Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кримські татари вимагають оголосити 26 лютого Днем спротиву Криму російській окупації

  • 30.01.2016, 13:07
  • 2 160

Чубаров наголосив, що необхідно звільнити кримськотатарських активістів-політв'язнів, які нині перебувають під арештом у катівнях ФСБ.

26 лютого має бути Днем спротиву Криму російській окупації. Про це заявив голова меджлісу Рефат Чубаров.

Він нагадав, що саме 26 лютого два роки тому понад 12 тис. кримських татар вийшли під стіни Верховної Ради Криму з мітингом за територіальну цілісність України. Нині документи щодо офіційної дати узгоджуються в Кабміні. До річниці в Києві відбудеться форум "Крим - це Україна" і ще низка заходів і акцій.

Чубаров наголосив, що необхідно звільнити кримськотатарських активістів-політв'язнів, які нині перебувають під арештом у катівнях ФСБ. Передусім, це учасники мітингу 26 лютого. Чубаров нагадав, уже минув рік із дня арешту члена меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. Після того, як Рефата Чубарова оголосили нев'їзним до Криму, саме Чийгоз тимчасово виконував обов'язки голови меджлісу.

"Введення 26 лютого як Дня кримського спротиву російській окупації до календаря офіційних дат в Україні. Ця процедура, як я розумію, має тривати ще кілька тижнів, бо ми маємо узгодити це з усіма зацікавленими міністерствами, і я думаю, що до середини лютого в нас вже буде розуміння, чи вдасться ця наша ініціатива. Мітинг 26 лютого - це прямий доказ того, що кримський спротив був і є", - сказав радник міністра інформаційної політики щодо Криму Еміне Джеппар.

Джерело: 5 канал

Схожі новини