Передплата 2024 «Добра кухня»

Убивця Гонгадзе хоче вислизнути із СІЗО

Колишній міліцейський генерал записав убитого журналіста у банду, яка начебто мала викрасти... футболіста Шевченка.

Сенсація в Апеляційному суді Києва, де розглядають касаційну скаргу засудженого на довічне ув’язнення колишнього міліцейського генерала Олексія Пукача (за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе). Пукач, цей один з так званих “орлів Кравченка”, відмовився від своїх попередніх показів, даних сім років тому, даних начебто під тиском, і тепер заявляє, що вбивство Гії не було навмисним. Просить апеляційну інстанцію розглядати його справу як вбивство через... необережність. Правники кажуть, що за зміною показів криється хитрий умисел злочинця...

За новою версіЄю Пукача, Гонгадзе перебував в “оперативній розробці” у зв’язку з тим, що начебто був пов’язаний зі злочинним угрупованням, підконтрольним Павлу Лазаренку, яке намагалося викрасти футбольну зірку Андрія Шевченка, щоб потім отримати за нього викуп. А ще Пукач прив’язав Гонгадзе до однієї з іноземних розвідок.

Як стверджує екс-генерал, тодішній глава МВС Кравченко поставив перед ним завдання налякати журналіста, змусити його до співпраці з правоохоронними органами, щоб розкрити чи то злочинне угруповання, чи то шпигунську мережу. З цією метою вивезли Гонгадзе за місто. Якщо вірити Пукачу, загинув журналіст не внаслідок удушення ременем (про це раніше заявляли в суді інші співучасники вбивства), а від удару ногою, якого завдав Гонгадзе інший міліціонер-викрадач - Олександр Попович. За словами Пукача, щоб приховати сліди злочину, тіло журналіста спалили. Колишній керівник служби зовнішнього спостереження МВС стверджує, що в курсі усіх цих подій був тодішній глава Адміністрації президента, а згодом - Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Зі слів Пукача, наступного дня після смерті Гонгадзе Литвин зустрічався з міністром Кравченком і самим виконавцем його завдання...

Утім, захист Георгія Гонгад­зе не сприймає нових свідчень Пукача. Адвокат Валентина Теличенко каже, що картину злочину повністю встановлено під час багаторічного слідства і з’ясування у суді, її підкріплено експертизами. До того ж підлеглі Пукача зізналися, що журналіст ніколи не був в “оперативній розробці” як фігурант кримінальних розслідувань.

Чому так різко змінив свою поведінку вбивця Георгія Гонгадзе? На думку Валентини Теличенко, Пукач обрав нову стратегію захисту, щоб ввести в оману суд, відкласти вступ вироку у законну силу, змінити пожиттєве ув’язнення на 15-річний термін покарання. Якби Апеляційний суд клюнув на цю “наживку”, Пукач, який уже шість з половиною років перебуває у слідчому ізоляторі, міг би зовсім скоро вийти на волю. Адже згідно з недавно ухваленим законом, один день попереднього ув’язнення (перебування у СІЗО) прирівнюється до двох днів “відсидки” у тюрмі. Тож якби Апеляційний суд зменшив покарання Пукачеві, його 15 років за ґратами спливали б у кінці 2016-го. Але, схоже, такого шансу у Пукача не буде.

Фото obozrevatel.com

Схожі новини