниках залишаються їх друзі і побратими, але докладемо всіх зусиль, щоб найближчим часом були добрі новини для інших родин. Працюємо і зробимо все можливе, щоб звільнити героїв.

Перші дзвінки, витираючи сльози - мамі і дружині. Там — зойкіт і теж сльози. Вже завтра вони будуть разом. Сергій з Волині. Двоє діток. Старшенькому 5 рочків, малому — 2, його призвали, коли малюку був місяць…

"Я не бачив, як він пішов, як він почав говорити", — бідкається Сергій.

Але то все позаду, завтра малі будуть зі своїм чудовим татом.

Найемоційніший момент, коли ми переїжджаємо наш блокпост. І ВОНИ вже інші. Посміхаються. Хрумають наше українське яблуко.

Молоді, гарні, вільні!

Передаю хлопцям вітання від президента і його ініціативу: екс-заручники мають пройти хорошу медичну і психологічну реабілітацію, їх чекають в колишній лікарні №4 управління, де раніше лікувалися тільки міністри і депутати. І це дуже правильно.

Сьогодні, після фактично чотиримісячної паузи, процес звільнення заручників нарешті розблоковано. Завдяки наполегливим зусиллям багатьох людей, в тому числі СБУ і мінської групи. Є підстави говорити, що днями матимемо ще новини. Тема звільнення заручників буде ключовою під час засідання ТКГ і гуманітарної підгрупи у Мінську, де українська сторона запропонує нові ініціативи заради звільнення героїв. Ми готові до компромісів і зараз разом з СБУ, міжвідомчим центром , яким керує Юрій Кочанов готуємо до мінської зустрічі пропозиції. Сьогодні, після успішної операції, в полоні залишається ще 134 українці. Маємо звільнити всіх», — написала Ірина Геращенко.

Схожі новини