Передплата 2024 «Добра кухня»

Львів отримав бюджет на 2016 рік

Головний фінансовий документ міста, можливо, доведеться коригувати у січні.

У четвер, 24 грудня, депутати Львівської міської ради проголосували за міський бюджет Львова на 2016 рік. «За» проголосувало 45 депутатів.

Доходи міського бюджету м. Львова у сумі 3593955,0 тис. грн., у тому числі доходи загального фонду міського бюджету м. Львова 3405701,4 тис. грн., доходи спеціального фонду бюджету 188253,6 тис. грн., у тому числі бюджету розвитку 104000,0 тис. грн. Видатки міського бюджету м. Львова - у сумі 3738755,0 тис. грн., у тому числі видатки загального фонду міського бюджету м. Львова 2587461,6 тис. грн., видатки спеціального фонду бюджету 1151293,4 тис. грн.

«Бюджетні баталії» у міській раді були залежні від результатів бюджетного голосування, яке того ж дня відбувалося у Верховній Раді. Адже у варіанті бюджету, який подавав уряд, є пропозиція передати на фінансування міста професійно-технічні училища без надання на це грошей. За оцінкою міського голови Львова, «це взагалі може нівелювати наш бюджет».

Також мер Львова наголосив, що бюджет приймається максимально публічно і усі депутати мали можливість повністю ознайомитись з проектом. «Сьогодні це публічно обговорюється на сесії і не може бути жодної кулуарності при прийнятті бюджету, адже це документ, який приймається виключно депутатами публічно і відкрито, кожна копійка відома».

Як розповів «ВЗ» директор департаменту фінансової політики Олег Іщук після прийняття бюджету, на той час, коли був затверджений бюджет, його приймали згідно із законодавством, яке діє на сьогодні. «Не знаю, що прийме Верховна Рада, - сказав Олег Іщук. - Якщо прийме бюджет, скоригований на новий податковий кодекс, де передбачається збільшення ПДФО з 15 до 18%, і зменшення відрахувань на соцстрах і передачу нам на міський бюджет фінансування ПТУ, то будемо в січні місяці знову вносити корективи. Тим більше, не знаємо суму, яка піде на субсидії, на пільги, на дітей. Але ми ухвалили бюджет, бо треба в січні фінансувати заробітні плати бюджетникам. Якщо збільшать ПДФО, то це, за нашими розрахунками, 220 млн. надійдуть у бюджет Львова додатково. Усі показники бюджету міста дозволяють забезпечити нарахування заробітної плати, енергоносії, харчування, тобто нормальному функціонуванню міста, утримувати житлово-комунальне господарство міста».

Коментар для «ВЗ»

Андрій ШЕВЦІВ, депутат Львівської міської ради

Загалом бюджет є конструктивний. Під час бюджетних слухань і вироблення позиції ми постаралися врахувати усі сфери життя міста. Звичайно, що значну частину коштів спрямовано на гуманітарну політику міста — це освіта, медицина, соціальний захист. Також виділено кошти на продовження оновлення інфраструктури міста. Під час обговорення в залі депутати порушили питання щодо фінансування культури, спорту. На бюджетній комісії було вирішено збільшити видатки на ці галузі. Зокрема, більше коштів передбачено на книговидання, адже Львів отримав статус міста літератури ЮНЕСКО. Продовжено програму підтримки учасників АТО. Це правильно акцентована позиція. Якщо говорити про цифри, то після обговорення в сесійному залі загалом нічого не змінилося із «базового» проекту бюджету. Додали 10 мільйонів на фінансування спорту. У нашій фракції є запитання щодо коштів, які виділяються депутатам на матеріальні допомоги виборцям. Цю суму значно збільшили — якщо раніше було 35 тисяч, то тепер — 150 тисяч. Але ми дотримуємося позиції розподіляти ці кошти спільно з управліннями соціального захисту. Вони добре оперують ситуацією, знають львів’ян, які справді потребують такої допомоги. У Львові є

16 округів, які позбавлені депутатів, і є округи, які мають 2-3 депутати. Ми звертатимемось до наших колег, аби рівноцінно розподіляти ці кошти серед львів’ян і справді тим, хто цього потребує.

Схожі новини